Od selektora sve (ne) zavisi 1Foto: Starsport

Znamo ko je novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije, ali ga još uvek zvanično nemamo.

„Znamo“ i kolika će mu navodno biti plata, bonusi za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, na koga računa u stručnom štabu, na koga ne računa od igrača…

Još uvek ne znamo da li će Dragana Stojkovića Piksija na promociji, koja bi trebalo da bude upriličena do kraja nedelje, predstaviti predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza ili će ta čast silom prilika pripasti nekom od potpredsednika.

„Znamo“ da se od početka tromesečne serije u vezi sa angažovanjem Piksija licitiralo sa njegovom platom u rasponu od 800.000 do 1,3 miliona, a brojka se za sada nezvanično zaustavila na 1,2 miliona evra (3,6 za trogodišnji ugovor).

Znamo i da će njegov bonus za plasman u na Mundijal nezvanično iznositi milion evra, a isti će važiti i u slučaju plasmana na Evropsko prvenstvo 2024.

Ne znamo još uvek ko mu je i zašto odobrio da osim saradnika i igrača može da bira funkcionere koji su po vokaciji iznad njega, a sve su prilike da će upravo to biti slučaj sa Stevanom Dikom Stojanovićem.

Slavni golman, koji je u vreme Piksijevog predsednikovanja Crvenom zvezdom bio sportski direktor, verovatno će sada na zahtev novog selektora dobiti isto zvanje i u FSS.

Pošto sadašnji sportski direktor Vladimir Matijašević ima ugovor do juna, moguće je da će Stojanović dobiti privremenu funkciju direktora reprezentacije, koja će potom na leto biti ukinuta kada se oslobodi zahtevana pozicija u menadžmentu Saveza.

Kada su igrači u pitanju, Piksi navodno planira da se pored već „prežaljenih“ Matića i Kolarova odrekne i Milivojevića, Ljajića i Nikole Maksimovića.

Preporuka FIFA je da se zbog situacije sa koronom igračima i njihovim klubovima tri nedelje unapred pošalje poziv, tako da bi već na promociji trebalo da saznamo spisak za mečeve sa Irskom (24. mart), Portugalom (27. mart) i Azerbejdžanom (30. mart).

Bivši trener Crvene zvezde Ljupko Petrović upozorava za Danas da Piksija čeka „đavolski težak posao“ i izražava bojazan da rezultati neće zavisiti samo od njega.

– Piksi je talentovani trener, pokazao je to u Japanu i Kini. Nije kao trener još uvek bio u velikim takmičenjima koja nose pritisak poput Premijer lige ili Bundeslige, ali nemam dilemu da je dovoljno pametan jer je još kao igrač pokazao da razume fudbal na drugačiji način. Međutim, ovde će imati delikatan zadatak. O rezultatu reprezentacije ne odlučuje samo on, odnosno samo kvalitet trenera. O tome odlučuje i situacija koja će se dešavati oko njega – priča Petrović.

Strateg koji je sa crveno-belima osvojio Kup evropskih šampiona (1991) ističe da „previše brzo trošimo selektore“ i da se zato nada da će „Piksi biti pametniji“.

– Ruku na srce, ne možemo reći da je Ljubiša Tumbaković loš trener. Imao sam protiv njega mnoge derbije kao trener Zvezde i nikad nisam mogao da ga lako pročitam. Bio je šampion i u Kini, pokazao je da u različitim sredinama može da ima rezultate. Ali, situacija oko njega na funkciji selektora nije bila dobra. Mislim da je prvenstveno zbog toga pao i imao slabe rezultate. Piksi je pametan momak, zna šta treba da radi. Ako učini sve da zaista bude samostalan i bez nametanja bira saradnike i igrače, mislim da će onda uspeti u nameri da napravi rezultat – poručuje Petrović.

Piksi po njegovom mišljenju neće imati vremena za velike rezove, koji bi u ovom trenutku „mogli da budu riskantni“.

– Mislim da ne bi trebalo da eksperimentiše, da poziva neke druge, pravi neki potpuno novi sastav. Nema vremena. Mora se osloniti na proverene snage. Ako ima nekog igrača za koga baš veruje da može pomoći reprezentaciji, a nije do sada igrao, može ga uzeti, ali ne sme praviti krupne rezove. Očekujem da istinski jasno i glasno vodi reprezentaciju. Da dovede svoje ljude na mesta u stručnom štabu, a nadam se da će imati i adekvatnu podršku saradnika sa vrha. Nažalost, tačno je da prebrzo trošimo selektore, to je živa istina. Kao treneru, na njemu će se lomiti koplja čak i zbog onoga što se zbiva izvan reprezentacije, a da ne pričam da se sve to može odraziti i na rezultat, kao kod Tumbakovića. Kao trener, često i zbog drugih nemaš uspeh. Naš posao je đavolski i često nemamo pravo na popravni. Piksiju je još teže jer neće imati nijedan pripremni meč – zaključuje Petrović.

Kokeza na „ledu“, Vidić na čekanju

Predsednik FSS Slaviša Kokeza nije se javno oglašavao od kako je u nedelju bio na informativnom razgovoru u policiji na kome je po tvrdnji ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina upitan i da li je učestvovao u pripremi atentata na predsednika Srbije. Kokeza se po nezvaničnim najavama iz Saveza neće pojaviti na promociji Piksija, a narednih dana će verovatno doneti odluku da li će se samovoljno povući sa funkcije. Tabloidi bliski režimu tvrde da je Kokeza praktično završio svoju eru u FSS, a da će ga navodno naslediti Nemanja Vidić koji ga je nedavno kritikovao u otvorenom pismu.

Državni tabloidi kao glasilo FSS

Godinama unazad državni tabloidi redovno su bili nadležni za najave smena selektora, kao i za objavljivanje ko će biti novi šef struke „orlova“. Zanimljivo je da informacije o svakom detalju procure istovremeno u sve tabloide.

– FSS se sigurno poslednjih 15 godina tako ponaša. Činjenica da nisu održali konferenciju za medije posle Svetskog prvenstva u Rusiji govori kakav je način njihovog razmišljanja, rada, a bogami i ponašanja prema navijačima. To je za fudbalere mnogo bitna organizacija, koja treba da usmerava klubove i selekcije, a ona je upravo suprotno – smatra bivši reprezentativac Rade Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari