Od utrine, preko SNS, do UEFA 1

Još jedan ubedljiv poraz u subotu doživeli su fudbaleri Dinama na „svom terenu“ u Surdulici.

Posle 0:6 protiv Partizana, njih je na pleća položio i Radnički iz Niša sa ubedljivih 4:0. Serijalu bez pobede i datog gola kada je u pitanju klub iz Vranja kraj se ne vidi.

Iako se nalaze na poslednjem mestu tabele sa dve pobede i jednim remijem i čak 15 poraza klub iz Vranja je postigao nesvakidašnji „rezultat“ već sada, jer se od početka prvenstva Dinamo nalazi u nezapamćenoj medijskoj pažnji, srpske, a odnedavno i evropske fudbalske javnosti.

Počelo je samouverenom retoričkom harangom koju je protiv novinara, gradskih funkcionera i pojedinih sportskih kolektiva iz grada poveo trener i predsednik kluba Dragan Antić Recko. Temperatura je dodatno rasla nastavkom verbalnih napada, ali i praktičnim potezima Antića protiv sudija, čelnika FSS, FS RIS i FK Radnika iz Surdulice, kluba koji je Vranjancima ustupio domaćinstvo na stadionu u ovom gradu. Antić je tri puta isključen, dva puta je pokušao da povuče ekipu sa terena nezadovoljan suđenjem, a onda je usledio odgovor FSS, čiji su disciplinski organi izrekli najpre kaznu od 100.000, a potom 600.000 dinara, uz petnaestomesečno udaljenje sa svih fudbalskih funkcija, i uslovnom kaznom za klub u slučaju ponavljanja prekršaja koja bi bila ozvaničena oduzimanjem tri boda.

Dragan Antić se po preuzimanju funkcije trenera i predsednika Dinama, učlanio se u Srpsku naprednu stranku i postao „nemilosrdni autoritet“ u očuvanju istorije i tradicije kluba. Javno je govorio da je u dobrim odnosima sa predsednikom države, te da će uz njegovu podršku Vranje dobiti novi (treći po redu) stadion sa 10.000 mesta i to u ekspresno kratkom roku. Umesto novog stadiona koji ostaje u najavi, počela je rekonstrukcija objekta u vlasništvu Kompanije Jumko, gde je Dinamo igrao kao prvoligaš, a uz podršku FSS i politike u Kupu ugostio Crvenu Zvezdu (0:2).

Sve je medijski eskaliralo posle utakmice Partizan – Dinamo 6:0, kada su Vranjanci u 37. minutu kardinalnom greškom golmana Uroša Đurića, primili prvi, a potom i drugi gol za samo nekoliko minuta. Usledile su optužbe v. d. trenera Radmila Jovanovića, koji je zapretio Đuriću da će mu „okončati karijeru“, a onda su se pojavile spekulacije o klađenju pojedinih fudbalera „žutih“ da će Vranjanci u prvom poluvremenu primiti „najmanje dva gola“. Đurić je sve demantovao, a odlukom Upravnog odbora kluba on je suspendovan, dok su dvojica igrača dobili otkaze. Iz evropske kuće fudbala, za razliku od ćutanja u FSS, usledio je zahtev da se ceo slučaj vezan za ovu i još dve utakmice Super lige ispita do tančina i izveštaj pošalje u UEFA. LJaga je bačena na tim iz Humske, dok bliski prijatelj Dragana Antića, predsednik Komisije za regularnost takmičenja u Super ligi očekuje „detaljnu istragu“.

Za to vreme u Gradskom odboru SNS se ne oglašavaju zato što su izgleda i sami poverovali u Antićeve priče o „bliskim odnosima sa predsednikom Srbije“ i šefom partije. Uz to sada je sasvim jasno da unutar vranjskih naprednjaka postoji „fudbalska frakcija“ koja za sada prećutno podržava ovakve „spektakularne“ poteze Dragana Antića, čekajući na koju stranu će se prelomiti ovo fudbalsko-političko više od igre sa evropskom dimenzijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari