Od Vidića do Lekovića i Lakovića 1Foto: STARSPORT

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije trebalo bi da se u narednih 15 dana sastane kako bi usvojio ostavku Slaviše Kokeze i kako bi sazvao Skupštinu FSS koja treba da izabere novog predsednika.

Skupština FSS mora se održati u roku od 30 dana od kada se na Izvršnom odobru konstatuje da treba izabrati novog predsednika.

U praksi to znači da bi do 1. maja mogli da dobijemo novog predsednika FSS, osim ukoliko Skupština ne odluči da se raspišu novi izbori na svim nivoima, iako je prošlo tek dve godine od prethodnih.

Onda bi se ceo proces prolongirao za još nekoliko meseci, pa bi tek na leto ili na jesen dobili Kokezinog naslednika.

„Spisak“ kandidata za prvog čoveka FSS nije kratak, ali je pitanje ko od onih koji se spominju zaista želi takvu odgovornost, a ko je samo puka želja tabloida.

Izvori Danasa tvrde da je bivši predsednik FSS i nekadašnji generalni sekretar Crvene zvezde Nebojša Leković glavni kandidat.

On će prema našim nezvaničnim saznanjima sigurno dobiti funkciju u Savezu, ako ne kao predsednik, onda kao generalni sekretar.

Kao operativac koji već ima veliko iskustvo u fudbalu, ali i politici (bivši funkcioner Nove demokratije), Leković bi verovatno trebalo da predstavlja most između te dve krajnosti i da utiče na pomirenje ljudi iz fudbala sa ljudima iz politke (ako je to uopšte moguće u ovom trenutku).

Nije tajna da je želja najvišeg nivoa vlasti da predsednik bude neko jako fudbalsko ime.

Zbog toga se sve glasnije spominje Nemanja Vidić.

Bivši reprezentativac se od završetka karijere nije javno oglašavao, a onda je pre nekoliko meseci odlučio da uputi otvoreno pismo svim redakcijama u kojem je konstatovao da FSS pod vođstvom Kokeze ništa ne radi dobro.

Bilo je iznenađenje da su njegove reči preneli svi mediji, čak i tabloidi koji su do tada po nalogu vlasti hvalili Kokezu.

Vidić je u fudbalskim krugovima poznat kao čovek koji ništa ne radi bez prethodnog proračuna i vaganja šta dobija, a šta gubi svojim potezom.

Iako nikad nije bio politički aktivan, svojevremeno je imao zajedničke poslovne odnose sa bivšim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Posle svog otvorenog pisma, koje su podržali čak i mnogi sadašnji reprezentativci, odbijao je da govori za medije, tako da se za sada samo može nagađati da li bi seo u „vruću“ stolicu FSS.

Bivši predsednik FSS Zvezdan Terzić, koji je funkciju napustio kada je zbog sudskog procesa 2008. godine pobegao iz zemlje, pominjao se kao kandidat ponovo i kada je odlazio Tomislav Karadžić.

Generalni direktor Crvene zvezde prema nezvaničnim informacijama već duže vreme traži odstupnicu iz kluba u kome je uspeo da napravi sportske rezultate, ali ne i da vešto zakrpi finansijske rupe.

Postoji i nezvanična priča da nije u dobrim odnosima sa vođama „delija“ koje bi rado da mu vide leđa, a imaju značajan uticaj na upravljanje klubom.

Glavni adut Terzića kod Aleksandra Vučića je taj što se još u Zvezdi posvađao sa Kokezom i upozoravao da on ne ume da radi posao koji mu je dodeljen (mada je na Skupštini FSS uvek dizao ruku za njega).

U nedostatku boljih rešenja nije isključeno ni da sadašnji poptredsednik Marko Pantelić preuzme kormilo, mada trenutno malo ko veruje u takav epilog.

Bivši igrač Zvezde pokazao se kao pravi poslušnik, voljan i da se posvađa sa bivšim saigračem Nemanjom Vidićem u odbrani aktuelnog „gazde“.

Za Nenada Bjekovića i Dragana Džajića teško je poverovati da bi pristali da se prihvate te funkcije u ovom momentu, mada bi vlast verovatno rado prihvatila njihove usluge.

Pojedini mediji su spominjali i ime biznismena Milije Babovića, oca bivšeg fudbalera Partizana Stefana Babovića, ali on prema saznanjima našeg lista nije zainteresovan za najvišu funkciju u FSS.

Težak povratak iz UEFA

Među kandidatima za novog predsednika u pojedinim medijima pomenuto je i ime bivšeg generalnog sekretara FSS Zorana Lakovića koji je sada visoki funkcioner UEFA. Laković je 2015, posle 11 godina rada u FSS, odlučio da prihvati ponudu za posao iz evropske „kuće“ fudbala, gde danas obavlja funkciju direktora nacionalnih federacija UEFA. Po obrazovanju je pravnik, a spada među stručnjake koji ima znanje sa kojim bi umeo da dovede u red srpski fudbalski sistem. Međutim, veliko je pitanje da li bi Laković u ovom trenutku prihvatio da se vrati u FSS, što bi u njegovoj karijeri sigurno predstavljalo korak unazad, naročito zbog toga što mu se u skorijoj budućnosti predviđaju još više pozicije u UEFA i FIFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari