Odbrana nedostojna evroligaške Crvene zvezde 1foto: Cibona/Marin Susic

Mečevi sa Efesom i Panatinaikosom, u sredu i petak, mogli bi da navedu na zaključak mogu li Duško Ivanović i Crvena zvezda i dalje zajedno.

Bonaca na Malom Kalemegdanu trajala je relativno kratko. Period u kojem je Duško Ivanović percipiran kao spasilac, savršen spoj sa ekipom koju kao kapiten predvodi Branko Lazić, predstavlja prošlost, bez obzira na to što je nedavno osvojen Kup Radivoja Koraća.

Iako u klubu niko neće eksplicitno da kaže, nesumnjivo, imperativ je boldiran u vidu plasmana u TOP 8 Evrolige i start u plej-ofu ABA lige sa liderskog mesta.

Jednostavno, ekipa u kojoj samo Kampaco, Vildoza i Nedović upravu koštaju 3,6 miliona evra godišnje, mora i da ima ambiciozno postavljene ciljeve na svim poljima.

To što trenutno deluje kao tim bez jasnih ideja, stečenih automatizama u igri i timske hemije koja je i običnim laicima vidljiva, odgovornost je na svima u klubu, pa i Dušku Ivanoviću.

Na mečevima sa Bajernom i Cibonom, naročito, bilo je vidljivo da nešto ozbiljno ne funkcioniše u igri crveno-belih.

I kadrovska rešenja, tačnije poteze koje je povlačio crnogorski stručnjak, mogu biti predmet analize.

U krajnjem saldu, može se ispostaviti da je meč sa Cibonom bio presudan u kontekstu borbe za lidersko mesto u ABA ligi, samim tim, i prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa.

Na tako bitnom duelu, za Zvezdu nije nastupio Ben Bentil, dok Ognjen Kuzmić nije ulazio u igru.

Vremenom, sve više postaje jasno da Ivanović nedovoljno ceni igračke kvalitete pomenute dvojice.

Ako ništa drugo, obojica bi sigurno defanzivno bolje izgledali i bili korisniji u odnosu na, pre svega, Dalibora Ilića i naročito Hasana Martina.

Neverovanto je izgledalo kako je manirski Lovro Mazalin „zidao“ na niskom postu, poput najdominantnijih evroligaških košarkaša u centarskoj liniji.

Tandem Ilić-Martin izgledao je raštimovano i neuigrano kao da nikada ranije ni na treningu nije činio centarsku liniju.

Ništa bolje, defanzivno, nije delovao Filip Petrušev, koji ima jasne odbrambene limite, naročito u odbrani od protivničkog „pika“.

U takvoj konstelaciji, Bentil bi sigurno doprineo da barem na niskom postu odbrana bude stamenija, odnosno da Mazalin bude onemogućen da tako lako „zida“ i stvara prednost pod košem.

ODBRANA OGLEDALO TIMSKE HEMIJE

U poslednje tri utakmice protiv Albe, Bajerna i Cibone, crveno-beli su u proseku primili 86,3 poena, što je neuporedivo sa statusom statistički najbolje odbrambene ekipe u regionalnoj konkurenciji i jedne od najčvršćih u Evroligi.

U proseku, u oba takmičenja, Zvezda prima manje od 80 poena, u ABA ligi svega 71,4 poena, što najbolje pokazuje koliko je defanzivno popustila u poslednje vreme.

Iako se očekivalo da će definitivnim povratkom Fakunda Kampaca defanziva biti još zategnutija, dogodio se efekat sasvim suprotan od željenog.

U Zagrebu je nedopustivo loše branjen protivnički „pik“. Bez obzira na intezitet i tajming postavljenih blokada, crveno-beli su prelako ulazili u preuzimanje, vođeni logikom da Borna Kapusta na jedinici ne može napraviti prednost, odnosno da pod košem visoki igrači Cibone neće tako lako dolaziti do realizacije.

Procene su, naravno, bile loše, kao i percipiranje kvaliteta 27-godišnjeg plejmejkera kojem je tekuća, prva abaligaška sezona u karijeri.

Ono što je Kapusta radio odbrani Zvezde negde pokazuje i da crveno-beli nisu prepoznali da promena ritma, pa čak i iz sporog u sporije, može biti apsolutni benefit za igrača koji je tehnički odlično obučen, što hrvatski plejmejker sigurno jeste.

Kapusta se poigravao sa Kampacom, Vildozom i Markovićem. Probijao je prvu liniju odbrane kako je hteo i zamišljao, praveći prednost u napadu kao da je plejmejkerske sposobnosti učio od Krisa Pola (24p, 4as).

Ni dolaskom Ivanovića Zvezda nije poboljšala odbranu od napadačke igre na otvorenom terenu.

U prestonici Hrvatske je Krešimir Radovičić u par navrata probijao do kraja, dok je Cibona samo iz tranzicije ubacila 11 poena.

Takođe, ni bonus nije korišćen na adekvatan način. U četvrtoj deonici, kada se meč lomio, gosti su u poslednjih dvadesetak sekundi morali da jure protivničke igrače kako bi napravili faul za izlazak iz bonusa.

Time je izgubljeno dragoceno vreme, a nervoza samo uvećavana.

Na pomenute tri utakmice, Zvezda ni skok nije uspela da iskonotroliše, tačnije, rivali su imali više skokova, naročito ofanzivnih.

Sve pobrojano predstavlja znakove pored puta da nešto ozbiljno ne funkcioniše u ekipi i da odnosi, verovatno, nisu baš najbolji.

NOĆNI IZLASCI VILDOZE I GOVOR TELA NEDOVIĆA

Sve se češće može čuti da ambijent u ekipi u poslednje vreme nije baš najbolji. Pojedini igrači nisu zadovoljni tretmanom i ulogama koje imaju u timu, dok je drugima popustila samodisciplina.

Društvene mreže su prepune klipova u kojima se vidi Luka Vildoza u noćnim provodima.

Argentinac sigurno nije prvi stranac koji uživa u čarima noćnih izlazaka, ali se čini da tajming nije najbolji, odnosno, da je izabran period u kojem se „lomi“ Zvezdina sezona u Evroligi.

Vildoza je, navodno, nedavno raskinuo vezu sa devojkom sa kojom je stigao u Beograd, što bi moglo da utiče na njegove partije u poslednje vreme, pre svega kada su defanzivne obaveze i odgovornost u pitanju.

O statusu Nemanje Nedevića, u poslednjih par utakmica, takođe se može polemisati. Kao dokazani bek u evropskim okvirima, u 32. godini života, trebalo bi da ima lidersku ulogu, odnosno poziciju nesumnjivog oslonca u napadačkim projekcijama Duška Ivanovića.

U Zagrebu je možda dobijena potvrda da mu se svaka greška meri nekim specifičnim aršinima, odnosno da prelako odlazi na „hlađenje“ bez obzira na to što ima dar, atleticizam i znanje da u par napada reši utakmicu, napravi ključnu razliku, matira rivala.

Takođe, o statusima Markovića, Lazarevića, Kuzmića, pa čak i Mitrovića moglo bi se polemisati, pogotovo ako se uzme u obzir da pojedinci nalik Hasanu Martinu imaju kredit koji prethodnim nastupima nisu zaslužili.

S tim u vezi, i ne čudi što se u zvezdaškoj javnosti ponovo spominje Dejan Radonjić kao željeno rešenje na klupi Crvene zvezde.

Crnogorski stručnjak se nedavno rastao sa Panatinaikosom. Prema saznanjim Danasa, trenutno je u Beogradu i pomno prati dešavanja u Zvezdi.

Ugovorne obaveze koje ima sa atinskim velikanom ne sprečavaju ga da preuzme neku drugu ekipu.

Iako sa Nebojšom Čovićem nije u dobrim odnosima, ukoliko bi obojica prepoznali momentum spasavanja broda koji tone i preti da potone, ništa ne bi bilo nemoguće.

Uostalom, mečevi sa Efesom i Panatinaikosom mogli bi do kraja tekuće nedelje da pruže određene, konkretne odgovore.

Zvezdi su neophodne obe pobede kako bi ostala na kursu plasmana u TOP 8.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari