Odjek kraha Barselone u finalu Superkupa Španije: Ćavi ima kredit da ne dopusti da katalonski džin klone 1Foto: EPA-EFE/STR

Fudbalski Superkup Španije protekao je u dominaciji Reala koji je najljućeg rivala Barselonu nokautirao u finalu završnog turnira s četiri tima u Rijadu sa 4:1.

Katalonski gigant se u jutarnjim časovima posle utakmice vratio iz Saudijske Arabije propisno osramoćen.

Videla su se zabrinuta lica, posebno trenera Ćavija Ernandeza i predsednika kluba Đoana Laporte, budući da su „kraljevići“ na terenu radili šta su hteli, a da je vihorni Brazilac Vinisijus postigao het-trik već u prvom poluvremenu.

Svakako da u klubu postoji nemir zbog uticaja koji bi krah u finalu  Superkupa mogao da ima na naredne mečeve na tri fronta: Kup kralja, Ligu šampiona i La Ligi.

Odjek kraha Barselone u finalu Superkupa Španije: Ćavi ima kredit da ne dopusti da katalonski džin klone 2
Foto: EPA-EFE/STR

Barselona je na četvrtom mestu u prvenstvu. Ima sedam bodova manje od drugoplasiranog Reala (48-41), ali su oba tima zbog obavza u Rijadu sa po utakmicom manje, dok je katalonska Đirona u vođstvu sa 49.

U četvrtak je Barsa gost trećeligaša Unionistasa u Salamanki u osmini finala domaćeg kupa, a u borbi za odlazak u četvrtfinale Lige šampiona rival joj je italijanski prvak Napoli, koji je posustao na Apeninima.

Izvori iz kluba uveravaju su da je poverenje u Ćavija nepoljuljano, a to je u izjavama posle ubedljivog poraza istakao i sportski direktor Portugalac Deko, nekadašnja igračka uzdanica na Nou Kampu.

Trener je našao potrebu da se izvini navijačima.

„Izvinjavamo se navijačima, pokazali smo naše najgore lice“, rekao je u pres-sali u Rijadu trofejni igrač Barselone u svoje vreme, piše katalonski list Mundo Deportivo.

Za razliku od Primere, gde uprkos porazu od najvećeg rivala na stadionu „Monžuik“ u oktobru prošle godine (2:1) svlačionica nije delovala mnogo pogođeno, što je navelo rođenog pobednika Ilkaja Gundogana da to javno osudi, ovog puta igrači su u avion ušli poprilično skrušeni.

Ovu činjenicu u stručnom štabu tumače kao nešto pozitivno, jer će fudbaleri poželeti da se „probude“ prvom prilikom i opravdaju poverenje koje u njih imaju svi.

Prva stvar je da uče iz svojih grešaka, ali da budu u stanju da gledaju unapred.

Ćavi smatra da još uvek ima vremena da ekipa u tom segmentu napreduje.

Zatim, da se igrači koji se čekaju vrate u svoju najbolju formu: golman Mark-Andre ter Štegen, Žoao Kanselo, Injigo Martinez, kao i Ronald Arauho i Žil Kounde, koji su prošle sezone bili veoma pouzdani u poslednjoj liniji tima, a sada su samo bleda senka stamene odbrane.

I na kraju je na Ćaviju da pruži šansu tek pristiglom novajliji Vitoru Rokeu da pokaže šta zna.

Tek ako se sve to ostvari, može se razmišljati o boljem od četvrtog mesta u La Ligi, koje danas za Barselonu izgleda kao najrealniji domet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari