Odlaganja produbila sumnje u regularnost 1Korona ili druga računica odložili meč sa Cedevitom: Lazić i Lojd (Crvena zvezda) Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Večerašnjim duelom između FMP i Mornara završava se 24. nekompletno kolo ABA lige i ukoliko Barani budu ostali dosledni zahtevima koje su poslali čelnicima regionalnog takmičenja, sama regularnost ali i smisao lige mogli bi da dođu u pitanje.

Naime, Mornar je stava da se svi zaostali mečevi moraju odigrati pre poslednja dva kola, kao i da se u poslednjem sve utakmice igraju u istom terminu zbog regularnosti takmičenja, što negde možda i ima smisla, ali je neizvodljivo. U suprotnom, Barani su poručili da uopšte neće nastupiti na mečevima sa Cedevita Olimpijom i Igokeom.

Trenutno, u ABA ligi je čak deset odloženih utakmica; za njih sedam određeni su naknadni termini, ali za tri: Cedevita Olimpija – Crvena zvezda, Mornar – Budućnost i Cibona – Cedevita Olimpija nije uopšte poznato kada bi mogle da se odigraju.

Istine radi, rezultati maltene svih deset utakmica mogli bi dikretno da utiču, ne samo na ambicije i ciljeve onih koji se nadmeću za mesto, ali i što bolju poziciju u plej-ofu, već i za ekipe koje se bore za opstanak, tačnije izbegavanje pretposlednje pozicije koja vodi u baraž za popunu ABA lige naredne sezone.

Mornar je u vrlo nezavidnoj situaciji jer se u poslednja dva kola sastaje sa direktnim takmacima za mesto u doigravanju; pritom, Cedevita Olimpija ima čak četiri zaostale utakmice, među kojima tri sa najvećim konkurentima za vrh tabele (dve sa Zvezdom i jednu sa Budućnosti).

Ishodi tih duela mogli bi da utiču na ambicije Barana koji na skoru 17-5 imaju jednu pobedu manje od Igokee i Cedevita Olimpije, odnosno dve u poređenju sa Zvezdom i Podgoričanima.

Još je veća žurka u donjem delu tabele: posle Partizana, koji je sa skorom 10-13 na sedmoj poziciji, sve ekipe strepe za opstanak jer su njih šest na rastojanju od jednog trijumfa.

Svestan nezavidne situacije, Mornar je odlaganjem utakmice sa Budućnosti u prethodnom kolu bacio rukavicu u lice onima koji su takav potez protumačili kao želju da se računica svodi nakon međusobnim utakmica Zvezde i Cedevita Olimpije.

Iako svi klubovi redovno dostavljaju izveštaje ABA ligi u vezi sa brojem zaraženih korona virusom, sama dinamika odlaganja mečeva kako se liga bliži kraju povećava sumnju u iskrenost namera maltene svih protagonista.

Faktički da nema uticajnijeg kluba na Jadranu a da barem jednom nije zaintrigirao javnost iznenadnim odlaganjem mečeva, nekad bukvalno na par sati, pa čak i minuta na dan utakmice.

Cedevita Olimpija, Budućnost, Crvena zvezda, Partizan, Mornar svi redom bili su barem u jednoj situaciji u kojoj su se „igrali epruvetama“ na način da su smišljeno odlagali utiakmice zbog čega bi trebalo da im crvene obrazi.

Naravno, materijalnih dokaza nema, ali ni onih koji zaista mogu da poveruju u neverovatne koicidencije da neko odloži abaligaški meč za vikend zbog zaraženih korona virusom, a onda dan ili dva kasnije pod maksimalnim opterećenjem odigra međunarodne mečeve, bilo da je reč o Evroligi ili Evrokupu.  U pitanju je smrtonosan virus, podsećanja radi, i služiti se njime kao igračkom za potkusurivanje zaista je neumesno.

Odloženi mečevi

Određeni termini

Partizan – FMP        08.04.

Budućnost – Cedevita Olimpija      08.04.

Zadar – Cibona        14.04.

Crvena zvezda – Cedevita Olimpija         14.04.

Budućnost – Igokea  14.04.

Krka – Split    16.04.

Krka – Crvena zvezda        17.04

Bez termina

Cedevita Olimpija – Crvena zvezda

Mornar – Budućnost

Cibona – Cedevita Olimpija

 

Rezultati

  1. kolo

Borac – Zadar          61:65

Partizan – Krka        91:67

Budućnost – Mega   92:79

Igokea – Cibona       sinoć

Cedevita Olimpija – Crvena zvezda         odloženo

FMP – Mornar          18.00

Tabela

  1. Igokea 18-4
  2. Crvena zvezda 18-3
  3. Mornar 17-5
  4. Budućnost 18-3
  5. Mega 14-10
  6. Cedevita Olimpija 16-4
  7. Partizan 10-13
  8. Borac 7-17
  9. Zadar 8-15
  10. Split 8-15
  11. FMP 8-14
  12. Krka 7-15
  13. Cibona 7-14
  14. Primorska 0-24

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari