Odličan rezultat reprezentacije Srbije na SP u paraglajdingu 1Foto: Vazduhoplovni savez Srbije

Reprezentacija Srbije i pilot Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „Air 037“ iz Kruševca zabeležili su na Svetskom prvenstvu u disciplini prelet rezultat kakav ne pamti srpski paragajding.

Bačanin je u konkurenciji od 150 pilota iz 48 svetskih država osvojio četvtro mesto sa samo dva boda zaostatka za trećeplasiranim Honorinom Hamardom iz Francuske i sa četiri boda zaostatka za drugoplasiranim Glebom Sukotskim iz Rusije.

Svetski prvak je postao Joakim Oberhauser iz Italije, dok su tri najuspešnije reprezentacije bile Italija, Francuska i Japan.

Odličan rezultat reprezentacije Srbije na SP u paraglajdingu 2
Foto: Vazduhoplovni savez Srbije

Ovogodišnje svetsko prvenstvo, održano od 5. do 18. avgusta u Kruševu u Makedoniji, obeležilo je odlično letenje najuspešnijih svetskih pilota ove paraglajding discipline, neizvesni rezultati do samog kraja i jaka borba svih učesnika.

Srbiju su predstavljali Zoran Petrović iz Paraglajding kluba „Golija“ iz Raške, Vladimir Bačanin iz PK „Air037“ iz Kruševca i Željko Ovuka iz KSL „Ares“ iz Beograda.

Pored njih iz Srbije su učestvovali Predrag Dudić iz PK „Golija“ Raška kao član žirija takmičenja, Marko Milutinović iz SK „FlajFit“ iz Beograda i Boris Pavlićević iz KSL „Ares“ iz Beograda, kao sondažni piloti i Branko Uzur kao pomoćnik reprezentacije.

Od samog početka takmičenja, Vladimir Bačanin se odličnim letenjem izdvojio kao član naše reprezentacije koji je svojom spremnošću pokazao da je u samom vrhu i da može da parira pilotima iz paraglajding velesila kao što su Italija, Francuska, Švajcarska, Slovenija…

Odličan rezultat reprezentacije Srbije na SP u paraglajdingu 3
Foto: Vazduhoplovni savez Srbije

Uslovi za letenje su bili odlični, te je održano ukupno 10 takmičarskih dana i isto toliko takmičarskih zadataka. Najduži takmičarski zadatak je bio prelet od 130 kilometara, a najkraći prelet od 65 kilometara.

Prosečno vreme provedeno u vazduhu svih 10 dana takmičenja bilo je oko četiri sata, a prosečno se letelo oko 90 kilometara.

Ukupno tokom svih dana takmičari su preleteli 128.662 kilometara, ili kao da su preleteli oko zemlje tri puta!

„Utisci su neverovatni i jako sam ponosan što sam član reprezentacije Srbije. Zahvaljujući Vazduhoplovnom savezu Srbije koji je uradio odličan posao i obezbedio nam profesionalne i zavidne uslove na ovom takmičenju, i rezultati su dobri, a
posebno bih pohvalio svakog člana tima na doprinosu u predstavljanju naše zemlje“, podelio je Vladimir svoje prve impresije.

Bačanin je pretposlednjeg dana takmičenja bio na drugoj poziciji, a takmičenje je završio kao četvrtoplasirani.

Odličan rezultat reprezentacije Srbije na SP u paraglajdingu 4
Foto: Vazduhoplovni savez Srbije

„Svaki učesnik svetskog prvenstva mašta da se plasira u prvih deset u generalnom plasmanu, međutim kada je bio trenažni dan video sam da imam mogućnosti za nešto ozbiljnije. Bio sam svestan da sam tehnički i psihički spreman, da imam dobru taktiku i znajući da će biti dosta takmičarskih dana, najbitnije mi je bilo da budem stabilan, sa prosekom poena preko 950. Međutim, treba izdržati jak tempo zbog svakodnevnog dugačkog letenja, treba držati koncentraciju i
fizičku snagu zbog letenja koje je veoma zahtevno jer se svi bore za svaki poen. Konstantno letenje u velikoj grupi pilota i turbulentnoj termici crpi svu energiju, ali u svemu tome je draž ovih naših trka. Posle devet zadataka, bio sam drugi u
generalnom plasmanu i ispred mene je bio poslednji takmičarski dan. Svestan toga da mi taj jedan dan može doneti podijum ili pad i na trideseto mesto, dao sam svoj maksimum. Na kraju, sreća je presudila i poredak je bio takav kakav jeste. Uz dozu gorčine zbog izgubljenog podijuma, ali i ponosan na postignuti rezultat, rekao sam sebi da neću odustati dok ne osvojim FAI medalju. Nisam siguran kada će to biti, ali stremim ka tome i potrudiću se da budem još spremniji nego što sam bio ovom prilikom“, zaključuje Vladimir Bačanin.

Reprezentacija Srbije nastupila je na ovom najvećem međunarodnom takmičenju uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a na ceremoniji zatvaranja svetskog prvenstva, od strane Stefana Malbosa, predsednika Komisije za paraglajding Svetske vazduhoplovne federacije, generalnom sekretaru Vazduhoplovnog saveza Srbije i članu reprezentacije Željku Ovuki, simbolično je uručena zastava Svetske vazduhoplovne federacije i organizacija Evropskog prvenstva sledeće 2020. godine u Nišu u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari