Određeni domaćini kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u Parizu; žreb je 17. marta 1Foto: EPA-EFE/Tomasz Wiktor POLAND OUT

Domaćini kvalifikacionih turnira za odbojkašice i odbojkaše, kao i sastavi grupa, trebalo je da budu poznati još krajem 2022.

Od ranije je bilo poznato da će jedan od tri kvalifikaciona turnira za odbojkašice biti organizovan u Japanu. Sada je poznato da će preostala dva domaćina biti Kina i Poljska.

Kada je muška konkurencija u pitanju, osim Japana, odbojkaše će ugostiti Kina i Brazil.

Sastavi grupa biće poznati 17. marta, a žreb će se održati u 13 časova.

Ženski turniri na programu su od 16. do 24. septembra 2023, a muški od 30. septembra do 8. oktobra.

U kvalifikacijama u ženskoj konkurenciji će igrati (po plasmanu na rang listi FIVB): Srbija, Italija, Brazil, SAD, Kina, Japan, Turska, Dominikanska Republika, Poljska, Belgija, Holandija, Nemačka, Kanada, Tajland, Bugarska, Portoriko, Češka, Kolumbija, Meksiko, Argentina, Koreja, Ukrajina, Slovenija i Peru.

Kod muškaraca među učesnicima su: Poljska, Italija, Brazil, SAD, Japan, Argentina, Slovenija, Iran, Srbija, Kuba, Holandija, Turska, Kanada, Ukrajina, Nemačka, Meksiko, Tunis, Egipat, Belgija, Češka, Bugarska, Finska, Katar i Kina.

Direktan plasman na OI obezbedila je Francuska, domaćin OI, u obe konkurencije.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang liste FIVB od 12. septembra 2022. za odbojkaše, odnosno 17. oktobra za odbojkašice, biće podeljene u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na OI izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe, odnosno ukupno šest reprezentacija.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu – svako sa svakim, sedam kola, i po dve selekcije će izboriti plasman na Olimpijske igre.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše.

Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

FIVB je saopštio da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljeno u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari