Održana noćna trka na Aerodromu Nikola Tesla (FOTO) 1Foto: Vlada Živanović

Ništa nije bilo jasno putnicima „Erbasa A320“ koji su u ponoć sleteli u Beograd i dok je avion rulao ka izlazu sa piste začuđeno kroz prozore gledali hiljadu ljudi kako igraju u ritmovima koje im zadaju Dragoljub Đuričić i bubnjari.

Još je manje bilo jasno šta se zbiva putnicima koji su pola sata kasnije poletali za Tel Aviv, a na izlazu na glavnu pistu dočekala ih je masa koja im je mahala dok je đuskala uz taktove saksofoniste Milana Pavlovića.

Let za Izrael bio je ujedno i poslednji iz Beograda u noći između subote i nedelje, ali on nije označio kraj radnog vremena Aerodroma Nikola Tesla.

Neposredno po njegovom poletanju, uz vodene topove, vatromet, zvuk sirene i brujanje elise propelera helikopterske jedinice MUP-a Srbije započela je druga „BEG Runway Run“ noćna trka.

Tačno hiljadu trkača krenulo je u tri kruga po rulnoj i poletnoj-sletnoj stazi aerodroma. Trka je samo lajt motiv za okupaljanje, a druženje i dobra zabava je ustvari ono zbog čega je većina u sitne noćne sate došla na beogradski aerodrom.

Zabava je počela skoro tri sata ranije uz di džeja i već pomenute bubnjare i saksofonistu.

„Ovo nije trka, ovo je spektakl. Nikad u životu nisam imala priliku ni da šetam po aerodromskoj pisti, a kamoli da trčim“, objašnjava Danijela Jovanović koja je inače svetski prvak u paratekvondu.

Danijela nema šake i stopala, ali to je ne sprečava da redovno trči Beogradski maraton, pa joj je ovih pet kilometara po pisti bilo kao lagano večernje zagrevanje.

Za razliku od Danijele neki su odustali posle prvog ili drugog kruga, objašnjavajući da nije bitno jer su ionako došli da se zabave.

Dok semafor na cilju odbrojava 29. minut pristiže vesela družina koja ne može da sakrije umor dok sa njih padaju krupne kapi znoja.

„Mi smo danas popodne istrčali Valjevski maraton, ali smo morali da dođemo i ovde kako bismo i ovih pet kilometara savladali i zabavili se“, tvrdi Danijela Jurošević.

Niko ni ne obraća pažnju na to za koliko je vremena istrčao 5.000 metara. Pobednik trke Nemanja Cerovac, inače poznati srpski maratonac, obišao je sve učesnike za skoro krug i po, ali ipak nije uspeo da obori svoje prošlogodišnje vreme od 16 minuta.

Dok profesionalni trkački rutinski posle cilja prilaze štandovima na kojima se dele voda i voće sa osveženje, oni s manje kondicije mahom čuče ili leže po pisti vrebajući pogledom promoterke koje nude okrepljenje.

Drugu „BEG Runway Run“ trku organizovao je Beogradski maraton uz podršku VINCI Airports Srbija i Grada Beograda i ovo je jedina takva manifestacija u regionu.

Prva trka koja je održana na aerodromskoj pisti bila je još davne 1972. godine na njujorškom JFK aerodromu.

Sudeći po utiscima učesnika sa Aerodroma Nikola Tesla, može se očekivati da će i u Beogradu trčanje po pisti uz dobru zabavu postati tradicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari