Ognjen Kuzmić: Živeo sam od Jovićevih dodavanja 1Foto: STARSPORT

Tihi div iz Doboja od 213 centimetra visine stazama koje je prošle sezone utabao u Crvenoj zvezdi pronašao je put do povratka u reprezentaciju Srbije.

Sinhronizovano, kako je sve više oduševljavao navijače širom Starog kontinenta, tako je sve češće bivao u kontaktu sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem, koji ga je i 2015. „nagovorio“ da sa njim dođe u Panatinaikos, ne sluteći da će obojici epizoda u Atini biti jedna od ružnijih u karijeri. Za samo godinu dana u crveno-belom dresu savladao je „centarske korake“ tako dobro da su krajem juna na vrata kluba na Malom Kalemegdanu pokucali španski i evropski velikani Real Madrid i Barselona. Nenametljiv, odmah po osvajanju „triplete“ sa Crvenom zvezdom, povukao se u rodni kraj, uživajući u prirodnim lepotama Doboja i okoline, prepustivši menadžerima da isposluju transfer karijere. Madriđani su baš rešeni da nadograde ofanzivni kvalitet srpskog centra i pokušaju da načine tandem, nalik prošlosezonskom u crveno-belom dresu Jović-Kuzmić, verujući da će i Serhio LJulj u popularnom Kuzmi prepoznati najzahvalnijeg saigrača pod obručem.

– Transfer u Real Madrid još nije gotov, razgovarao sam sa ljudima iz kluba, radimo na prelasku… – preoprezan je bio skromni Ognjen Kuzmić na početku razgovora za Danas.

* Imali ste ugovor sa Zvezdom na još dve godine, s tim što je poslednja bila „opciona“. Da li ste nakon osvajanja „triplete“ odmah rešili da se rastanete sa klubom i prihvatite ponudu nekog evroligaša?

– Nisam razmišljao o tome, posle sjajne sezone, kako ekipno, tako i individualno, uopšte nisam gledao u tom pravcu. Imao sam ugovor i trebalo je da ostanem, međutim, sledom događaja koji su usledili došlo je do obrta. Razgovarao sam i sa ljudima iz Crvene zvezde, imali smo korektnu saradnju, poslušao sam i njihove savete, osetio kako razmišljaju – kao da je serija odlazaka sa malog Kalemegdana promenila način razmišljanja pouzdanog centra.

* Pojavila se informacija da vas osim Reala želi i Barselona. Da li u tome ima istine i pribojavate li se neželjenog scenarija, s obzirom na iskustvo u Panatinaikosu?

– Odluka nije bila jednostavna; svestan sam kakvu sam sezonu imao u Zvezdi. Mislim da su moji agenti razgovarali sa predstavnicima, ne samo Reala, već i Barselone.

* Dobrim partijama u Crvenoj zvezdi vratili ste se u reprezentaciju. Konkurencija je upravo najveća na mestu centra, jeste li optimista po pitanju konačnog spiska putnika na Evropsko prvenstvo?

– Posle sezone u Zvezdi poziv u reprezentaciju je prava nagrada za sve te partije i rezultate. Neće biti lako izboriti se za mesto među 12, pošto je baš na centru izuzetno jaka konkurencija. Nas četvorica (Raduljica, Marjanović, Štimac, prim. aut.) smo klasični centri i sigurno će biti velika borba za mesto među putnicima na Evropsko prvenstvo. Stručni štab će od toga imati koristi, a i mi, jer će rad sa takvim igračima doprineti individualnom napretku.

* Ne razmišljate o tome da biste mogli da budete „višak“?

– Ako budem uspeo da se izborim to će biti odlično, ako ne, bože moj… Sa selektorom imam odličan odnos, čuli smo se i tokom prošle sezone par puta, tako da sam bio svestan da ću dobiti poziv za ovo okupljanje. Nisam imao nikakve nedoumice u vezi sa pozivom, želeo sam da se vratim u reprezentaciju.

* Kada se sagleda tok vaše karijere, utisak je da ste dolaskom u Crvenu zvezdu napravili potez karijere?

– To je bio potez karijere, definitivno. Rad sa trenerom Radonjićem predstavljao je za mene jedinstveno iskustvo. Takođe, imao sam uz sebe jednog Stefana Jovića, od čijih sam dodavanja bukvalno živeo. Sve se poklopilo na kraju, posle sezone u Panatinaikosu, takmičarska godina u Zvezdi, u svim segmentima, bila je prosto osvežavajuća.

* Imali ste sreće da vas je preuzeo Dejan Radonjić, stručnjak koji voli da radi sa klasičnim centrima, starog kova, i da igru praktično bazira preko petica.

– Nisam nigde ranije, kao u Crvenoj zvezdi, imao toliko prostora da pokažem šta znam i koliko umem. Samim tim, vremenom sam dobio na samopouzdanju, imao sam tu vrstu slobode da iskreiram pod košem kad se ukaže prilika, da donosim ključne odluke na parketu kada se utakmica rezultatski odlučivala. To su jednostavno stvari koje su važne za svakog igrača, bez kojih se oseća nedovoljno korisnim po tim. U Radonjićevom sistemu mi je jednostavno sve prijalo, govoreći o ofanzivnim segmentima igre. Osećao sam se prijatno i komforno, dok sam defanzivno uvek bio prepoznatljiv. Želim i u reprezentaciji da se nametnem napadački, ne samo nastupima u odbrani – poručio je dobroćudni Kuzmić.

I Laso „lobirao“ za Real

Da je „kraljevski klub“ zaista rešen da angažuje Ognjena Kuzmića pokazuje i podatak da je Pablo Laso, trener Reala, kontaktirao prošlosezonskog centra Crvene zvezde. “ Žao mi je što odlazim iz Zvezde; igrao sam kod kuće, pred odličnim navijačima, osećao se komotno i zadovoljno i realno je teško očekivati da ću u sličnom ambijentu igrati u nekom inostranom klubu. Čuo sam se i sa Pablom Lasom, trenerom Reala, koji mi je prezentovao neke njegove ideje, ali nismo ništa detaljnije pričali „. pomešanih je osećanja Kuzmić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari