Đoković bez medalje na Olimpijskim igrama 1foto EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da savlada Španca Pabla Karenju Bustu u meču za bronzanu medalju olimpijskog turnira u Tokiju.

Đoković je izgubio prvi set rezultatom 4:6 u gemovima, dok je drugi set Đoković dobio nakon “taj brejka“ 7:5(7:5). Treći set pripao je Karenju Busti (3:6). Detaljan tok meča možete pročitati u nastavku.

Do sada su Đoković i Karenjo Busta igrali pet puta, a Novak je odneo pobedu u četiri navrata.

Srbin je prethodno pobedio Delijena, Štrufa, Fokinu i Nišikorija, dok je peti igrač sveta ostao bez mogućnosti da se bori za zlatnu medalju nakon jučerašnjeg poraza od Zvereva.

„Osećam se tako užasno trenutno. Ne mogu da budem pozitivan“, rekao je Đoković posle neuspešnog dana na Olimpijskim igrama u Tokiju.

„Osvojio je 20 grend slemova. Ne može se osvojiti sve… Rekao sam mu da je najveći svih vremena. Znam da je jurio istoriju, Zlatni slem. Naravno da sam srećan što sam pobedio, ali takođe znam i kako se on oseća“, rekao je Zverev juče.

Đoković je osvojio tri grend slem turnira u dosadašnjem toku sezone i pokušao je da postane prvi u istoriji sporta koji je u muškoj konkurenciji osvojio „zlatni slem“ – sva četiri grend slem turnira u jednoj godini, uz zlatnu medalju sa Olimpijskih igara.

Ruski teniser Karen Hačanov i Nemački teniser Aleksander Zverev igraće meč za zlatnu medalju u nedelju, a precizirana satnica se tek očekuje.

Novak Đoković i Nina Stojanović nisu uspeli da se plasiraju u finale u teniskom miks dublu na Olimpijskim igrama u Tokiju, a danas nakon Đokovićevog poraza od Karenja Buste ipak neće igrati za bronzu protiv Ešli Barti i Džona Pirsa, buduću da je, kako je javio RTS, vrlo iscrpljen, tako da će australijski par biti automatski dobitnik trećeg mesta.

Tok meča Đokovića i Buste

Od samog početka meč je bio izuzetno neizvestan, što i nije čudno s obzirom na njegov značaj.

Đoković je u Tokio otišao po zlatnu medalju na putu da ove godine osvoji zlatni slem, a kako ga je Zverev sinoć zaustavio u toj nameri, ostalo je da se bori za bronzu. Ta borba i želja videle su se od početka meča za treće mesto.

Prvi set počeo je nervoznom igrom oba tenisera, svaki od njih je uzimao poene u gemovima na svoj servis, a onda se, sredinom seta, rezultat preokrenuo kada je Karenjo Busta ostvario brejk za rezultat 3:2.

Đoković je u narednim gemovima imao prilike za brejk, ali nije uspeo da ih iskoristi, te je španski teniser sa 6:4 osvojio prvi set.

Drugi set počeo je u sasvim drugačijem ritmu i Đoković je već izgledao mnogo sigurnije nego na početku meča.

Popravio je procenat pogođenog prvog servisa na 80 odsto i kroz duge razmene „terao“ je Španca da greši.

Delovalo je da Đoković može da uzme brejk pri rezultatu 5:4 i da time osvoji drugi set, ali Karenjo Busta nije dozvolio da se to dogodi. Tada je bilo jasno da će set imati izuzetno neizvesnu završnicu.

Usledio je i taj-brejk, a prvi servis imao je Đoković, koji je nakon tri neiznuđene greške Španca stigao do vođstva 4:1.

Karenjo Busta se brzo vratio u igru i izjednačio na 4:4 u taj-brejku, a onda bekhend dijagonalom pogodio mrežu za peti poen Đokovića.

Međutim, Španac je preokrenuo rezultat na 6:5 za svoju prvu meč loptu.

Đoković nije dozvolio da se to dogodi, set je završio sa tri uzastopna poena i time meč produžio u treći set.

Početkom seta delovalo je kao da se sreća okrenula u Đokovićevu korist i da će uspeti da uzme brejk već u prvom gemu.

Karenjo Busta ipak je spasio gem, ali i osvojio naredna dva, za vođstvo od 3:0 u odlučujućem setu.

Toliko je bilo i dovoljno, te je Karenjo Busta do kraja meča čuvao razliku ne dozvolivši Đokoviću da uzme brejk.

Na kraju je Španac Đokoviću naneo težak poraz rezultatom 2:1 u setovima nakon skoro tri sata igre, čime je najbolji teniser sveta ostao bez bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari