Košarkašice Srbije takmičenje na OI završile na četvrtom mestu 1Foto: EPA-EFE/WU HONG

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije doživela je poraz od selekcije Francuske rezultatom 91:76 i time ostala bez medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Nakon ove utakmice, kako su najavile, od reprezentacije se opraštaju Sonja Vasić i kapiten Jelena Bruks.

Veliki pritisak bio je na košarkašicama Srbije pred utakmicu koja ne samo da je repriza Evropskog prvenstva nego i utakmice za bronzu na Olimpijskim igrama u Riju, a iz obe je Srbija izašla kao pobednik. Francuskinje ovog puta nisu dozvolile da se istorija ponovi.

Košarkašice Francuske bolje su započele utakmicu i nakon nekoliko minuta igre stekle su prednost od 9:4, ali ubrzo su košarkašice Srbije počele da pokazuju zbog čega nose titulu najbolje ekipe Evrope.

Za razliku od prethodnih utakmica, kada ih šut nije služio, ovog puta je situacija bila bolja te je kapiten Jelena Bruks u prvoj četvrtini pogodila dve trojke, Sonja Vasić jednu, a i šut za dva poena je dosta dobro služio košarkašice Srbije.

Prva četvrtina je završena rezultatom 23:19 u korist Srbije.

Početkom druge četvrtine košarkašice Srbije malo su posustale, pre svega u dobrani, ali sa druge strane razigrala se veteranka Francuske košarke Marin Gruda i povela svoju ekipu u preokret rezultata.

U prvom poluvremenu najzapaženija je bila igra Ivon Anderson na strani Srbije i Sandrin Grude iz ekipe Francuske sa po 14 postignutih poena.

Pauzu na poluvremenu su Francuskinje dočekale u blagoj prednosti sa rezultatom 43:40.

Treća četvrtina nije dobro počela za reprezentaciju Srbije. Prvo je Crvendakić promašila siguran zicer, da bi Vilijams sa druge strane uzvratila trojkom za vođstvo Francuske od 46:40.

Kao i na prethodnim utakmicama na Olimpijskim igrama, kapiten Bruks se razigrala onda kada je bilo najpotrebnije. Treća četvrtina bila je u potpunosti u znaku Jelene Bruks koja je i u napadu i u odbrani bila pravi lider svoje ekipe.

Francuskinje su ipak uspele da se odvoje na 63:52, što je bila njihova najveća prednost u dotadašnjem toku utakmice.

Početkom poslednje četvrtine košarkašice Francuske su povećale rezultatsku razliku, a onda je Marina Maljković tražila tajm-aut nakon koga su se košarkašice Srbije razbudile.

Sonja Vasić i Ivon Anderson bile su rešene da ne dozvole laku pobedu Francuskoj i predvođena njima, ekipa Srbije postigla je vezanih 12 poena za smanjenje razlike na 78:71.

Francuskinje ipak nisu dozvolile da im se košarkašice Srbije približe i na kraju su slavile rezultatom 91:76.

Najefikasnija košarkašica Srbije bila je Ivon Anderson sa 24 postignuta poena, a sledila je Jelena Bruks sa 14.

Ove dve ekipe sastale su se pre nešto više od mesec dana u finalu Evropskog prvenstva, kada je selekcija Srbije odnela ubedljivu pobedu i time stigla na krov Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari