Prvo odličje posle ekipnih 1Fptp: OKS

Posle 10. dana Olimpijskih igara Srbija ima pet medalja a poslednju joj je doneo 36-godišnji strelac Milenko Sebić, tako što je fantastičnom završnicom finalnog gađanja sa 50 metara, malokalibarskom puškom u tri stava, stigao do 448,2 kruga, a to mu bilo dovoljno za bronzu i mesto u istoriji OI u Tokiju, uz srebrnog kolegu Damira Mikeca.

Zlato je otišlo mladom Kinezu Čanghong Žangu (466), na mestu broj dva završio je Rus Sergej Kamenski (464,2), a naš iskusni takmičar iz Trstenika je na kraju drame preciznije pogađao od Norvežanina Jona Herman Hega (438).

Pošto je prethodno išao gore, dole sa hicima, testiraju mentalnu snagu u situaciji kada mu je odličje čas bilo na dohvat ruke čas izmicalo iz šake.

Kao da je prelomio da baš u Japanu izađe iz kože uspešnog timskog „igrača“ i posle tri ekipna evropska srebra (10 m, vazdušna puška) i kolektivne svetske bronze (50 m, MK puška) napravi vanserijski rezultat kada sve zavisi samo od njega, ovaj skoro dva mestra visoki strelac odlično je počeo finale.

Posle prve serije u klečećem stavu je bio drugi. Prvi hitac mu je bio hiruški precizan, pogodio je centar mete, ali nije zadržao visok standard prilikom naredna dva pucnja.

Pao je na petu poziciju i, činilo se tada, ostavio sebe bez borbe za visok plasman.

Pogotovo kada je kraj druge serije u ležećem stavu završio kao šesti.

Međutim, sve je počelo da se menja od trenuka kada su svi morali u stajaći položaj.

Ukrajinac Kuliš je promašio metu, što je Sebića katapultiralo na 4. mesto i vidljivo mu podiglo samopouzdanje.

Toliko da je namestio ruku i naoštrio oko za nekoliko „desetki“; dok su drugi išli iz kiksa u kiks Milenko je (za)držao nivo i stigao do ubedljivo najvrednijeg rezultata u svojoj dugoj karijeri, posle srebra u finalu Svetskog kupa u istoj ovoj disciplini.

Na ogromnu radost i trenerski ponos supruge Aline Sebić, bivše juniorske i seniorske reprezentativke Rusije, pod čijim nadzorom i instrukcijama već neko vreme „nišani“ medalje.

Konačno je upucao onu najvredniju i najželjeniju u životu svakog profesionalnog sportiste.