Odbojkašice Srbije rutinskom pobedom nad Južnom Korejom osvojile bronzu na OI 1EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Odbojkašice Srbije ostvarile su pobedu protiv selekcije Južne Koreje u meču za treće mesto na Olimpijskim igrama rezultatom 3:0 (25:18, 25:15, 25:15) i time donele Srbiji osmo odličje osvojeno u Tokiju.

Poslednji takmičarski dan na Olimpijskim igrama otvorile su odbojkašice Srbije i Južne Koreje u borbi za bronzanu medalju. To je njihov drugi susret na takmičenju u Tokiju pošto je u meču u grupnoj fazi slavila reprezentacija Srbije rezultatom 3:0.

Međutim, među sportistima često se pominje teorija da je nemoguće na jednom takmičenju dvaput pobediti istu ekipu, što su srpski reprezentativci u nekoliko sportova već imali prilike da iskuse na aktuelnim Olimpijskim igrama. Odbojkašice Srbije dokazale su da ta teorija nikako ne mora da bude i pravilo.

Sve je stalo u ovaj jedan, poslednji meč, u kome su pokazale da im niko ne može oduzeti medalju po koju su došle.

U jakom ritmu je počeo prvi set, pre svega zahvaljujući raspoloženoj Tijani Bošković koja je postigla četiri od prvih pet poena Srbije. Dobrim delom seta Korejke su bile u blagoj prednosti, ali odbojkašice Srbije nisu dozvoljavale da se rezultatska razlika poveća.

„Moramo svi da igramo zajedno da bismo pobedili“, rekao je selektor reprezentacije Srbije Zoran Terzić tokom tajm-auta pri rezultatu 13:10 i taj savet je urodio plodom jer je usledilo pet vezanih poena Srbije i preokret rezultata.

Većim delom prvog seta Tijana Bošković je predstavljala najveći problem za protivničku ekipu, da bi se krajem seta razigrala Milena Rašić sa dva vezana poena i Maja Ognjenović sjajnim pregledom igre i poenom nakon slanja lopte u ugao protivničke polovine terena. Tada se Srbija značajno rezultatski odvojila, da bi se set završio rezultatom 25:18.

Drugi set nastavljen je u ritmu u kojem se poslednji završio – odličnom igrom odbojkašica Srbije koje su bile u prednosti od nekoliko poena razlike dobrim delom seta.

Rešile su odbojkašice Srbije da brzo završe ovaj set, letele su po terenu i ubrzo je rezultat na semaforu glasio 14:7 u korist Srbije.

Do kraja seta razlika se samo povećavala do konačnih 25:15 i ulazak u treći i, ispostaviće se, poslednji set.

Pružale su otpor Korejke početkom trećeg seta, a onda je na servis došla Tijana Bošković koja je u tom trenutku već ostvarila neverovatnih 26 poena i tome dodala tri asa za prednost od 8:5.

Cela ekipa pružila je sjajnu igru u trećem setu i rutinski osvojila i njega rezultatom 25:15.

Upravo je Tijana Bošković bila ta koja je predvodila ekipu Srbije protiv Južne Koreje do bronze na Olimpijskim igrama, sa čak 33 postignuta poena.

To je osmo odličje koje su u dosadašnjem delu Igara osvojili srpski sportisti, ako ne računamo osiguranu medalju vaterpolista koji će se u finalu Olimpijskih igara susresti sa Grčkom danas u 9.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije je do utakmice za treće mesto dospela nakon poraza u polufinalu od selekcije Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 3:0 (25:19, 25:14, 25:23).

Odbojkašice Srbije nisu uspele da ponove uspeh sa Olimpijskih igara u Riju, pošto su tada osvojile srebrnu, ali kao zvanični svetski i dvostruki uzastopni evropski šampion, bronzom iz Tokija pokazale su da su trenutno u samom vrhu sveta u ženskoj odbojci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari