Prva medalja za Srbiju: Mikec osvojio srebro 1Foto: EPA-EFE/Michael Reynolds

Damir Mikec osvojio je prvu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sjajni strelac je u gađanju pištoljem stigao do srebra.

Mikec je srpski reprezentativac u streljaštvu, a takmiči se u disciplini vazdušni pištolj.

U izuzetno uzbudljivom finalu, Mikec je blistao i uspeo da se domogne druge pozicije. Ubedljvo je slavio Iranac Faragi sa 244,8 krugova, Mikec je imao 237,9 a treće mesto je pripalo Kinezu Pangu sa 217,6.

Damir je u nekoliko navrata bio na ivici ispadanja, ali je uspevao hicima koji su odlučivali, prvo da opstane u borbi za četvrto i peto mesto, kasnije i za treće i četvrto.

Veliki kiks je napravio Ukrajinac Korošilov, do tog trenutka drugoplasirani kada se odlučivalo o ostanku trojice strelaca sa hicem od 8,4. Praktično je otvorio vrata Pangu i Mikecu dođu do odličja i tada je bilo jasno da će Srbija doći do prve medalje u Tokiju.

Ovo je najveći uspeh u karijeri Damira Mikeca, kome je u bogatoj kolekciji odličja nedostajala samo olimpijska medalja. Srpski as će se još jednom naći na vatrenoj liniji u miksu zajedno sa Zoranom Arunović.

Reprezentativac Srbije je u borbu za medalje ušao sa osmog mesta sa pogođenih 578 krugova. Isti rezultat ostvarili su i Kinez Pang na sedmom i Pakistanaca Jozef na devetom mestu. Kinez i Srbin su prošli dalje zahvaljujući većem broju pogođenih centara (22 i 21), dok je Jozef imao 13.

Pakistanac je imao sve u svojim rukama u poslednjem hicu. Da je pogodio centar išao bi u borbu za medalju. Na sreću Mikeca došao je do devetke i reprezentativac Srbije je ušao među osam najboljih.

Rezulati finala: Faragi (Iran) 244,8, Mikec (Srbija) 237,Pang (Kina) 217,6, Korošilov (Ukrajina) 198,9, Rajc (Nemačka) 176,6, Žang (Kina) 158,2, Saurab (Indija) 137,4, Kim (Južna Koreja) 115,8.

Mikec: Još nisam svestan uspeha

Reprezentativac Srbije u streljaštvu Damir Mikec rekao je da još nije svestan uspeha, nakon što je danas osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

„Još nisam svestan uspeha. Oduvek mi je bila želja da kompletiram medalje sa svih takmičenja, samo je nedostajala olimpijska. Više ne. Iz četvrtog puta sam uspeo da je osvojim. Verovao sam u sebe. Dobro sam počeo meč, posle sam se malo mučio. Sreća me je pogledala. Ušao sam u finale u kojem sam ispravio sve greške“, rekao je Mikec, preneo je Olimpijski komitet Srbije.

Mikec je danas osvojio prvu olimpijsku medalju u karijeri i prvu za Srbiju u Tokiju, pošto je osvojio srebro u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

„Svi finalisti su bili izvanredni, ali sam se bazirao samo na svoj zadatak. Prvi metak je bio dobar, a nakon toga lošiji, ali sam uspeo da se konsolidujem. Nakon greške sam rekao sebi: ‘Damire, ovo je ti je poslednja greška. Od sada samo u centar’. Smirio sam puls i uspeo da izborim srebro“, naveo je.

On je zahvalio porodici, a posebno bratu i treneru Goranu Mikecu i psihologu i  dodao da je današnjim uspehom dao veliki podstrek srpskom timu u Tokiju.

„Drago mi je da sam probio led na početku Igara i što sam dao vetar u leđa kolegama olimpijcima koje ću svim srcem bodriti. Nemam mnogo vremena za slavlje, za tri dana opet izlazim na vatrenu liniju, gde ću nastupati u miksu sa Zoranom Arunović“, rekao je Mikec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari