Samo sve po starom receptu 1Foto: FIBA

Protiv selekcije SAD se više nije moglo (59:79) iako je utisak da su se košarkašicama Srbije pomalo uplašile od „bauka“ protivnica. Bilo je sve dobro postavljeno u odbrani, ali u napadu nisu mogle da pogode baš ništa, a bilo je mnogo otvorenih šuteva.

Kad u utakmicu uđete sa šutom iz igre 2-14, odbrana tu ne može pomoći, a pada i samopouzdanje u napadu. Amerikanke su to iskoristile i sa nekoliko kontranapada uspele da se odlepe, a nakon toga rutunski odrade utakmicu do kraja.

Mogu izabranice selektorke Marine Maljković da žale što im žreb nije išao više na ruku, što su u prvoj fazi porazom od Špankinja ušli u deo kostura sa SAD, jer je ulazak u finale mimo njih bio više nego realan.

„One su ipak tim SAD, tim koji je veoma teško pobediti. Reći ću samo da su jedan veliki korak ispred svih nas. Ipak, možeš da igraš protiv njih i da daš sve što imaš. To smo uradili u nekim delovima utakmice. Imali smo veoma lošu prvu četvrtinu, pa smo onda nešto i igrali u ostatku utakmice. Kao što smo znali posle velike pobede protiv Kine, i dalje ništa nismo osvojili, za 24 časa nas čeka nova utakmica“, rekla je posle meča Maljkovićeva.

Selektorka je u drugom poluvremenu odmarala ključne igračice, videvši da je meč izgubljen, a da je sledeći baš brzo. Francuskinje će imati još manje vremena za oporavak.

„To je bio jedan od razloga. Drugi je kvalitet igre koji su devojke sa klupe donele. Ubacile su 42 poena. I to je najviše bio razlog zašto su starteri manje igrali. Pokazale su energiju, igrale veoma agresivno u odbrani. Nisu samo ušle na teren, već su zaista i igrale, zato su bile na terenu. Naravno, kao trener morate da napravite neki balans, jer nas čeka nova utakmica za 24 sata. Ali te igračice su i zaslužile da igraju ovu utakmicu. Ne mislim da će dužina odmora napraviti neku razliku, da će biti odlučujuće, da se tako izrazim. Kada imate još jednu šansu da osvojite medalju, definitivno će odlučiti to ko bude želeo više, ko je „gladniji”. To je sigurno“, zaključila je Maljkovićeva.

Danas (9.00) na programu je najvažnija utakmica, razlika između trećeg i četvrtog mesta je najveća moguća.

Sa Francuskinjama u poslednje vreme imamo odličan bilans.

Pre manje od mesec i po dana (27. juna) Srbija ih je savladala u finalu Evropskog prvenstva u Valensiji (63:54) u utakmici gde je pokazana defanzivna dominacija.

Pre pet godina u Riju Srbija je bila bolja u borbi za bronzu 70:63, pa će sada valjda biti na programu repriza.

Francuskinje nemaju medalje sa Olimpijskih turnira, i u Tokiju su igrale promenljivo.

Pre nego što su ih juče doslovce demolirale u polufinalu (87:71), Japanke su ih pobedile i u grupnoj fazi (74:70), pobedile su Nigeriju, izgubile od Amerikanki i kao treće prošle u četvrtfinale.

Gde su odigrale najbolju utakmicu na turniru i iznenadile favorizovane Špankinje.

Udarne igle su Sandrin Gruda i Marin Fotu, a tu je i devojka sa srpskim prezimenom Valrioan Vukosavljević koja na Olimpjiskom turniru  igra slabije nego ranije.

Japanke su dokazale da se Francuskinje ne snalaze najbolje sa agresivnom odbranom, da nemaju najbolju kontrolu lopte i rešenja sa tako „skraćenim“ napadom.

Pokazala je Marina Maljković već da zna gde su im slabe tačke, i nesumnjivo je da će se u tom meču pre svega pitati njene izabranice, iako možda nisu na nivou forme iz Valensije.

Polufinale

Srbija – SAD  59:79

Japan – Francuska   87:71

Za 3. mesto

Subota

09.00 Srbija – Francuska

Finale

Nedelja

04.30 SAD – Japan

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari