Sledeći rival biće iz elite 1Foto: FIBA

Košarkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale olimpijskog turnia pobedom nad Južnom Korejom 65:61 (17:10, 15:14, 18:20, 15:17) i u završnicu će kao drugoplasirane u grupi A. Prva je Španija, verovatno dalje ide i Kanada, a Korejke su ispale.

Rasplet u ostalim grupama će biti poznat danas posle utakmica trećeg kola, a posle toga će biti održan žreb za četvrtfinale. Tri prvoplasirane ekipe i najbolja drugoplasirana će biti u prvom šeširu, a u drugom dve drugoplasirane i dve najbolje trećeplasirane. Srbija će se, gotovo sigurno, nači u drugom šeširu, i čekati jednog od četiri najjača rivala. A to mogu biti Amerikanke, Belgijanke, Kineskinje, Francuskinje, već se zna da nam Špankinje ne mogu biti protivnik.

Izabranice Marine Maljković su utakmicu odigrale u vidljivom grču, ulog je bio opstanak na Igrama, kiks bi značio i prosipanje svega do sad urađenog. Videlo se to tokom celog meča, ekipa bez straha ovog puta je delovala pomalo smeteno, ali je ipak skoro svih 40 minuta kontrolisala utakmicu, i u finišu stezanjem odbrane došla do tako važne pobede. Najefikasnija je bila Aleksandra Crvendakić sa 15, Tina Krajišnije dala 14, Ivon Anderson 12 i Jelena Bruks 11 poena. Kod Južne Koreje istakle su se Đihjun Park sa 17 i Danbi Kim sa 15 poena.

Kapiten ekipe Jelena Bruks rekla je posle meča da je pobeda najbitnija.

“Mučili smo se mnogo, više nego što smo planirali. Ušli smo u njihovo ludilo, njihov brz tempo, koji mi posle celog leta ovakvog kakvog smo imali, nismo mogli da ispratimo i izdržimo. Jurili smo se sa njima do kraja. Kad smo u finišu odradile ono što je traženo od nas, onda smo pobedile. Neka nam ovo bude najgora utakmica na Olimpijskim igrama, moramo da izvučemo poruke i da odmorimo glave do četvrtfinala”, ocenila je Bruks.

Ona je otkrila da je vođstvo Južne Koreje u poslednjoj četvrtini bilo signal za uzbunu.

“Nije nam tada Marina rekla ništa. Mi smo jedne drugima rekle da idemo kući ako se ovako nastavi. Možda je to dodatna energija koja je data našoj ekipi, jer ne želimo da vratimo ni sada, ni posle četvrtfinala, želimo da idemo do kraja, koliko god je to u našoj mogućnosti. Jasno se vidi da sve ekipe žele da budu u borbi za medalju, nismo mi jedine. To što smo mi šampionke Evrope, ovde ne znači ništa. Moramo da se fokusiramo na nas, na našu igru i pripremu”, poručila je Bruks.

Maljković: Sada ili jesi ili nisi

Selektorka Marina Maljković naglasila je da odavno nije bilo tako jakog i izjednačenog turnira.

“Ne postoji ekipa koju znaš da možeš unapred da dobiješ. Ogromna je razlika u kvalitetu timova u odnosu na Rio, tako da s razlogom imamo ovako teške utakmice, bez ikakvog čuđenja. Mnogo smo loše odigrali, mnogo loše. Potpuno bez prisustva fokusa i glave. Ovo je već treća utakmica zaredom da tu imamo najviše problema. Sada treba da se skupimo i da izginemo do kraja za našu zemlju. Bez ikakvih fraza – ili jesi ili nisi”, zajljučila je Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari