Vrućina – još jedna opasnost po zdravlje sportista u Tokiju 1Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Tekuće 32. Olimpijske igre u Tokiju velikim delom obeležene su merama sprečavanja širenja zaraze virusom korona, ali sportisti u japanskoj prestonici na startu Igara imaju drugi veliki zdravstveni probem – podnošenje velikih vrućina i neprijatne vlage.

Novinari, sportisti i sportski radnici su se na startu Igara uglas žalili na vremenske uslove – u nedelju će temperatura biti 33 stepena, uz visok nivo vlage.

Ovo nije prvi put da se OI održavaju u Tokiju, one su 1964. održane u oktobru, namenski da bi se izbegao vlažni deo godine, čiji je vrhunac u julu i avgustu.

Kritike na račun organizatora usledile su zbog rasporeda nekih sportskih manifestacija.

Srpski teniser Novak Đoković je posle pobede u prvom kolu teniskog turnira nad Ugom Delijenom izjavio da „iskreno ne razume zbog čega se termini ne promene“ jer su uslovi za igru bili veoma nezgodni.

Posle meča u odbojci na pesku, koji je odigran u podne po lokalnom vremenu, Kanađanka Sara Pejvan imala je problema da dođe do daha dok je davala izjavu za medije.

„Usta su mi veoma znojava, teško mi je da govorim. Ukoliko se onesvestim, znate zašto“, izjavila je kanadska odbojkašica.

Razlog za ponekad nelogične termine je finansijski – primarna publika zbog koje se kupuju TV prava su medijske kuće iz SAD i zbog njih su neki sportski događaji u ne baš prikladnim terminima.

Japanska javnost diskutuje o tome da li bi neka takmičenja, poptu maratona i trka u brzom hodanju mogla da budu pomerena u Saporo, koji je 800 kilometara severniji od Tokija. Ipak, do tih događaja ostale su još dve nedelje, pa ostaje da se vidi kako će organizatori Igara reagovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari