Okupljaju se neki novi Krstajićevi "orlovi" 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Vreme leči sve kada je u pitanju “srpska” kuća fudbala.

Svetsko prvenstvo u Rusiji je izgleda već arhivirano za FSS, pa se bez bilo kakve analize učinka selektora Mladena Krstajića i rezultata koji je ostvario tim koji je otišao na Mundijal došlo do toga da se reprezentacija okupi za prve mečeve u Ligi nacija protiv Litvanije (7. septembar) i Rumunije (10. septembar).

Selektor Mladen Krstajić tek se sinoć prvi put zvanično obratio naciji posle Mundijala, najavljujući kakvi su mu planovi za start novog takmičenja pod okriljem UEFA. Novi početak očigledno je iskorišćen za “provetravanje” sastava nacionalnog tima. Poziv za septembarske utakmice očekivano nije dobio kapiten Kristal Palasa Luka Milivojević koji je od pomoćika selektora Milana Obradovića u izjavi za dnevni list “Informer” optužen da je zajedno sa svojim menadžerom Faljijem Ramadanijem pokušao da “izvede puč” u Rusiji uoči meča sa Brazilom. Iako je kasnije generalni sekretar Jovan Šurbatović demantovao da FSS ima bilo kakve odnose sa bilo kojim menadžerom, kao i da nije u svađi ni sa jednim agentom fudbalera, deluje da je razlog izostavljanja Milivojevića sa spiska više nego očigledan.

Na spisku se nije našlo mesta ni za bivšeg, nekoliko meseci pre Mundijala ražalovanog kapitena Branislava Ivanovića. Još uvek nije poznato da li je ovo znak da je Bane bez oproštaja završio reprezentativnu karijeru ili je u pitanju privremeno odsustvo. Od učesnika Mundijala na spisku nema ni golmana Vladimira Stojkovića i defanzivca Duška Tošića. Ako bi izostanci najiskusnijih igrača mogli da se podvedu pod Krstajićevo “podmlađivanje” reprezentacije, kako je na Mundijalu objasnio ubacivanje za meč protiv Brazila fudbalera sa nedovoljno iskustva “A” selekciji, onda nije jasno zašto su Marko Grujić i Matija Nastasić izostavljeni. Grujić je od odlaska Slavoljuba Muslina sa kormila “orlova” postao redovan član “A” tima, a Nastasić je Munidjal propustio zbog povrede.

Među “orlovima” su se našla dva povratnika, defanzivac Jagoš Vuković i vezista Nenad Krstičić. Vukovića su za povratak u nacionalni tim preporučile dobre partije iz Verone prošle sezone, a od starta ove je standardni prvotimac Olimpijakosa. Krstičić je imao odličnu i sjajno je započeo ovu sezonu u dresu Crvene zvezde. Od mlađih snaga novajlije su vezisti Nemanja Maksimović (22) i Saša Lukić (22). Zanimljivo je da je Krstajić sa spiska izostavio mladog napadača Ajntrahta Luku Jovića (21), koji je na Mundijalu debitovao za “A” tim protiv Brazila.

Srbija će se takmičiti u Grupi 4 Lige C Lige nacija u kojoj je pored Litvanije i Rumunije još i Crna Gora. Svi pobednici grupa igraće plej-of za odlazak na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Ovo je za Krstajićeve izabranike tek prva prilika za EURO, a sledeću će imati od marta naredne godine kroz redovne kvalifikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari