Olaseni i Lorenc prve violine 1

Naš današnji protivnik spada u grupu reprezentacija koje na Evropskom šampionatu nemaju šta da izgube, a eventualnim skalpom mogu da poremete planove favoritima.

Velika Britanija je doputovala sa vrlo zanimljivim sastavom, u kojem nema najpoznatijih igrača: Bena Gordona, Luola Denga i Džoela Frilenda, od kojih je samo Deng još uvek u NBA ligi (LA Lejkersi), dok su sva trojica imali iskustvo igranja „preko bare“.

Čak devetorica njih igraju u evropskim klubovima, tačnije respektabilnim ligama. Atletski su vrlo predisponirani i sigurno željni dokazivanja na najvećoj evropskoj sceni. Pojedinci bi, poput centra Olasenija ili pleja Lorenca, mogli da se nametnu skautima najkvalitetnijih ekipa na Starom kontinentu. Britance predvodi Džo Prenti, koji je višegodišnji asistent-trener u brojnim NBA klubovima, a od 2014. je u Milvoki Baksima. U prva tri kola bili su kompetitivni i protiv Belgije (103:90), a naročito u duelima sa favorizovanim domaćinom Turskom (84:70) i Letonijom (97:92). Iako su na kraju izgubili sve mečeve pokazali su da nisu zalutali na šampionat Evrope. Posebno je partijama impresionirao Gejb Olaseni, centar francuskog Orleana (210 cm, 25). Sva tri meča završio je dabl-dabl učinkom; Belgijancima je ubacio 21 poen, uz 10 skokova, dok je na centre Turske ostavio utisak pošto im je „spakovao“ 15 poena, uz 14 skokova, a protiv Letonije je imao skor od 23 poena i 10 skokova. NJegov kolega na mestu pleja Endrju Lorenc (188 cm, 27) takođe nastupa u Francuskoj za Šalon i protiv Turske je pokazao da poseduje veštine organizatora igre na sasvim zavidnom nivou. Postigao je 15 poena, uz pet asistencija. Osim njih dvojice, dobar učinak imao je i Den Klark, krilni centar španske Mursije, našoj javnosti poznat po tome što je prošle sezone nastupao za MZT iz Skoplja u ABA ligi. Uz Klarka, u španskoj Endesa ligi naredne sezone nastupaće: Deng Akodo (Burgos), Ben Mokford (Palma) i Luk Nelson (Gran Kanarija).

Sastav: Deng Akodo (Burgos), Kajl Džonson (London Lajtning), Ben Mokford (Palma), Endrju Lorenc (Šalon), Tedi Okerafor (Kimis), Luk Nelson (Gran Kanarija), Den Klark (Mursija), Geret Marej (Glazgov Roks), Erik Boateng (Sent Valie), Kleron Ohara (Glazgov Roks), Gejb Olaseni (Orlean), Kofi Džozef (Hertener Loven).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari