Olimpija i Zvezda određuju "kote" 1Foto: Starsport

Drugi ovosezonski ciklus mečeva protiv najboljih timova u regionu košarkaši Partizana završili su bolje u odnosu na prvi; pobedom nad Zvezdom i porazima u gostima protiv Budućnosti i u nedelju od Cedevite u Zagrebu (79:67).

Zbog lošijeg međusobnog skora sa crnogorskim i hrvatskim šampionom crno-beli su trenutno četvrti i u slučaju da sva tri tima do poslednjeg kola ostvare perfektan učinak, o konačnom rasporedu ekipa pred plej-of mogla bi da odluči Crvena zvezda, koja će u 26. kolu dočekati Budućnost.

U odnosu na najveće konkurente Partizan ima najpovoljniji raspored do kraja sezone; nako završnice domaćeg kupa i revanša sa PAOK dočekaće Zadar; potom gostuju Megi, zatim im dolazi Krka i na kraju idu u goste Igokei. Cedevitu očekuje hrvatski derbi na terenu Cibone, potom dočekuju Karpoš Sokoli, idu u goste Olimpiji, koja se bori za opstanak, i u poslednjem kolu im dolazi FMP. LJubljana je i mesto naredne utakmice Budućnosti; „zmajevi“ praktično više nemaju prostora za kiks jer imaju najteži raspored u odnosu na konkurenciju na dnu Jadrana; Podgoričani potom dočekuju FMP i MZT i u poslednjem kolu dolaze Crvenoj zvezdi.

Ukoliko se na kraju sastanu sa Zvezdom u polufinalu plej-ofa crno-beli će platiti danak porazima kod kuće od Budućnosti i Cedevite. Takva opcija ne bi bila i najlošija moguća; polufinale se igra na dve dobijene i u takvim okolnostima se povećavaju šanse za iznenađenje. Ipak, na osnovu razmišljanja u stručnom štabu Aleksandra DŽikića ideja crno-belih jeste da se domognu drugog mesta i prednosti domaćeg terena u plej-ofu. Za tako nešto biće im potreban perfektan skor u naredna četiri kola, uz kiks Cedevite i mogući trijumf Zvezde protiv Budućnosti u poslednjem kolu, ukoliko prethodno Podgoričani zabeleže sve tri pobede.

Osuda napad huligana

Napad lokalnih huligana ispred zagrebačkog Doma sportova i njihov nasrtaj na grupu simpatizera Partizana iz Bosne i Hercegovine bacili su regionalni derbi brzo u drugi plan. Prema pisanju „Večernjeg lista“, napadači su imali dva betonska bloka, a stariji gospodin, iz grupe pristalica crno-belih koja je mirno gledala meč, pogođen je kriglom u glavu i kamenom u leđa. Cedevita je odmah osudila incident, a dan nakon huliganskog divljanja reagovala je i Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske. U saopštenju objavljenom na službenoj stranici, ona je osudila svaki oblik nasilja i netrpeljivosti. Predsednika Hrvatske dodala je da očekuje brzi završetak istrage, utvrđivanje stvarnih motiva napada i kažnjavanje počinilaca. Uz to, ona je apelovala na suzdržavanje od komentara o motivima navedenih napada do završetka istrage kako se, navela je, „ne bi podizale tenzije u javnosti“. Zagrebačka policija uhapsila je povodom incidenta pred Domom sportova jednog maloletnog napadača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari