Olimpijada ostala san 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srbija u poslednjem kolu Grupe B turnira za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju nije uspela da pobedi Bugarsku – 1:3 (21:25, 26:24, 22:25, 25:20, 13:15).

„Orlovima“ je za prolaz trebala pobeda sa najviše jednim izgubljenim setom, ali na kraju su morali da čestitaju ekipi koja imala veću želju za odlazak u Japan.

Već posle uvodnog poraza od Francuske na turniru u Berlinu videlo se da nešto ne štima među „orlovima“ i da to nije ona igra kojom je jesenas osvojeno Evropsko prvenstvo. Kako greške nisu ispravljene, na kraju je ceh plaćen i protiv Bugarske koja nije bila favorit, ali je imala veću želju i odigrala taktički zrelije ceo meč.

Srbija je uspela da se samo do sredine prvog seta nosi sa bugarskim odbojkašima. Kada je Kovačević doneo „orlovima“ prednost 12:11, delovalo je da će u najgorem slučaju prvi set biti neizvestan do kraja. Međutim, Bugari su napravili seriju od četiri poena (12:15) i od tog trenutka nisu ispuštali vođstvo.

Srbiji je u prekidu serije protivnika slučajno pomogao kamerman koji je pri 15:19 zasmetao odbojkašima Bugarske, pa su „orlovi“ posle ponovljenog servisa uspeli da dobiju poen.

Kraj seta praktično je bio kada zatražen čelendž posle zakucavanja Sokolova u sledećem poenu, ali je snimak pokazao da je Petrić dotakao mrežu.

Drugi set u rečenici može opisati kao drama sa srećnim krajem. Vodila je Srbija od početka sa 6:4 i 8:6, ali svaki put bi Bugari stizali prednost. Drama za „orlove“ usledila je kada je rival napravio preokret serijom 3:0 (14:15).

Međutim, uspeo je selektor Slobodan Kovač da smiri nervozu među igračima i ulije im samopouzdanje. Do kraja je, što blokovima, što sjajnim poenima na mreži, zablistao Podraščanin, a Srbija je preko Kovačevića iskoristila drugu set loptu (26:24).

Međutim, sve dobro iz drugog seta bacili su srpski odbojkaši u vodu u trećem.

Početak je obećavao, Petrić je sjajno servirao i bio enigma za rivala. Zablistali su i Kovačević i Atanasijević i brzo smo došli do prednosti od pet poena (7:2). Ali, kako je set odmicao, ispostavilo se da je kratak put od 7:2 do 12:12. A od kako je rival izjednačio, tako se u srpske redove ponovo uvukla nervoza.

Čak i kada su Bugari grešili, a to se na primer desilo Sokolovu (13:14), već u sledećem poenu „orlovi“ bi ponovo ispustili ono što im je poklonjeno.

Da je „vrag odneo šalu“ videlo se kada je Petrić servirao pravo u mrežu pri rezultatu 20:22.

Od tog trenutka nisu više srpski odbojkaši imali ni snage, a ni volje da isprave propušteno.

Bugarska je osvojila drugi set koji joj je praktično obezbedio plasman u polufinale plej-ofa za odlazak na Olimpijske igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari