Partizan Mozzart Bet Belgrade v Fenerbahce Beko Istanbulfoto STARSPORT

Meč sa Olimpijakosom, za košarkaše Partizana mogao bi da ima težinu prolaska u TOP 8 Evrolige.

Na pet kola do kraja ligaškog dela, košarkaši Partizana imaju odlično prolazno vreme u trci za mesto u TOP 8.

Crno-beli se na skoru 16-13 nalaze na deobi šestog mesta sa Makabijem iz Tel Aviva. Do kraja ih očekuje samo jedno gostovanje, Monaku u pretposlednjem kolu, dok će u poslednjem ugostiti Panatinaikos, jednu od najslabijih evroligaških ekipa ove sezone.

S tim u vezi, jasno je da će u naredna tri mnogo toga biti jasnije, a možda se i trasa puta izdefiniše posle meča sa Olimpijakosom, u petak uveče.

Nema sumnje da će Beogradska arena biti ispunjena i da će Kevin Panter i saigrači imati frenetičnu podršku navijača.

Eventualnom pobedom, crno-beli bi zadržali trijumfalni kurs na kome su praktično od polufinala Kupa Radivoja Koraća.

Jesu poraženi od Fenerbahčea i Milana, ali su sa tri evroligaške pobede ostali na poziciji na kojoj mogu dočekati početak plej-ofa (deoba šestog mesta).

Tačno je da su Baskonija i Žalgiris na pobedu, a Valensija i Efes dve zaostatka, ali je forma crno-belih takva, kao i raspored utakmica da su šanse učešća u plej-ofu zaista velike.

Već u petak draž, euforija i tenzičnost prolaska U TOP 8 mogli bi da se osete u Beogradskoj arnei, ukoliko košarkaši Partizana matiraju Olimpijakos, ekipu koja je na čelu tabele sa svega osam poraza.

Ako se sagleda odnos uloženih sredstava i kvaliteta ekipe, moglo bi se konstatovati da su atinski crveno-beli najprijatnije evroligaško iznenađenje ove sezone.

Olimpijakos je prošle sezone imao ukupan budžet od 15 miliona evra; za tekuću je uvećan tri miliona, od kojih nekih deset ide na plate igrača.

Prema tom parametru, Atinjani nisu pri evroligaškom vrhu, tačnije, ne mogu da se porede sa finansijskim potencijalom Real Madrida, Barselone, Fenerbahčea, Efesa, pa čak i Bajerna, Virtusa, Milana…

S hodno tome, ostvareni rezultati bolji su od očekivanog. Olimpijakos je, uz Real Madrid, i najbolja gostujuća evroligaška ekipa ove sezone.

Puleni Jorgosa Barcokasa doživeli su svega pet poraza van svoje hale „Mira i prijateljstva“ slaveći uglavnom kada su rivala svodili do 75 datih poena.

– Olimpijakos je zasluženo lider, zato što igra izvanrednu košarku, zato što igraju timski i ne zavise od jednog igrača. Zato što je njihov protok lopte u napadu fantastičan, zato što igraju strpljivo, mnogo napada im se završava u poslednjih pet sekundi, gde čekaju dobro izgrađenu poziciju i otvoren šut, dok u odbrani pokušavaju da igraju puno toga sa promenom igrača, da menjaju i da čak Mustafa Fol, koji je sa 218 cm dominantan, mnogo toga preuzima – analitično je Željko Obradović obrazložio zbog čega je Olimpijakos trenutni lider u Evroligi.

Prvi međusobno odigran meč ove sezone u Atini ne može biti reprezentativni uzorak jer su crno-beli otputovali kadrovski preopterećeni zbog povređenih, ali i igrača koji su tada imali reprezentativne obaveze.

Pre tog meča, na evroligaškoj sceni se nisu sastajali punih dvanaest godina.

Olimpijakos u Beograd stiže u odličnoj formi oličenoj u šest vezanih pobeda u poslednje vreme, odnosno, u činjenici da je u 2023. doživeo svega dva poraza na čak dvadeset i četiri odigrane utakmice.

Nijedan evroligaški klub nije u takvoj seriji pozitivnih rezultata, što je i najbolja ilustracija težine zadatka koji će crno-beli imati pred sobom.

BARSELONA NIJE NEPOBEDIVA, REAL RANJIV

Olimpijakos kao merna jedinica Partizana za TOP 8 1

Posle duela sa Olimpijakosom, košarkaše Partizana očekuje abaligaški derbi sa Cedevita Olimpijom u Beogradskoj areni, a potom dva velika evroligaška meča kod kuće protiv španskih giganata.

Crno-beli će, u poslednjem evroligaškom duplom kolu, prvo ugostiti Barselonu 28. marta, a tri dana kasnije i madridski Real.

Iako izgleda da teže mečeve nisu mogli da imaju, Barselona trenutno nije ekipa koja deluje naročito impozantno. Na skoru 19-10 zauzima treće mesto, međutim, partijama sigurno ne oduševljava niti deluje naročito dominantno, naprotiv.

Na poslednjih pet evroligaških mečeva doživela je dva poraza, a kada se učinak svede na gostovanja, u tri navrata je bila lošija ekipa na istom uzorku.

Španski mediji poslednjih nedelja pišu i da atmosfera u klubu nije dobra, odnosno, da je Šarunas Jasikevičijus izgubio status nedodirljivog kakav je imao po dolasku u katalonsku prestonicu.

Mnogo je upitnih stvari u igri Barselone, načinu i kriterijumima na osnovu kojih su podeljene uloge u ekipi i kako je izgrađena hemija među igračima.

Retko koji među njima je najbolja igračka verzija sebe od starta sezone, a mnogo je onih koji u sistemu litvanskog stručnjaka ne mogu da dođu do izražaja. Među njima je i Nikola Kalinić.

Kriza igračkog identiteta možda se i najbolje vidi u poslednje vreme, tačnije od eliminaicje u četvrtfinalu Kupa kralja.

Barsa je izgubila na tri vezana gostovanja, od kojih su dva bila evroligaška.

U čitavoj toj konstelaciji, uloge pojedinih igrača poput Kjurika, Higinsa, Tobija, Da Silve, pa čak i Šanlija postale su upitne, kao i konstantnost vedeta, među kojima jedino Mirotić predstavlja garanciju kvalitativne razile u odnosu na rivala.

Olimpijakos kao merna jedinica Partizana za TOP 8 2

U Realu je situacija donekle bolja, ali je daleko od idealne. Madriđani su opterećeni povredama važnih igrača među kojima je naročito složeno stanje u kojem se nalazi Serhio Ljulj.

Takođe, kod većine forma osetno oscilira i jedino Džanan Musa i Edi Tavares predstavljaju konstantu kontinuiranog kvaliteta.

Na poslednjim mečevima bila je evidentna i kriza u organizaciji igre, kao i kada je u pitanju preciznost sa distance.

Real je na nekih 35 odsto uspešnosti za tri poena, a procenti su osetno lošiji u poslednjih par utakmica, čak i ispod 30 odsto preciznosti.

Ono što, pak, treba da poveća budnost kod košarkaša Partizana, jeste činjenica da je Real možda i najneugodnija gostujuća ekipa ove sezone.

Izgubili su svega pet utakmica. Imaju najčvršću odbranu u čitavoj Evroligi, na gostovanjima, a jedino ih je Olimpijakos nadigrao u Atini.

Ukoliko crno-beli na naredne tri utakmice ostvare pobedu ili dve faktički će se naći u TOP 8. Sa 18 pobeda, u krajnjem saldu, mesto bi trebalo da im bude zagarantovano, a u poslednjem kolu im dolazi, rezultatom neopterećeni Panatinaikos.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari