Olimpijakos opet u igri 1Foto: EPA-EFE/ SEDAT SUNA

Pobeda koja se nije mogla predvideti, a još teže objasniti nakon što je Olimpijakos naneo možda i najteži evroligaški poraz CSKA.

Zvanični vladalac Starog kontinenta do nogu je potučen u Atini; doživeo je istorijsku sramotu u trećoj četvrtini, u kojoj je ubacio najmanji broj poena zabeležen u klupskim almanasima (svega četiri) kada je u pitanju učešće „armejaca“ u najelitnijem rangu takmičenja (72:59).

Na skoru 10-14 crveno-beli su se tako vratili u igru za mesto u plej-ofu, a uspeh u 24. kolu utoliko je veći ako se u obzir uzme neigranje povređenih Spanulisa i Printezisa.

Zbog teže povrede, najbolji asistent u istoriji Evrolige verovatno će propustiti ostatak sezone.

Šekil Mekisik, košarkaš Bešiktaša, trebalo bi uskoro da pređe u Olimpijakos i tako popuni mesto na beku koje je ostalo upražnjeno povredom Spanulisa.

U rotaciji od svega osam upotrebljivih igrača, crveno-beli su trijumfovali zahvaljujući neviđenom entuzijazmu pojedinaca, pre svih Papanikolaua, Milutinova i Baldvina.

Statistički, teško je dočarati pobedu u kojoj je bolji tim za tri šutirao 28 odsto, a dva preskromnih 37,2. Olimpijakos je pritom imao 15 timskih asistencija, 12 izgubljenih, ali i 14 ukradenih lopti.

Jasno je da su puleni trenera Barcokasa, nakon debakla u Kaunasu, gde ih je Žalgiris prelako preslišao (94:69), doživeli defanzivnu transformaciju, koja se pritom potrefila sa napadački očajnim izdanjem CSKA.

Ne pamti se kada su „armejci“ evroligaški meč završili sa čak 21 izgubljenom loptom, pritom su imali 11 timskih asistencija i ispod 50 odsto uspešnosti za dva (44,1).

– Mislim da je ovo naša najbolja igra ove sezone. Uložili smo puno energije, svi igrači koji su igrali zaista su se borili jedni za druge. Rezervisti su bili aktivni čitavu utakmicu. Svima mogu samo da čestitam na nastupu. Bilo je teško, ali nije važno jer smo pobedili i to je jedino što mi je bitno – poručio je Nikola Milutinov koji je ostvario dabl-dabl učinak od 11 poena, 12 skokova, od kojih čak sedam ofanzivnih.

Olimpijakos je ukupno imao impresivnih 19 ofanzivnih skokova; timski indeks korisnosti 95. U odsustvu Spanulisa i Printezisa, Papanikolau se najboljom ovosezonskom partijom u Evroligi (19p, 5ukr), nametnuo kao lider tima u meču sa CSKA.

– Neverovatna pobeda za nas protiv neverovatnog protivnika. Čestitamo svima. Svi su odigrali sa puno entuzijazma; igrali smo za momke koji nisu bili sa nama. Imali smo skraćenu rotaciju, ali smo pokazali karakter i mentalitet, žrtvujući se jedni za druge. Samo sam pokušavao da učinim najbolje što mogu. Zbog toga sam presrećan 100%. Za nas je ovo bio neverovatan dan – oduševljeno je delovao Papanikolau.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari