Olimpijske igre počinju za 100 dana 1Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Još 100 dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Parizu.

Iako će ceremonija otvaranja biti održana dan ranije, u petak 26. jula, takmičenja počinju već u sredu, 24. jula kada počinju nadmetanja u fudbalu, ragbiju sedam, rukometu i streljaštvu.

Većina dvorana u kojima će se održavati takmičenja smeštana je u samom srcu Pariza ili u bližoj okolini, piše Sport Klub.

Kako se najavljuje već godinama, samo otvaranje biće spektakl na otvorenom, uz obale Sene. Mada je i tu bilo problema, pa će na otvaranje moći da se dođe samo sa pozivnicom ili kupljenom kartom, a od zamišljenih 600.000 gledalaca došlo se do manje od 300.000.

Neka od takmičenja će biti održana na kultnim sportskim lokacijama. Stadion Francuska biće domaćin atletičarima, a na njemu će biti održana i ceremonija zatvaranja. Na Parku prinčeva će se igrati fudbal, a na terenima Rolan Garosa tenis.

Ipak, neće svi biti tako blizu – takmičenja u surfovanju će biti održana na Tahitiju, ostrvu u Francuskoj Polineziji koje je oko 16.000 kilometara od Pariza.

Oko 95 odsto dvorana i borilišta već postoje ili su napravljena kao primerena borilišta. Novoizgrađen je samo centar za vodene sportove.

Tokom Igara u Parizu će biti održano 329 borbi za medalje u 32 sporta. Prva medalja biće dodeljena 27. jula u streljaštvu, a poslednja 11. avgusta u košarci.

Ove godine je Svetska atletika najavila da će biti prva međunarodna sportska federacija koja će obezbediti nagradni fond za sportitse koji će učestvovati na Igrama. Ukupan nagradni fond za atletičare će biti 1.9 miliona funti. Nagrada za zlatnu medalju biće 39.400 funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari