Oprost, kompromis ili niži rang 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Partizan bi danas trebalo da bude sankcionisan zbog odbijanja da igra košarkaško prvenstvo Srbije.

Disciplinski sudija Admiralbet Košarkaške lige Srbije Dragutin Ilić danas bi trebalo da saopšti odluku o budućem statusu Partizana u najkvalitetnijem domaćem takmičenju. Nakon što su crno-beli odlučili da ne igraju u plej-ofu domaćeg šampionata protiv njih je prošlog petka pokrenut postupak, a krajnji rok u kojem Ilić, prema propozicijama, mora da se izjasni je osam dana. Međutim, zbog činjenice da je nedelja neradni dan očekuje se da će se o sudbini crno-belih odlučivati danas.

Posle poraza u finalu ABA lige od Crvene zvezde čelnici crno-belih su u četvrtak 10. juna izdali saopštenje za javnost u kojem su naveli da odustaju od takmičenja u završnici domaćeg prvenstva, a u obrazloženju su naveli da su nezadovoljni atmosferom i huliganskim ispadima na tribinama. Izneli su i nezadovoljstvo zbog toga što će u plej-ofu Zvezda imati prednost domaćeg terena na osnovu najboljeg učinka u ABA ligi, iako je taj kriterijum dogovoren uoči sezone, uz saglasnost svih klubova KLS.

Predstavnici kluba iz Humske nisu se pojavili ni na jednom sastanku i promociji, uoči plej-ofa, a prošlog četvrtka nisu u propisanom roku dostavili sastav ekipe. Svog predstavnika nisu imali ni u petak na sednici Predsedništva KLS, na kojoj se raspravljalo o postupku crno-belih.

U medijima se proteklih dana nagađalo kakve bi posledice crno-beli mogli da snose zbog poteza koji nije zabeležen u istoriji domaće košarke. Pominje se selidba u niži, treći rang, kao i mogućnost da klub bude novčano sankcionisan. U članu 36 Pravilnika o takmičenju KS Srbije u kom između ostalog stoji da „klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) ili bude isključen iz takmičenja tokom sezone (pre završetka takmičenja) u skladu sa ovim Pravilnikom i propozicijama takmičenja, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kog je istupio, odnosno isključen“. Napominje se i da klub mora da nadoknadi sve troškove kao da je igrao plej-of, a crno-beli će imati pravo žalbe drugostepenom Žalbenom veću KLS.

Ako je suditi po izjavama čelnika KLS teško je očekivati da će Partizan izbeći oštru kaznu i da će se pronaći kompromisno rešenje u „interesu košarke“. Nakon što su crno-beli odlučili da ne igraju plej-of, KLS je objavio saopštenjem u kojem je ovaj postupak proglasio nepoštovanjem države Srbije, dok predsednik kluba Ostoja Mijailović ne očekuje reperkusije.

– Ne vidim nikakve posledice. Šta mi nismo preživeli za ovih pet godina, ili Partizan. Ko je osudio Beronove korake kada su nam oteli utakmicu sa takvim suđenjem? Mi dolazimo u situaciju da nešto moramo zbog nekoga. Mi smo Partizan, imamo najveću armiju navijača u Srbiji kada je u pitanju košarka. Možemo da sednemo za sto, o tome može da odlučuje Skupština. U KLS tri kluba imaju pravo glasa, Zvezda, FMP i Partizan i direktor KLS. Mi smo hteli da Skupština odlučuje, a ne mi – izjavio je Mijailović pre sporne odluke odnedavnog povratnika u Evroligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari