Organizatori OI odlučili su da zabrane prodaju alkohola 1Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Organizatori Olimpijskih igara (OI) u Tokiju, koje počinju za mesec dana, odlučili su da zabrane prodaju alkohola na svim mestima na kojima će se održavati takmičenja, pošto su prethodno odobrili prisustvo do 10.000 gledalaca.

Lokalni mediji prenose da su organizatori razmatrali da odobre prodaju alkohola, ali su odustali posle negativne reakcije javnosti.

„Prateći savete stručnjaka, organizatori su odlučili da ne prodaju alkoholna pića na mestima na kojima će se održavati takmičenja, kako bi se sprečilo širenje virusa“, rekla je predsednica Organizacionog komiteta Igara Seiko Hašimoto, prenosi Glas Amerike.

Prodaja alkohola zabranjena pošto su lekari upozorili da bi konzumiranje moglo da podstakne bliske kontakte među ljudima, da uzrokuje da ljudi glasno govore i budu blizu jedni drugih u barovima.​

Lekari su i negodovali i zbog odluke da se dozvoli prisustvo publike, jer su smatrali da je odsustvo gledalaca najmanje rizična opcija održavanja olimpijskih takmičenja.

Hašimoto je rekla da je svesna da svaki gledalac nosi rizik sa sobom, ali da se pokazalo da turniri i takmičenja nisu izvorišta zaraze.

Premijer Japana Jošihide Suga nije isključio mogućnost da OI ipak budu održane bez publike, ako u Tokiju u međuvremenu bude proglašeno vanredno stanje zbog pogoršanja epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari