Organizatori OI u Tokiju polako sabiraju troškove odlaganja 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHER JUE

Organizacija Olimpijskih Igara u Tokiju je trebalo da bude jedna od štedljivijih, ali je ipak početnu procenu budžeta (7,3 milijarde dolara) i te kako prebacila i zvanično stigla do 12 milijardi i 600 miliona.

“Jedan po jedan, moramo da osiguramo da se svaki problem na koji naiđemo reši“, rekao je predsednik Organizacionog odbora Toširo Muta na otvaranju sastanka udarne grupe formirane po odlaganju Igara, „Dodatni troškovi će, koliko pretpostavljamo, biti veliki. Pored toga što je sve praktično pripremljeno za održavanje Olimpijskih igara, sledi nam još mnogo napora. Neke planove moramo da apdejtujemo, a neke da izbrišemo. Biće to iskustvo koje niko nikada nije imao i siguran sam da ćemo uspeti“, rekao je Muta.

On nije mogao da ponudi procenu koliko bi odlaganje moglo da košta organizaciju, ali tiražni Nikkei tvrdi da bi novo iznajmljivanje objekata, prebukiranje hotela i dodatni troškovi za sve koji su već uposleni, pre svega na plate moglo da iznosi 2,7 milijardi dolara. O šteti za privredu Tokija još niko javno ne govori.

Sa ovim povećanjem troškova dupliran je početni budžet, iako je malo toga novog sagrađeno jer su već imali izuzetne sportske objekte širom prestonice. Tako će igre u Japanu doći na drugo mesto najskupljih svih vremena, a prvo kad su Letnje u pitanju.

Za Zimske igre u Sočiju 2014. Rusija je praktično izgradila novi grad na obali Crnog mora sa svim mogućim sportskim i pratećim objektima, pa čak i pistu za Formulu 1. Što je koštalo čak 21,9 milijardu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari