Svetska atletska federacija objavila kolike će novčane nagrade biti za pobednike u atletskim disciplinama na OI u Parizu 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Svetska atletska federacija saopštila je danas da će pobednici u svim atletskim disciplinama na Olimpijskim igrama u Parizu biti nagrađeni sa po 50.000 dolara.

Nagradni fond od 2,4 miliona dolara obezbeđen je od novca koji Federaciji uplaćuje Međunarodni olimpijski komitet, navodi se u saopštenju.

Pobednici u svakoj od 48 atletskih disciplina u Parizu dobiće po 50.000 dolara, a ista nagrada predviđena je i za pobednike štafetnih trka, koji će taj iznos međusobno podeliti.

Uvođenje novčanih nagrada za osvajače zlatnih olimpijskih medalja je ključni momenat za atletiku, naglašava našu posvećenost osnaživanju sportista i prepoznaje ključnu ulogu koju atletičari imaju u uspehu Olimpijskih igara, rekao je predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou.

On je istakao da će na narednim Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. godine novčane nagrade dobijati i osvajači srebrnih i bronzanih medalja.

Osvajači olimpijskih medalja decenijama nisu novčano nagrađivani, jer su Olimpijske igre nastale kao takmičenje sportista amatera, ali je to ograničenje davno ukinuto i sportisti od vlada svojih država, sponzora ili od nacionalnih olimpijskih komiteta dobijaju izdašne finansijske stimulanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari