Estange: Plivački deo trijatlona na OI u Parizu mogao bi biti otkazan ako jaka kiša bude uticala na kvalitet vode u Seni 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Plivački deo trijatlona na Olimpijskim igrama u Parizu mogao bi biti otkazan ako jaka kiša bude uticala na kvalitet vode u Seni, izjavio je danas direktor Organizacionog komiteta Igara Toni Estange.

Nedavno testiranje dobrotvorne fondacije „Surfrider Evropa“ otkrilo je alarmantne nivoe Ešerihije koli u reci, a Estange je rekao da su planovi za vanredne situacije spremni, uključujući i odlaganje trijatlonskog plivanja za kasniji datum, prenosi BBC.

„Možemo da odložimo plivanje. Pošto je trijatlon predviđen za početak Igara, možemo da sačekamo bolje uslove, tako da smo uvereni da će biće moguće plivanje u Seni. Pravila Međunarodne federacije propisuju u kojim uslovima ne može da se pliva i nadamo se da ćemo to izbeći“, kazao je Estagne.

Olimpijske igre počinju 26. jula, a trijatloni za muškarce i žene zakazani su za 30. i 31. jul, dok je mešovita trka 5. avgusta. Pored toga, u Seni je predviđena i trka u daljinskom plivanju.

Fondacija „Surfrider Evropa“ saopštila je da nijedan od 14 uzoraka vode, uzetih u blizini mosta Aleksandra III, početne tačke za trijatlon i daljinsko plivanje, nije ispunio bezbednosne standarde.

Svetski kup u plivanju u otvorenim vodama i plivački deo Svetskog para kupa u trijatlonu trebalo je da budu test takmičenja uoči Olimpijskih igara, ali su oba otkazana zbog problema sa kvalitetom vode.

Organizatori kažu da se oko 1,4 milijarde evra troši na projekat regeneracije vode, kako bi Sena bila bezbedna za plivače, uključujući bazen za skladištenje kišnice da bi se smanjio rizik od zagađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari