Foto: Starsport

I nadaju se da će ih on voditi preko Norveške, odnosno da će na sutrašnjem žrebanju parova baraž dvomeča izbeći preostale dve drugoplasirane reprezentacije – Španiju i Austriju.

Ne samo zbog toga što su njihovi vršnjaci sa severa Starog kontinenta poslednji u kvartetu ekipa koje su se izborile za naknadnu šansu da ostavu u trci za trofej, s istim brojem bodova kao Austrija (16), odnosno jednim manje od selekcije sa Pirineja i naših momaka. Norvežani imaju i najlošiju gol razliku, jer se nisu mnogo nadavali golova (12), a redovno im se tresla mreža (10). Imaju i najmanje igrača van nacionalnih klubova, odnosno u najjačim evropskim ligama. Međutim, ceo fudbalski svet zna za sedamnaestogodišnjeg vezistu Martina Edegarda, za čiji su se potpis „tukli“ maltene svi veći evropski klubovi, a bitku dobio Real Madrid, koji ga još školuje u svom drugom timu. Međutim, nije se baš sve u norveškom timu u ovom kvalifikacijama vrtelo oko ovog vunderkinda, jer je napadač Valerenge Gajas Zahid odigrao više mečeva (8) i dao gol više (3). Inače, Norvežani su izgubili oba susreta sa Englezima u grupi, lako su izlazili na kraj sa Bosnom i Hercegovinom i Kazahstanom, s malo više problema osvajali bodove protiv Švajcarske, ne praveći veliku razliku između duela kod kuće i na strani.

Austrijancima je od početka bilo jasno da ne mogu pre moćne Nemačke na EP, kao što je Fincima, Azerbejdžancima, Rusima i naročito fudbalerima sa Farskih Ostrva bilo očigledno da nemaju šta da traže sa najtalentovanijim igračima iz zemlje podno Alpa u borbi za drugo mesto. Izabranici Vernera Gregoriča osvojili su 22 boda u grupi, dozvolili da budu matirani podnošljivih 12 puta i naterali rivale u čak 22 navrata da ponovo kreću sa centra. Pre svih centarfor Hamburga Mihael Gregorič, sa devet „hitaca“ u centar mete drugi strelac ukupnih kvalifikacija. Zbog čega ni Austrijanci ne deluju kao „mali“ zalogaj za pulene Tomislava Sivića.

Tek Španija to nije. „Crvena furija“ nema svoje igrače u vrhu liste golgetera i asistenata, čak ni na listi timova s najviše upućenih šuteva, ali ima odlične individualce, nastavlja se na trofejnu tradiciju starijih selekcija svoje ekipe i predstavlja pravu gol mašineriju. Završili su takmičenje u grupi samo s jednim bodom manje od Švedske, a u 10 mečeva sa „vikinzima“, Hrvatskom, Gruzijom, Estonijom i San Marinom zabeležili su sedam pobeda, dva remija i jedan poraz, uz gol razliku 31:9. Međutim, Španci su bili favoriti i u baražu za prošlo prvenstvo pa su izabranici tadašnjeg selektora Radovana Ćurčića napravili veliku senzaciju i branioca titule pre vremena skinuli sa trona.

Ovaj sastav „orlića“ ima još kompaktniji tim i više zvezda, s nemalim evropskim klupskim iskustvom, pa može da se nosi s bilo kojim protivnikom. Barem na papiru. Pod uslovom da im se ne ponove silne oscilacije u igri iz kvalifikacija.

Devet sigurnih

Pobednici baraža priključiće se već poznatim učesnicima EP U 21, koje će prvi put imati 12 učesnika, umesto dosadašnjih osam. Osim domaćina Poljske za titulu u ovoj konkurenciji boriće se devet pobednika kvalifikacionih grupa: Češka, Italija, Portugal, Danska, Makedonija, Švedska, Nemačka, Slovačka i Engleska. U ovoj konkurenciji samo nacionalni tim bivše jugoslovenske republike nikada ranije nije dobacio do EP.