U kakvoj su formi "orlovi" pred odlučujuće mečeve za odlazak na EURO i treba li Piksi da bude zabrinut ili ne? 1Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Fudbalere Srbije čekaju dva najvažnija ispita u borbi za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine – najpre duel sa Mađarskom u Budimpešti 14. oktobra (20.45), a onda i tri dana kasnije okršaj za Crnom Gorom u Beogradu.

Na spisku se nije našao Luka Jović, dok je Dušan Vlahović otpao zbog povrede leđa. To znači da će Srbija imati samo dva klasična napadača u sastavu, Aleksandra Mitrovića i Petra Ratkova, ali selektor Dragan Stojković Piksi nije previše zabrinut jer ima alternativu u drugim igračima.

– Mijat Gaćinović me je ubedio. Odigrao je prošle sezone na zaista visokom nivou ali dva ili tri puta od starta kvalifikacija je imao povrede. Mišić, trbušni zid… Imao je i problem sa preponama. Ja sam pre desetak dana bio u Atini i gledao sam jedan meč. Naravno da taj meč nije bio razlog već sam hteo da obavim neke razgovore. Raduje me da je Gaćinović u odličnoj formi i da je zdravstveno dobro. Potpuno je zasluženo na spisku. Imam poverenja u njega, njegov stil i kvalitete. Želeo sam ga i ranije, ali nije moglo zbog povreda. Tu je i Ratkov, prošli put nije bio jer je imao povredu butine. Oni su procenili da ne treba da rizikuju, drago mi je da ću i njega sada videti.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković razmišlja i o mogućoj promeni sistema igre naše reprezentacije.

– Razmišljam o promenama. Zato i kažem da se radujem zbog viška vremena, probe taktičkih varijanti i sistema. Da li ćemo promeniti ili ne, to stvarno ne mogu sada da kažem. Na stolu je nekoliko stvari, ali najbitnije je šta je u mojoj glavi. Bićemo spremni u svim segmentima, tehničkom, taktičkom, fizičkom – ubeđen je selektor Dragan Stojković.

A u kakvoj su zapravo formi izabrani „orlovi“ za odlučujući meč Srbije za odlazak na EURO?

Vanja Milinković Savić

Golman reprezentacije Srbije Vanja Milinković Savić je standardan na golu Torinu. Za vikend su „bikovi“ iz Torina doživeli poraz od gradskog rivala Juventusa rezultatom 2:0, ali poraz nikako ne može ići njemu „na dušu“. Juventus je jednostavno bolji i skuplji tim i to su izabranici Maksa Alegrija jednostavno i dokazali na terenu. Ipak Milinković Savić se nalazi u izvanrednoj formi pošto je u osam utakmica ove sezone u Kalču čak četiri puta sačuvao sopstvenu mrežu. Bio je jedan od najboljih igrača reprezentacije Srbije na nedavno odigranom Mundijalu u fudbalu.

Nikola Milenković

Nikola Milenković je već sedam godina standardni član Fiorentine i štoper bez koga se ne može zamisliti odbrana tima iz Firence. „Ljubičasti“ ove sezone igraju izvanredno i nalaze se na 4. mestu na tabeli sa 17 osvojenih bodova, četiri manje od prvoplasiranog Milana. Za vikend su savladali šampiona Italije, ekipu Napolija, u gostima sa 3:1, a Milenković je kao po običaju proveo svih 90 minuta na terenu.

Nemanja Gudelj

Iako Sevilja ne igra dobro i nalazi se tek iznad zone ispadanja u španskoj Primeri, srpski internacionalac Nemanja Gudelj ima zapažene partije u dresu ekipe iz Andaluzije. Međutim, ne može sam da „vuče“ ekipu koja je zbog slabog početka sezone ostala bez trenera. Hose Luis Mendilibar je dobio otkaz, a na njegovo mesto je došao urugvajski stručnjak Dijego Alonso. Iako igra na poziciji štopera stigao je da postigne već dva gola ove sezone, jedan u La Ligi protiv Đirone i jedan u Ligi šampiona protiv PSV.

Strahinja Pavlović

Najmlađi član odbrambene trojke ima turbulentnu sezonu. Igra dobro, pogotovo u Ligi šampiona, ali nešto slabije u domačem šampionatu. Štoper Salcburga je dobio direktan crveni karton u meču protiv Austrije Klagenfurt u meču odigranom za vikend, a njegov tim je uspeo da izvuče bod na kraju susreta. Pavlović je u 38. minutu dobio direktan crveni karton, a tada je Salcburg vodio sa 2:0. Ipak, do kraja susreta gosti su primili dva gola sa igračem manje i na kraju uz dosta sreće izvukli i bod. Ipak njegova pozicija je zacementirana u dresu sa nacionalnim grbom, a na Mundijalu u Kataru je bio najbolji igrač „orlova“.

Filip Kostić

Uz Dušana Vlahovića je jedan od najboljih igrača „stare dame“ ove sezone. U derbiju Torina za vikend istakao se asistencijom štoperu Federiku Gatiju za drugi gol svog tima i ocenjen je najvišom ocenom od svih igrača na terenu – 8.4.

Sergej Milinković-Savić

Fudbaler Al Hilala se nalazi u dobroj formi. Redovno asistira i pogađa protivničke mreže u Pro ligi i deluje kao da se u Saudijskoj Arabiji dobro zabavlja. Ipak, njegova posvećenost nacionalnom dresu nikada nije bila upitna, tako da je on jedan od igrača na koje najozbiljnije računa selektor Dragan Stojković u narednom fudbalskom ciklusu u kome će Srbija pokušati da se plasira na Mundijal u Kanadi, SAD i Meksiku 2026. godine.

Nemanja Maksimović

Standardni igrač Hetafe koji već šest godina nastupa za taj klub iz predgrađa Madrida. Ove sezone je odigrao svih devet utakmica u dresu Hetafea i postigao je jedan gol, u pobedi svog tima protiv Osasune. Uglavnom svaki meč odigra po 90 minuta, a kod Dragana Stojkovića je nezaobilazni šraf u veznom redu reprezentacije.

Nemanja Radonjić

Srpski reprezentativac Nemanja Radonjić ove sezone briljira kod trenera Ivana Jurića u Torinu. U prva četiri kola Serie A postigao je tri gola, što je već jedan više nego cele prošle sezone. Hrvatski trener prošle je sezone imao razmirica s Radonjićem, kojeg je jednom prilikom izveo iz igre 14 minuta nakon što ga je uveo, izjavivši da od njega „nije uspeo napraviti fudbalera“. Ipak, stvari su se, čini se, promenile, a 27-godišnji Radonjić igra fudbal svog života.

Dušan Tadić

Plejmejker Srbije briljira u dresu Fenerbahčea, sa napadačem Edinom Džekom čini ubitačan tandem koji niko ne može da zaustavi u turskoj Superligi. Do sad je u sezoni zabeležio učinak od po dva gola i dve asistencije, a do sada je odigrao osam utakmica u žuto-crnom dresu. Fener je u dosadašnjem toku prvenstva zabeležio svih osam pobeda i nalazi se suvereno na prvom mestu na tabeli sa maksimalnih 24 bodova. Glavni je adut i selektora Srbije Stojkovića, igrač je bez koga se ne može zamisliti igra reprezentacije Srbije.

Aleksandar Mitrović

Popularni Mitrogol je ovog leta zamenio Premijer ligu saudijskom Pro ligom i prema očekivanju nastavio je i tamo da rešeta mreže. Rekorder Srbije po broju postignutih golova (55) je napustio Fulam i pojačao Al Hilal, a zajedno sa njim su i Nejmar, Malkom, SMS i ostale zvezde. Čini se da se odlično prilagodio na tamošnje uslove pa je ostavio u sjajnoj formi u kojoj je već i bio te nacionalna selekcija neće „trpeti“ zbog njegovog prelaska u dosta slabiju ligu ovog leta.

Petar Ratkov

Ratkov je letos iz TSC prešao u Salcburg za 4,5 miliona evra i do sada je u sezoni postigao jedan gol. U nacionalnom dresu su Ratkova želeli da vide i Hrvatska i Bugarska jer je zbog porekla mogao da nastupa i za ove nacionalne selekcije, ali rođeni Beograđanin nije na to pristao jer je isključivo želeo je da obuče dres Srbije. Već na utakmici protiv Mađarske će imati prilike da debituje u dresu sa ancionalnim grbom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari