Fudbalska reprezentacija Srbije igraće na narednom Svetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi protiv Nemačke, Australije i Gane, u prvoj fazi takmičenja. Žrebom u Kejptaunu u kome su, između ostalog, učestvovali južnoafrička glumica Šarliz Teron, engleski fudbaler Dejvid Bekam i etiopljanski atletičar Hajle Gebreselasije, odlučeno je da se „orlovi“ nadmeću u grupi D.

Prvi meč na turniru izabranici Radomira Antića igraće 13. juna protiv Gane koju sa klupe predvodi srpski stručnjak Milovan Rajevac. Pet dana kasnije sledi meč protiv Nemačke, dok će 23. juna Stanković i saigrači „ukrstiti koplja“ sa Australijom. Svi mečevi grupe D biće odigrani u Pretoriji.

Što se tiče ceremonije uoči žreba, domaćin se zaista potrudio da što bolje predstavi sebe ali i ceo afrički kontinent. Više od milijardu gledalaca širom planete, između ostalih pozdravio je bivši predsednik Južne Afrike i dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mendela. On je u video poruci rekao da sport ima moć da inspiriše i ujedinjuje ljude i da je to glavni cilj i predstojećeg šampionata.

Premijerni meč na Mundijalu odigraće domaćin Južna Afrika i Meksiko 11. juna. Titulu brani reprezentacija Italije.

Dejan Stanković, kapiten Srbije

Nismo favoriti, ali…

Ako bi rangirao protivnike iz grupe po kvalietu na prvom mestu bi bila Nemačka, zatim Gana, pa Australija. Ne želim da kažem da smo favoriti u grupi, ali sigurno da imamo kvalitet…

Goran Stevanović, trener Partizana

Dobro da nije „grupa smrti“

Srećom, nismo u „grupi smrti“ kao što je to bio slučaj na poslednjem šampionatu. Verujem da između Nemačke, Srbije i Gane treba tražiti dve ekipe koje će se plasirati u drugi krug.

Ivan Ćurković, predsednik komisije FIFA za bezbednost na stadionima

Podjednako opasni rivali

Sve reprezentacije protiv kojih ćemo igrati su podjednako opasne, iako je Nemačka na papiru najveće ime i spada u krug favorita za osvajanje Svetskog prvenstva.

Slobodan Santrač, bivši selektor SR Jugoslavije

Italijani bolje prošli

Imamo razloga za zadovoljstvo. Po mom mišljenju jedine dve slabije grupe su one u kojima ss nosioci Italija i Južna Afrika. Međutim, nije ispalo loše iako su sva tri protivnika veoma kvalitetna.

Radomir Antić, selektor Srbije

Zadovoljan sam žrebom

Sve reprezentacije koje su došle na Mundijal su odlične. Počinjemo protiv Gane u Pretoriji i to je za nas finale. Ta utakmica će odlučiti dalji tok kvalifikacija. Generalno sam zadovoljan žrebom.

Milovan Rajevac, selektor Gane

Nemačka je favorit

Voleo bih da dalje prođu Gana i Srbija. Realno, Nemačka je najveći favorit u grupi, dok su mi Australijanci, za sada, velika nepoznanica.

Joakim Lev, selektor Nemačke

Želimo novu titulu

Dolazimo na Mundijal da stignemo do kraja. Kada dođemo do finala želimo da budemo pobednici. Cilj nam je da osvojimo četvrtu titulu šampiona sveta.

 

Pim Verbek, selektor Australije

Kvalitetni protivnici

Nemačka je jedna od najboljih reprezentacija na svetu i biće veliki rival u našem prvom meču u Južnoj Africi. Gana je veoma jaka, a Srbija je u kvalifikacijama bila ispred Francuske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari