Otčepljena slepa mržnja od Orijenta do Oksidenta : U Grčkoj policajcu život o koncu, u Turskoj predsednik kluba deli svoju pravdu, u Francuskoj smrt od noža... 1Foto: EPA-EFE/Abdurrahman Antayali

Kao da je neko iz obesti otčepio bocu sa crnim slutnjama, talas navijačkog nasilja je zahvatio sportske priredbe jednovremeno u nekoliko zemalja. Zbog razmera nemilih scena stvar su u svoje ruke uzele državne vlasti.

Iz Grčke, u kojoj je žestina ostrašćene netrpeljivosti između pristalica vodećih klubova negativna osobenost njenog sporta, ponovo za kratko vreme u svet idu vesti o strašnim posledicama bezumlja.

Još se tamo govori o ubistvu navijača AEK-a u krvavom obračunu s bojsima zagrebačkog Dinama u Atini u predvečerje utakmice dva tima u kvalifikacijama za fudbalsku Ligu šampiona, a crna hronika ima novu temu.

Otac zavijen u crno: Izgubismo omladinu

Na odbojkaškom večitom derbiju Olimpijakosa i Panatinaikosa jedan 18-godišnjak, navijač pirejskih crveno-belih, uhapšen je pod optužbom da je u metežu bakljom oštetio krvni sud na butini policajca, kome život visi o koncu.

Grčka vlada je preduzela prvu meru. Zabranila prisustvo gledalaca na svim utakmicama do 12. februara.

Zato će se i susret u poslednjem kolu fudbalske Lige Evrope između Olimpijakosa i TSC igrati na praznom Karaiskakisu u četvrtak (21 čas). To je donekle povoljna okolnost za srpskog vicešampiona protiv favorita jer bi ga senzacionalna pobeda preselila u Ligu konferencije na proleće.

U jednoj emisiji na Grčkoj radio-televiziji o nasilju među navijačima koji tek da su punoletni govorio je otac koji je zavijen u crno. Njegov sin, pristalica Arisa, žrtva je slepe mržnje.

„Izgubili smo omladinu u vrtlogu nasilja i huliganstva. To je zato što su ključne godine u odrastanju proživeli u ekonomskoj krizi i krizi vrednosti. I ranije su postojale rigorozne mere države, ali smo i dalje oplakivali žrtve. Porodice dece koja su ikada učestvovala u tučama i nasilju sa smrtnim ishodima nisu primećivale da s njihovim najmlađima nešto nije u redu da bi ih opomenuli i vratili na pravi put. Nešto ozbiljno nije u redu s našim društvom“, govorio je otac iz duše, dok u njegovim rečima možemo da prepoznamo i našu zemlju.

Sudiju šutirali zgrčenog na zemlji

U Turskoj, u kojoj se prošle sezone fudbal nije igrao jedno vreme zbog tazornog zemljotresa, sada je prvenstvo prekinuto zbog kafanskih scena s poslednjim zviždukom sudijske pištaljke u utakmici 15. kola između Ankaragučua i Rizea u Ankari.

Nezadovoljan deljenjem pravde, a gosti su izjednačili na 1:1 debelo u nadoknadi vremena, predsednik domaćeg kluba je mučki pesnicom udario glavnog arbitra, koji se strovalio na zemlju. Sklupčanog bespomoćnog jadnika su tek onda mnoge noge potkačile.

Kad su ga zaštitili, pridigao se s ogrebotinama po licu i podlivom ispod oka.

Oglasio se i onaj koji je sve i svja u Turskoj.

„Osuđujem napad. Nikada nećemo dozvoliti da se nasilje umeša u turski sport“, rekao je predsednik države Redžep Tajip Erdogan.

Čuo se i osuđujući glas Đanija Infantina, predsednika Svetske fudbalske federacije, budući da je nesrećni Halil Umut Meler od 2017. sudija sa znakom FIFA

Na Zapadu ništa mirnije.

U Francuskoj je pretprošlog vikenda u kavzi navijača nožem ubijen poklonik Nanta uoči utakmice tog kluba s Nicom u domaćem šampionatu.

Ministarstvo unutrašnjih dela je donelo odluku da zabrani dolazak gostujućih pristalina na mečeve prošlog kola. Mera je obuhvatila i navijače Sevilje koji su hteli da podrže španski tim protiv Lansa u poslednjem kolu Lige šampiona.

Trener Lansa Frank Ese se usprotivio takvom državnom razlogu, pitajući se kako će onda Francuska dogodine da organizuje Olimpijske igre u Parizu, ako ne može da iskontroliše nekoliko stotina navijača sa strane.

U Belgiji su se Anderleht i Standard iz Liježa sreli dvaput u Briselu za kratko vreme. Domaćin je prvo odneo pobedu u osmini finala kupa s 2:0, a kroz tri dana u prvenstvu bilo je 2:2.

Oba meča je posmatralo oko 20.000 ljudi, među kojima je bilo i pristalica gostiju, ali to više neće biti moguće do kraja sledeće sezone.

Navijački pir je postao česta pojava u belgijskom klasiku. Meč u kupu prošle nedelje je dugo bio prekinut jer su i jedni i drugi divljali na tribinama.

O zabrani gostujućih navijača za ubuduće složila su se oba rukovodstva.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari