Otrežnjenje na vreme 1Foto: Starsport

Da se u Čačku poslednjih sezona stvara možda i najrespektabilniji tim u Srbiji mimo “kruga dvojke” mogli su da se uvere i košarkaši Crvene zvezde.

Iako opravdano proglašeni apsolutnim favoritima na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća, crveno-beli su u četvrtfinalu bili na sedam sekundi od eliminacije.

Predrag Prlja mogao je da reši meč, ali je uspeo da promaši oba slobodna bacanja i tako je utakmicu odveo u produžetak, u kojem je suvi kvalitet evroligaša, ali i preopterećenost Borca ličnim greškama, skrojila prolazak crveno-belih u polufinale i subotnji duel sa FMP. Da se od naglašenog šuta može stradati osetili su crveno-beli, preterano se oslonivši na pokušaje van 6,75 (7/36), potpuno pogrešno odgovorivši na taktički manevar trenera Raška Bojića. Borčev stručnjak mudro je forsirao meč-ap zonu, želeći da na taj način dobrano izoluje unutrašnju igru crveno-belih.

Umesto da zonu napadne prodorom, trener Alimpijević dopustio je svojim pulenima da se ispucavaju. U čitavom magnovenju Ognjena Dobrića označio je kao pojedinca koji je u prvih 20 minuta prokockao njegovo poverenje, zbog čega u nastavku nije ulazio u igru, kao ni u produžetku, iako je na poslednjih nekoliko utakmica imao odlične procente u šutu za tri poena.

– Spremajući se za Borac, pričao sam dosta o tome kako će, naročito strancima, biti čudno kada naiđu na zonu, na to da ih neko ostavlja da šutnu sami i da je to novi psihološki momenat u odnosu na ono što su navikli. Čudno je to što smo mi ekipa koja je u samom vrhu po postignutim poenima u Evroligi, najbolja po postignutim poenima u ABA ligi i da ne nabrajam sve timove od kojih smo postigli više poena u proseku u Evroligi, a onda dođete na utakmicu i neko vas 37 puta pušta da šutirate za tri poena i vi ne možete da pogodite koš. Promenjene lopte? Pa šta?

Mi nismo mašili na prethodnom treningu. Kakve veze te stvari imaju sa tim? – samokritičan je trener Alimpijević. Ovakav vid otrežnjenja nesumnjivo je bio potreban Branku Laziću i saigračima.

Borac je narednim protivnicima crveno-belih možda i nacrtao način na koji bi trebalo da im se suprotstave. Strpljivom igrom i dugim napadima, odnosno kombinovanim zonskim odbranama u kojima će često udvajati na slabijoj strani. – Radi se samo o uzletu i nama je ovakav šamar trebao. Jesmo u poslednje vreme igrali našu najbolju košarku, ali nama je ovo trebalo, zato što mislim da smo malo predaleko otišli sa svojim razmišljanjem, jer koncentracija se ne ‘hvata’ tokom nekog takmičenja, utakmice, kupa, već pre utakmice i pre odlaska na kup – jasan je mladi stručnjak, nesumnjivo podvukavši da je duel sa Borcem verovatno bio i najteži za njegove izabranike u dosadašnjem delu takmičarske godine.

– Jeste. Ovo je bila najteža utakmica ove sezone, ubedljivo. Znate šta, mi smo odgovorni za to što je ovo bila jedna od ne samo najtežih, već i najružnijih utakmica u poslednje vreme. LJudi su stali u zonu sa punim pravom, napravili 34 faula, sa potpunim pravom da odu na takvu vrstu destrukcije i to je donelo takvu igru i razbijenu priču kod nas, u našoj igri. Imali smo izgubljenu utakmicu, da se ne lažemo i zato jeste najteža utakmica – istakao je rođeni Lazarevčanin, nadajući se da će Pero Antić biti spreman za povratak na teren protiv FMP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari