Pad u igri moguć je samo zbog kartona i povreda 1

Mala očekivanja od mlade ekipe, bodova iz pet kola nedovoljno – logička postavka stvari navodi na samo jedan zaključak – ono što se dogodilo fudbalerima Novog Pazara na startu prvoligaškom šampionata nikoga nije iznenadilo.

A nije tako! Najviše je bilo onoga čemu se malo ko nadao – dobre igre, šansi, ideja, taktičkih rešenja, nedostajalo je sreće, ponekad i znanja, da bi bilo dobro. Trenutno jedino lice u klubu koje nije Pazarac je trener Vladica Petrović. Razloga za zadovoljstvo onim što je video, 48 – godišnji stručnjak iz Osečine, od svojih izabranika ima na pretek, ali kako se fudbal igra za bodove ironijom sudbine zadovoljstvo stoji na klimavim nogama.

* Da li biste voleli da vaš tim ima tri do pet bodova više, a da se naširoko u superlativima ne govori o prilično dobroj igri?

– Naravno, ali kako sam u fudbalu dugo znam da bi nam se to vrlo brzo vratilo na način koji nije prijatan.

* Zbog koje situacije ili situacija najviše žalite?

– Svi su mogli da vide da su nam u većini utakmica silne nerealizovane šanse odnele bodove koje smo zaslužili.

* Borbenost igrača je za desetku, kako su odrađeni taktičko – tehnički zadaci?

– Kako smo kasno krenuli da radimo u ovom sastavu, iako smo na vreme počeli pripreme, tri utakmice taktički smo odradili fenomenalno. Mahom imamo vrlo mlade momke, zato je i očekivano da tehnički ne stojimo najbolje. Većina je pravo iz osnovne škole stigla na fakultet, tako da su nedostaci na koje se nadovezuju problemi u organizaciji igre nešto što me ne iznenađuje. Kad imate tehničke greške u igri, onda ne može da se očekuje da na planu organizacije igre neke faze budu odrađene kako valja.

* Ako najviše škripi u organizaciji igre, kako pronaći neko rešenje kad niste u mogućnosti da registrujete nove igrače?

– Vrlo teško. Utakmice sreda – nedelja dovode nas u poziciju da ih pronalazimo u toku same igre. Ensar Bajramlić je jedno od rešenja, već je odigrao prve minute protiv Inđije.

* Nažalost i Inđija je odnela sva tri boda iz Pazara?

– Igraju najbolji fudbal u ligi, a opet mogli smo i bolje rezultatski da prođemo.

* Sledi još jedan veliki kandidat za plasman u Superligu. Sutra na Gradski stadion stiže Bežanija?

– Novi težak meč za našu mladost. U odnosu na Inđiju imaju drugačiju postavku igre i profil igrača. Igraju sa četvoricom igrača u defanzivi. Mnogo su čvrst sastav.

* U Novi Pazar ste stigli u vreme kada se zahuktao prolećni deo prošlog šampionata, uporedite igru iskusnijeg i mnogo skupljeg tima sa igrom sadašnjeg golobradog sastava?

– Mnogo sam zadovoljniji onim što smo prikazali u pet kola ovog šampionata, nego u osam prošlog, koliko sam vodio daleko iskusniji tim. Samo mi je žao što ovaj sastav nisam imao u vidu sve vreme priprema, pošto smo očekivali registraciju bivših igrača Pazara i nekih novajlija, možda bi osvojili i svih devet bodova.

* Koliko igrača iz tog „kvalitetnijeg“ sastava bi imalo mesta u sadašnjem?

– Napustilo nas je deset od jedanaest igrača prve postave iz prošle sezone. Ostao je samo Ragipović. Četvorica ili petorica bi sigurno bila u prvom timu.

* To znači da većina mladih koji su oduševili na startu lige ne bi ni došla u priliku da se nametnu?

– Pojedinci bi sigurno bili u startnih jedanaest, a ni ostali ne bi bili u drugom planu, obzirom da bi dobili više nego dobru minutažu.

* Treneri od iskustva kažu da kad je tim mlad dođe trenutak pada igre. Očekujete li ga i kad?

– U fizičkom, naročito trkačkom delu ne mislim da nam sledi pad. Probleme će nam praviti kartoni i eventualne povrede. Nemam dugačku klupu odakle bi bili u stanju da crpimo igrače koji na visokom nivou mogu da odgovore na postavljene zadatke. Takođe, u taktičkom pogledu biće izostanaka koje nećemo lako nadoknaditi.

* Prva od dve uzastopne utakmice na domaćem terenu je odigrana. I u najboljim klubovima smatraju da je zamka kad jedan tim dvaput igra kao domaćin, pa se neretko dešava da se ostane bez planiranih bodova?

– Za nas sve utakmice kriju zamku. Druge brige nas more, nemamo vremena da razmišljamo gde igramo, a videli ste da nema razlike u našim izdanjima kod kuće i u gostima.

* Ostali ste u Novom Pazaru da se borite sa problemima i to u situaciji gde bi od sto trenera 99 diglo ruke i krenulo negde gde je bolje. Kajete li se?

– Više sam očekivao na polju organizacije kluba. Verovao sam da će se krizna situacija koliko – toliko normalizovati. Ne kajem se, ostao sam sa željom da dokažem da je i sa neafirmisanim mladim igračima i ne tako dobrom situacijom u klubu moguće napraviti nešto što će privući publiku. Ona je tu u dobrom broju, nosi nas, podržava, olakšava nam svima pionirski posao. Videli ste kako su nas dočekali ispred klupske zgrade posle poraza od Inđije. Tako nešto kao trener nikada pre nisam doživeo.

* Podrška publike je tu, šta je sa podrškom čelnih ljudi. Imate li je?

– Čine sve što je u njihovim moćima. Igračima je ostavljeno da razmišljaju o terenu i igri, rezultatima ih niko ne opterećuje. Do plej -ofa ili plej – auta probaćemo da osvojimo što više bodova. Potom sledi podela bodova, tada ćemo znati šta nam je cilj i kakvi su izgledi da do njega dođemo.

* Čime, lično, niste zadovoljni?

– Previše je amaterizma u organizaciji kluba. Bilo gde ranije gde sam radio igračima i stručnom štabu poklanjano je više pažnje, usluga je bila bolja, imali su sve što im je potrebno. Iz dana u dan animiram, pokušavam da ukažem na ono što nije dobro, želeći da unesem mnogo više ozbiljnosti s namerom da Pazar sa ovom decom postigne više nego što to bilo ko očekuje, ali i da se ova deca bolje osećaju.

Prijatna iznenađenja

* Kada jednog dana odete iz Novog Pazara sa sobom će te sigurno poneti i uspomenu na neke igrače koji su preko noći izbili u prvi plan i prijatno vas iznenadili. Ko su oni?

– Hamzu Nailovića deset dana pre početka prvenstva nisam skoro ni poznavao. Odigrao je fenomenalno. Ne mogu da preskočim dva štopera, Brunčević dugo nije uopšte igrao, na novoj poziciji ko zna kad poslednji put, Bihorac je za devet meseci imao dve prilično teške povrede. Kako da zaboravim način na koji smo sastavili tim, u kojem su važne poluge postali ili će postati Islamović, Novalić, Ajdinović…

Stiže Bežanija

U 5. kolu Prve lige fudbaleri Novog Pazara poraženi su drugi put u ovom šampionatu kao domaćini i to istovetnim rezultatom 1:0. Ovoga puta sa Gradskog stadiona tri boda odnela je odlična ekipa Inđije, golom Nenada Lukića u 74. minutu. Već sutra „plavi“ su ponovo domaćini, ovoga puta drugoplasiranoj Bežanija (16.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari