"Paljenje mašine" sa najslabijim rivalom: Srpski rukometaši protiv Alžira igraju prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu 1Ftoto: RSS

Žreb je hteo da startni rival Orlova bude ekipa koja slovi za jednu od manje konkurentnih u borbi za drugu rundu takmičenja u Švedskoj i Poljskoj (11 – 29. januar).

Opšti je stav da je muška rukometna reprezentacija Srbije dobro, neki će čak reći odlično, prošla na žrebu za Svetsko prvenstvo, jer je od osam grupa „upala“ baš u E.

Ne zbog toga što su Alžir, Nemačka i Katar mačiji kašalj i što će joj se sklanjati sa puta ka 2. rundi već zato što je realno da u toj gomili upišu makar jednu pobedu i prođu dalje.

Najbolju priliku za to imaće već u prvom kolu, pošto će 13. januara (20.30) deliti teren sa selekcijom Alžira, trećeg najjačeg predstavnika Crnog kontinenta, jer su ispred Egipat i Tunis.

Osvajali su Alžirci i titule na šampionatima tog dela sveta (7), ali im je poslednji put to pošlo za rukom 2014. godine. A na ovo planetarno takmičenje dolaze kao peti na AP 2022.

Na SP i Olimpijskim igrama se nisu proslavljali. U prvom slučaju najbolji plasman im je 13. mesto iz 2001. godine, dok su poslednje od tri deseta mesta na OI zauzeli 1996. godine.

Posle Atlante nisu dobacivali do najveće sportske smotre, za razliku od Srbije, čija je čežnja za Igrama počela posle Londona 2012. Sadašnja generacija Orlova bi da prekine taj loš niz.

Za šta joj je potrebno da prođe pomenutu grupu, prenese što više bodova u novu, a onda kao jedna od dve najbolje selekcije završi u četvrtfinalu, jer je to prečica do Pariza 2024.

„Idemo korak po korak, ali gledamo više i dalje ciljeve.  To je način da pristupimo svakoj utakmici na jedinstven i poseban način. Tako smo ih pripremali i tako ih predstavljamo igračima.

Ipak, to ne znači da analiza potencijalnih protivnika u drugom krugu već sada nije napravljena jer kada krene prvenstvo, vremena je jako malo, a naša je obaveza da ništa ne prepustimo slučaju.

Prve utakmice na prvenstvu su jako teške, ja to najbolje znam. Bez obzira na to ko vam je protivnik, siguran sam da trema postoji, ali ćemo je iskoristiti da nam bude vetar u leđa“, tako pred premijeru razmišlja Žikica Milosavljević, nekada vrsno krilo nacionalnog tima, a sada prvi pomoćnik selektora Tonija Đerone.

Španski stručnjak na čelu našeg stručnog štaba ranije je Alžir opisao kao „odličan tim“, a posle nedavnog žestokog otpora Švedskoj u prvom kontrolnom susretu i pobede nad aktuelnim evropskim prbakom u drugoj proveri, pred navijačima jednog od domaćina SP, imao je samo reči hvale za trenutnu formu i ponašanje Kukića i društva.

“ Jasno je da ovaj meč nije doneo bodove na Svetskom prvenstvu, ali nam je doneo samopouzdanje u pravom trenutku, odlazimo u Katovice spremni da damo sve od sebe da ostvarimo cilj i dođemo do četvrtfinala“, izjavio je pre neki dan Đerona, nakon 30:28 protiv jednog favorita za svetsku krunu, pošto je imao priliku da testira različite sisteme igre i razdeli minutažu na veliki broj pojedinaca.

„Svaki put kada odem na trening i kada ih vidim u toj divnoj atmosferi poželim da sam i dalje na terenu sa njima! Najsvežiji primer za to je utakmica protiv Švedske. Mislim da sam ih samo jednom pobedio u karijeri, u borbi za medalju 1996. Posle toga sam svaki put od Šveđana izgubio i bilo je divno gledati momke kako ostvaruju taj dobar rezultat“, optimistički hvali Abutovića, Cuparu, Iliće… i Milosavljević.

Osim toga što je gro sadašnjeg sastava više od dve godine na okupu i sve vreme radi sa jednim čovekom, dobra stvar za Srbiju je i to što nema, kao mnogi drugi timovi, velike probleme sa povredama ključnih pojedinaca. Srećom ni zaraženih korona virusom, obzirom na strogu antikovid politiku Međunarodne rukometne feederacije.

Suma sumarum, stekli su se svi uslovi za berićetno otvaranje prvenstva i iskorak ka sledećoj fazi prvenstva momaka (u određenom broju) zavidnih klupskih karijera u inostranstvu. Iako Alžir ima prilično iskusnih pojedinaca, uglavnom okupljenih u domaćim timovima, sa nekoliko kvalitetnih reprezenata u Evropi.

SVI PLASMANI SRBIJE NA SP

(2009) 8. mesto

(2011) 10. mesto

(2013) 10. mesto

(2019) 18. mesto

* u zagradi su godine takmičenja

* statistikom su obuhvaćeni samo rezultati iz samostalne ere države

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari