Pametnim pojačanjima na Evroligu 1Foto: STARSPORT

Partizan je u jeku priprema za novu sezonu, sa gotovo potpuno promenjenim i osveženim sastavom.

Na osnovu pojačanja koja su dovođena tokom leta, jasno je da će nosioci igre biti inostrani igrači i da će od srpskih u gro planu jedino biti Rade Zagorac, Ognjen Jaramaz, Nikola Janković i povratnik Stefan Birčević. Novac potrošen u poslednjih mesec i po dana neuporedivo je veći u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu i jedino spojiv sa jasno izrečenim ambicijama od strane predsednika Ostoje Mijailovića – povratak u Evroligu.

Prvi čovek crno-belih, manevrom koji finansijski tek treba da bude obrazložen, sve uzrasne kategorije, zaključno sa prvim timom preselio je u Beogradsku arenu, čiji su termini inače izuzetno skupi i neisplativi.

– Mala sala Arene je mesto gde treniraju sve naše kategorije. Stručni štab svakodnevno radi sa ekipom, priključio nam se profesor Koprivica, kao veliko pojačanje Partizana za ovu sezonu. Ekipom sam zadovoljan, nedostaje nam još jedno pojačanje i pametno ga biramo. Nećemo da žurimo, jer od ove sezone želimo mnogo više nego što smo dobili od prethodnih – naglasio je Mijailović.

Predsednik Partizana nije decidirano naveo poziciju na kojoj se traži pojačanje, međutim na osnovu poslednjih manevara na tržištu (spominjao se Endrju Gaudlok) može se pretpostaviti da je reč o beku šuteru. Mijailović je obrazložio i način na koji je klub došao do neuporedivo većih sredstava u poređenju sa prethodne dve takmičarske godine.

– Za oko mesec dana prodato je 3.000 sezonskih ulaznica, od kojih je klub prihodovao 400.000 evra. Cilj je da se dođe do milion evra prihoda po tom osnovu, što bi uz 900.000 evra „oslobođenih“ sredstava, na ime razlike u starim obavezama za prošlu i ovu sezonu, omogućilo značajno više novca za tim. Prošle godine smo vratili 1.200.000 evra starih obaveza, dok ove godine po važećim sporazumima treba da vratimo samo 300.000. Prošle godine smo uzeli 350.000 evra od sezonskih karata, sada sam 100 odsto siguran da ćemo preći milion evra. Dakle, samo po ta dva osnova smo mogli da napravimo kvalitetniju ekipu, a dobili smo i značajnu podršku svih sponzora, jer želimo da vratimo Partizan u Evroligu. To je naša obaveza prema klubu i prema navijačima – istakao je Mijailović, naznačivši da od selidbe u Arenu očekuje dodatni prihod od milion evra.

Nismo potpuno stabilni

Uprkos velikim ciljevima, na neki način i obećanjima, Ostoja Mijailović je naglasio da klub finansijski još uvek nije stabilan i da dugovi postoje. „Mi smo ove godine mnogo više uložili u ekipu nego prošle. Stručni štab je dobio podršku kluba i selektirao ekipu od samog početka. Na nama je da pružimo ekipi dobar servis, da izmirujemo obaveze na vreme i da rešavamo sve probleme kojih će biti tokom sezone. Ovog trenutka nismo potpuno stabilan klub, ali smo daleko stabilniji nego što smo bili i stekli su se uslovi da možemo da imamo ovakve ambicije“, naveo je Mijailović.

Na nivou evroligaša

Ostoja Mijailović smatra da je Partizan, finansijski i organizaciono, već sada uz rame mnogim evroligašima i da bi bio spreman za nastup u elitnom takmičenju, da je u julu dobio „vajld kard“. On je, međutim, poslat u Sankt Peterburg, ekipi Zenita. „Partizan je igrao Evroligu 15 godina i zaslužuje da tamo bude ponovo. Mi smo i ove godine to zasluživali, siguran sam – po organizaciji, sposobnosti ljudi u klubu, po stručnom štabu, prelasku u Arenu, po finansijskoj stabilizaciji… Nismo uspeli to da ostvarimo na terenu, rekao sam iz kojih razloga, ali smo zaslužili da dobijemo ‘vajld kard’. Gledani su, međutim, neki drugi kriterijumi. Nismo mogli tu da se mešamo, bili smo dužni da prihvatimo odluku, da nastavimo dalje i podignemo stepen mobilizacije na još viši nivo, tako da se klub redovnim putem vrati u Evroligu“, zaključio je Mijailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari