Partizan dočekuje Crvenu zvezdu u 8. kolu ABA lige (21.00) 1Foto: Sajt KK Crvena Zvezda

Neshvatljivo naporan ritam od osam utakmica u 17 dana, košarkaši Crvene zvezde završiće večerašnjim večitim derbijem, prvim ovosezonskim, u okviru 8. kola ABA lige.

I Partizan je bio preopterećen mečevima u poslednjih desetak dana, ali će, barem je takav utisak, odmorniji dočekati susret sa najinspirativnijim protivnikom, perfektnog učinka od starta regionalnog takmičenja. Rezultatski korektno (četiri pobede i tri poraza) i igrački vidljivo napredujući, crveno-beli dočekuju meč jasnog takmičarskog prestiža, posle kojeg je uvek „pregled krvne slike“ najjasniji.

U dosadašnjia 42 regionalna večita derbija skor je poravnat (21-21) tako da će susret u Hali „Ranko Žervica“ dobiti na dodatnoj simbolici. Zvezda je apsolutno dominantna u gotovo svim statističkim kategorijama i jedino je „krhka“ na skoku (sa 33,3 skoka šesta u ABA ligi). Crveno-beli su za regionalne prilike apsolutno moćni defanzivno gledano, s obzirom na to da rivalima dopuštaju svega 67,1 poena po utakmici. Biće veoma zanimljivo koliko će u tom aegmentu biti uspešni protiv crno-belih, koji su od dolaska Saša Filipovskog nemerljivo napredovali u šutu za tri poena. Uniksu su isporučili 16 trojki (klupski rekord u Evrokupu), Ciboni 11, Zadru 12 i jedino su u tom pogledu podbacili protiv Huventuda (samo šest, 28,6 odsto).

– Za mnoge je ova utakmica sud da si dobar ili nisi. Za mene, presudan je samo krajnji rezultat u sezoni. Mi želimo ovu pobedu iz više razloga, ali na prvom mestu zbog prednosti domaćeg terena u plej-ofu. Nadamo se da će ovaj virus nestati,a mi imati naše navijače na tribinama što je ogroman vetar u leđa. Znamo da sama utakmica nema favorita bez obzira na kom mestu na tabeli se nalaze ekipe i kakav im je rejting igrača. Partizan ima dobar spoj atletskih igrača i iskustva, tim koji je drugu godinu zajedno i sigurno da među njima nema tajni, poznaju se dobro.

Igraju dobro u poslednje vreme, dobili su vezane utakmice u ABA ligi i Evrokupu. Sa druge strane, mi posle dve teške nedelje putovanja, nespavanja i teških utakmica, sve to želimo da ostavimo po strani i odigramo najbolju moguću utakmicu i dođemo do bodova – poručio je Saša Obradović, pred večiti derbi na kome će debitovati kao trener Crvene zvezde.

Partizan je pod vođstvom trenera Filipovskog u perfektnom nizu od četiri pobede; napadački je na odličnih 81,7 poena, međutim defanzivno ekipa ima dosta problema, čak i nakon povratka oporavljenog Vila Mozlija. Crno-beli su na prethodne četiri utakmice u proseku gubili čak 14 lopti (protiv Cibone, recimo, 19) koje su nadoknađivali velikim brojem timskih asistencija, kao posledica vrlo dobrog „spejsinga“ i timske igre. Za Zvezdinu odbranu krucijalno će biti zaustavljanje centralnog „pika“ koji je osnova u većini napada crno-belih.

Lazić: Bez vremena za pripremu

Od sezone 2011/12 i početka karijere Branka Lazića u Crvenoj zvezdi, večiti rivali odigrali su ukupno 28 večitih derbija. Za kapitena crveno-belih, sa aspekta psihičke pripreme, večerašnji susret trebalo bi da predstavlja rutinu: “ Specifična utakmica koja ima svoju težinu kada god se igra i u kojim god okolnostima se igra. Ove nedelje izlazimo iz vrlo teške serije utakmica u kojoj smo odigrali već sedam mečeva za praktično 15 dana, sada nam predstoji derbi. Nećemo imati previše vremena za pripremu utakmice sa rivalom koja igra dobro, koji je upisao nekoliko važnih pobeda i sigurno u dobrom raspoloženju očekuje ovaj meč. Dobro se poznajemo, imamo dobru situaciju na tabeli, ali želimo da odigramo ovu utakmicu na najbolji mogući način, čvrsto u odbrani, raznovrsno u napadu, pridržavajući se dogovora pre utakmice“, istakao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari