Partizan: Favoriti su 1Foto: Starsport

Nije prošla ni trećina fudbalskog prvenstva, a Partizan već u svakom sledećem kolu mora da ide na sve ili ništa, pogotovo ove nedelje protiv Crvene zvezde, jer mu večiti rival u šampionskoj trci beži, za naše prilike, velikih pet koraka.

I da je obrnuto crno-beli bi sigurno silno hteli pobedu, jer je baš u tom nadgornjavanju draž jednog od najčuvenijih komšijskih derbija na svetu, ali sada su taj motiv i rezultatski pritisak na gornjoj granici.

– Ovo je najveća utakmica u našem fudbalu. Izaziva najveće interesovanje, uvodi najveće emocije i drago mi je da posle igračkih dana ponovo mogu da budem njen akter. Igramo protiv velikog, najvećeg rivala i voleo bih da svi igrači, mi na klupama, sudije i publika budemo dostojni te utakmice – raduje se prvom ovosezonskom sudaru sa crveno-belima trener crno-belih Zoran Mirković, sa 18 mečeva u koži Partizanovog štopera.

Koliko je duga istorija ovog rivaliteta toliko je stara fraza da takvi mečevi nemaju favorita, ali Mirković se ipak priklanja stavu većine da je Zvezda sa kvalitetnijom prvom postavom i mnogo dužom klupom u startnoj prednosti.

– Zvezda ima izuzetan tim, učesnik je Lige šampiona, to nije mala stvar. U meču protiv Napolija pokazali su da su konkurentni u tom društvu. Čvrsti su, disciplinovani, primaju malo golova, a opet ubojiti su. Međutim, derbi izvuče iz igrača i ono što nema, ima tu i veće doze adrenalina… Eto, rado prepuštam Zvezdi ulogu favorita – kaže popularni Batica, a zapravo se nada još jednom primeru rezultatskog podviga unapred prežaljene ekipe.

Navijači najviše vole „muške“ mečeve s puno golova. I Mirković priželjkuje jedan takav.

– Možemo da predvidimo mnoge stvari, ali sam tok utakmice… niko od nas nije toliko vidovit i toliko pametan. Svaki derbi je obilovao i agresijom i čvrstom igrom i taktičkim nadmudrivanjem i lepim momentima. Nadam se da će i u ovom derbiju biti ista priča – navija za sadržajan fudbal strateg Partizana, od čijeg dolaska je „parni valjak“ nanizao pet superligaških pobeda, (osim u jednom slučaju) s po 1:0, ali i pojeo „džigericu“ svojim navijačima slabom igrom.

– Nama treba kontinuitet dobrih igara, rezultat imamo, ali što se tiče igre to može i mora mnogo bolje. Mislim da smo napravili dobru uvertiru, ova utakmica je veliki test za našu ekipu i nadam se da ćemo nastaviti u tom ritmu – oprezan je i optimističan trener kluba iz Humske, čiji fudbaleri ove sezone retko primaju golove, ali ih i teško daju.

Za Danila Pantića predstojećih 90 minuta su „utakmica“ sezone.

– Mi smo spremni i u našoj kući idemo na čitav plen, daćemo sve od sebe da uzmemo sva tri boda – kaže mladi vezista, uveren da učesnik elitne Lige šampiona s druge strane Topčiderskog brda neće doći s rukama na leđima.

– Derbi je „čudna“ utakmica. Tu ne pobeđuje uvek bolji tim ni neko ko je  favorizovan. Oni neće ući lagano u utakmicu, sa 100% uverenjem da će pobediti – uveren je fudbaler Čelsija na pozajmici u svom bivšem klubu, bez običaja da deli rivale na male i velike.

– Nisu ostale utakmice lagane, svaka utakmica je teška. Mnogima sa strane izgleda da su druge ekipe slabije od večitih, ali nije tako. I ostale ekipe poseduju kvalitet, neke veće, neke manje. Velike utakmice donose velike igrače, brže se sazreva, ali i ostale utakmice imaju isti značaj – kaže Pantić.

Debitantska gužva

Kada bi treneri dva tima rešili da daju šansu debitantima u protokolu meča bilo bi čak 19 imena igrača bez derbijevskog iskustva. Za očekivati je da se Milojević, od prvog minuta ili naknadno, osloni na Miloša Degeneka, Dušana Jovančića, Džonatana Kafua, Marka Marina, Gorana Čaušića i Nikolu Stoiljkovića, dok su Dejan Meleg, Lorenco Ebilisio, Milan Jevtović, Rašid Sumaila, Veljko Simić i Zoran Popović trenutno u drugom planu, pa kao takvi imaju manje šanse da se pojave na terenu u Humskoj. U startnoj postavi Mirkovića podrazumevaju se Marko Valjente, Rikardo Gomeš i Goran Zakarić, minutaži se s pravom nada i Nemanja Nikolić, dok je manje verovatno da pred „grobare“ istrče Gabrijel Enake, Zlatan Šehović i Aleksandar Šćekić.

Skupoceni gosti

Nije tajna da je Zvezda ovog leta potrošila ogromne svote novca za dovođenje novajlija, a Partizan uglavnom angažovao slobodne igrače, pa ne čudi što gosti imaju duplo skuplji sastav od domaćina. Prema podacima specijalizovanog sajta

„Transfermarkt“, tržišna vrednost igrača crveno-belih iznosi 43,9 miliona evra, dok su fudbaleri crno-belih procenjeni na 21,45 miliona evra. Najskuplji igrač crveno-belih je povratnik u napadačku liniju Ričmond Boaći, „težak“ četiri i po miliona evra, dok kod crno-belih prvu poziciju dele vezni fudbaleri Danilo Pantić i Zoran Tošić, s (po) dva miliona evra.

Navijački rizici

Organizator utakmice opredelio se za smanjivanje kapaciteta tribina, tj. tri zone bez gledalaca – na Severu u delu ka Istoku, na Istoku prema Severu i na Zapadu ka Severu – za bezbednost će kao i uvek biti zaduženo stotine redara, policajaca u civilu i pripadnika žandarmerije, ali da postoji takva kladionica bio bi mizeran ulog na paljenje baklji na tribinama, bacanje topovskih udara, petardi i novčića sa istih, pokušaje tuče sa rivalskim navijačima i međusobne obračune frakcija (npr. „grobari“ imaju tri trenutno). Normalnim ljubiteljima fudbala, zatekli se na stadionu ili gledali derbi na Arena sport) ostaje samo da se nadaju da će broj huliganskih ispada ovog puta biti „podnošljiviji“ nego pre.

Domaćinski skor

Oba kluba su uspešnija u međusobnim duelima u svom dvorištu, pa je tako Partizan kod kuće 30 puta slavio, 24 puta izgubio i odigrao 24 remija (uz gol razliku 102:96) dok je Zvezda u Ljutice Bogdana upisala 39 pobeda, 16 poraza i 24 deobe „plena“ (127:89). U poslednjoj deceniji Humska je bila poprište 11 duela komšija, od čega je 7 pripalo Partizanu, a dva Zvezdi, uz dva nerešena rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari