Partizan formalno ispred Virtusa 1Foto. EPA-EFE/ MATTEO BAZZI

Panatinaikos je pokrenuo postupak za istupanje iz Evrolige, što bi u krajnjem ishodu moglo da znači da će A licencu „zelenih“ dobiti neki drugi klub.

PAO je nameren da proda licencu i deonice; s obzirom na to da je reč o prvom takvom slučaju od potpisivanja desetogodišnje saradnje između Evrolige i 11 klubova dobitnika A licence, zanimljiva je forma po kojoj bi atinski velikan prema Statutu Evrolige to mogao da uradi.

Pravilnik svakako zanima Virtus iz Bolonje i Partizan, klubove koji su prvi stali u red za dobijanje, odnosno kupovinu licence od strane šestorstrukog prvaka Evrope.

Prema Statutu Evrolige, odnosno četvrtom poglavlju koje se odnosi na dodelu licenci drugom timu, diskreciono pravo uslovljeno je aminovanjem Upravnog odbora.

– Samo licencirani klubovi mogu da dodele tu licencu drugom timu, ali prvo moraju da dobiju odobrenje Upravnog odbora. Da bi se to dogodilo moraju da se ispune određeni, specifični zahtevi. Transfer licence ni pod kojim uslovima ne može da ostvari klub koji nije igrao tri uzastopne sezone u takmičenju. Upravni odbor EKA reagovaće u skladu sa procedurama, razmotrenim okolnostima i kriterijumima za određivanje cene – odredbe su prema kojima je jasno da će poslednju reč, uprkos dogovoru dve strane, imati Evroliga.

Partizan je poslednje tri sezone učestvovao u Evrokupu, međutim pitanje je da li se odredba odnosi na takmičenja pod okriljem Evrolige ili isključivo na najelitniji rang. Virtus je pravno-formalno u lošijoj poziciji, s obzirom da je pre „otkazane“ 2019/20 sezonu proveo u FIBA Ligi šampiona, osvojivši to takmičenje. Panatinaikosova licenca važi na još šest godina, a Upravni odbor Evrolige doneće odluku o visini cene za istu, ako se „zeleni“ zaista budu povukli i prešli u takmičenje pod okriljem FIBA.

Janakopulos napustio PAO

Dugogodišnji gazda grčkog Panatinaikosa, Dimitris Janakopulos zvanično je napustio klub. Dimitris je na kormilu Panatinaikos od 2012. godine, nakon što je nasledio klub kojim su upravljali otac Pavlos i stric Tanasis. Dosadašnji prvi čovek Panatinaikosa poznat je po oštrim izjavama, a poslednjih godina i okružen brojnim skandalima. Prethodno je izjavio i da je stavio klub na prodaju za cenu od 25.000.000 evra. Pre nekoliko dana izvršen je napad na njegovu porodičnu kuću, što je očigledno predstavljalo inicijalnu kapislu za današnje povlačenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari