Partizan gostuje Olimpiji, Crvena zvezda dočekuje Budućnost 1Ilustracija (arhiva)Foto: KK Partizan

Rezultatski neuspešnu 2018. večiti rivali ispratiće vrlo zahtevnim mečevima u Ljubljani, odnosno Beogradu. Sa idejom povratka na abaligaški tron, košarkaši Crvene zvezde imaće priliku 30. decembra da odbace jedan od poslednjih „napada“ Budućnosti na lidersko mesto pred plej-of na 10 kola do kraja regularnog dela takmičenja.

Pod sličnim rezultatskim imperativom, Partizan će, nakon poraza od Cedevite, u LJubljani biti opterećen trijumfalnim ishodom na terenu Olimpije, je bi u suprotnom dodatno zakomplikovao situaciju u vezi sa nadmetanjem za mesto među četiri najbolje ekipe (subota – 17.00).

Porazima na poslednja dva gostovanja (Cibona, Krka) Podgoričani su ugrozili drugo mesto, odnosno prednost domaćeg terena u polufinalu plej-ofa. Uprava je automatski reagovala dovođenjem Goge Bitadzea, DŽejmsa Bela i Norisa Kola, a predsednik kluba Dragan Bokan podvukao je navedenu poziciju kao limit ispod kojeg aktuelni šampion ABA lige ne bi smeo da ide. Aleksandar DŽikić je teško podneo, objektivno rečeno, pravu blamažu u Novom Mestu; naznačivši nedostatak entuzijazma kao jedan od osnovnih faktora poraza koji bi na kraju mogao da bude nenadoknadiv.

Crvena zvezda zaista deluje superiorno u ABA ligi, osim perfektnog skora 12-0, nije na odmet napraviti paralelu sa poslednjeg gostovanja obeju ekipa Ciboni. Podgoričani su baš u Zagrebu nagovestili da nešto ne štima u njihovim redovima, dok je samo par dana kasnije Zvezda pulene trenera Ivana Velića svela na svega 54 poena. Posmatrajući duel i iz perspektive tradicije, Budućnost je na 18 duela, samo u tri navrata slavila u Beogradu i ukoliko se nešto slično ne ponovi u nedelju Zvezda bi trebalo da ima autoput do liderskog mesta.

Na skoru 6-6 Partizan će večeras pokušati da se trijumfalno vrati iz Ljubljane, prestonice Slovenije u kojoj je poslednji put pobedio u hali Stožice 19. novembra 2012. godine.

– Posle utakmice protiv Cedevite, imali smo sedam dana da radimo i učinimo sve da izgledamo bolje i igramo kvalitetnije. Verujem da će tako i biti. Olimpija ima dobre i iskusne igrače koji su sposobni da nam naprave probleme, zato moramo biti u potpunosti koncentrisani tokom cele utakmice. Moramo biti i agresivni i pametni – poručio je Andrea Trinkijeri, koji bi trebalo da računa i na Aleksa Renfroa, poslednje pojačanje iz španske Manrese.

Neophodna pobeda

– Liga je takva da je za veliku većinu ekipa svaka utakmica gotovo odlučujuća. Olimpiji je neophodna pobeda, nama takođe, zbog čega očekujem otvorenu, borbenu i tešku utakmicu. Znamo šta nam je cilj i znamo koliko znoja mora da se prolije da bismo ga ostvarili – jasan je Novica Veličković, kapiten Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari