Partizan juri treći zaredom 1Foto: STARSPORT

Partizan za utehu za izgubljenu titulu, šesti trofej Kupa Srbije ili ukupno 15. u svim verzijama najmasovnijeg fudbalskog takmičenja na našim prostorima, a Mladost za prvi pravi pehar u klupskoj istoriji, ne računajući Kup čačanskog podsaveza iz 1967. godine.

Tako bi ukratko glasili motivi aktera današnjeg finala u Surdulici, jedine dve ekipe još u „pogonu“ posle završenog prvenstva.

– Ulazimo sa velikim ambicijama i željama da osvojimo takmičenje, jer bismo tako zaokružili odličnu sezonu. Protiv nas je ekipa Mladosti sa kojom smo imali mnogo problema u oba meča. Očekuje nas težak posao, ali ćemo od prvog minuta jurišati na trofej. Pokušaćemo da ispišemo istoriju, imamo veliku priliku, ali ćemo morati mnogo da se preznojimo do njega – sve je jasno treneru crno-belih Miroslavu Đukiću.

– Sezona jeste bila turbulentna. Ali, igranje u Evropi je bilo odlično, sad imamo priliku da osvojimo trofej u Kupu, u ligi smo zauzeli drugu poziciju. Dakle, ako osvojimo kup – odlična sezona – računa bivši strateg Valensije i Valjadolida, kojem uprava ponovo užurbano traži naslednika i opet je blizu angažmana Ilije Stolice, ako se u međuvremenu dogovori finansijski model razlaza sa Đukićem.

Fudbalski savez Srbije nije prihvatio zahtev da se, zbog većeg kapaciteta i postojanja navijačkih frakcija (?!) finale Kupa izmesti u neki veći grad.

– Nema kukanja, moraćemo da se prilagodimo. Nema izgovora, idemo na pobedu od prvog minuta. Nismo dobili objašnjenje zašto se meč igra u Surdulici. Ja zaključujem da je to da bi se favorizovale manje sredine i da se fudbal tamo popularizuje. Super ako je to ideja, ali onda toj ideji treba dati kontinuitet. Videćemo već sledeće godine da li je tako, ili su drugi razlozi – kaže Đukić.

Nenad Milovanović trener Mladosti ima apsolutnu podršku uprave, premda su takve relacije u svetu sporta vrlo promenljiva kategorija, hrabre ga jak otpor favoritu u dobrom delu oba izgubljena meča ove sezone i maksimalna borbena gotovost tima.

– Ovo je istorijska utakmica za Mladost koja nikad nije igrala finale Kupa, ovo je velika promocija kluba i mesta. Nadam se najboljem i obećavam da će svi dati preko maksimuma, jer su igrači svesni koliko ovo znači za ovaj kraj i sve ljude. Bićemo kuražni protiv Partizana, bez obzira na to što su svi svesni kvaliteta protivnika. Imamo pravo na nadu i optimizam – reči su šefa struke Lučanaca, u čijim redovima neće biti iskusnog i važnog napadača Obiore Odite, pošto je eks centarfor beogradskog rivala polomio nogu.

– Partizan je favorit, podigao je formu. Neću pominjati pojedinačno igrače, jer ih ima veliki fond. Ako jedan nije u formi, dvojica-trojica jesu. Počeli su mnogo bolje da igraju kada je prestao pritisak na njih. Formula za uspeh protiv takvog tima je disciplina u igri, kao i fanatična borbenost – misli da zna recept za iznenađenje trener s dugim superligaškim stažom, pod čijom „palicom“ je Mladost prošlog leta prvi put izašla u Evropu.

Sudi Majo Vujović

Sudijsku pištaljku na današnjem meču dobio je Majo Vujović, čija je arbitarska karijera bila puna kontroverzi, kažemo bila, jer bi u Surdulici mogao da se oprosti od terena i sedne u fotelju, kao jedan od članova nove Sudijske komisije. Ako se ispostave tačnim glasine o takvoj promociji od strane vrha nacionalnog Saveza.

Svi osvajači Kupa Srbije

Partizan 2008, 2009, 2011, 2016, 2017.

Crvena zvezda 2007, 2010, 2012.

Čukarički 2015.

Vojvodina 2014.

Jagodina 2013.

Lučanci časte svoje navijače

Organizacioni odbor finala Kupa saopštio je da su rasprodate karte za nešto više od 3.000 mesta na stadionu u Surdulici, od čega je 1.200 prosleđeno Partizanu, a 900 Mladosti, čije je rukovodstvo svoje pristalice častilo kartama, prevozom, hranom, pićem i navijačkim rekvizitima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari