Partizan matiran na Kipru iz dve šanse domaćina 1foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Već na startu kvalifikacija, tačnije u trećem kolu za plasman u Ligu Evrope, fudbaleri Partizana potvrdili su bezličnost od početka sezone. Uprkos vođstvu golom Meniga, AEK je faktički iz dve šanse posle prekida, došao do preokreta i soldne prednosti u Larnaki pred revanš za sedam dana – 2:1 (1:1).

Imaće crno-beli zahtevan zadatak iduće nedelje na svom stadionu, uprkos tome što su u Larnaki delovali kao tim sa boljom koncepcijom i tehnički potkovanijim igračima. Jednostavno, dve užasne rekacije kompletne odbrane kod prekida domaćina, tačnije prilikom kornera, koštali su Partizan poraza kojim je samo potvrđena loša forma na startu sezone oličena u svega pet osvojenih bodova u domaćem šampionatu. Shodno tome, na Kipru je pitanje ostanka Ilije Stolice na klupi srpskog velikana postalo aktuelnije, maltene izvesnog epiloga u skorije vreme.

Koliko je situacija u Partizanu složena, odnosno poverenje u trenera upitno, moglo se videti i na osnovu startne postave koju je izveo Ilija Stolica. Istorijskih sedmoricu inostranih fudbalera izveo je od prvog minuta na AEK areni uveren da će na osnovu njihovog iskustva i fizičke snage moći da kontroliše ritam i dešavanja na terenu.

Jeste Partizan bolje delovao u uvodnih dvadesetak minuta. Sa Menigom i Dijabateom, koji je u Larnaki prvi put bio starter u crno-belom dresu, po krilima vršen je visok presing i već na polovini protivnika osvajan posed, međutim falila je bolja završnica na osnovu koje se i ogleda kvalitet pojedinaca, naročito stranaca.

AEK je dobrim delom prvog poluvremena više izgledao kao skup pojedinaca, tehnički nedovoljno potkovanih, nego li na uigran tim. Evidentni su bili problemi u pasu, kontroli lopte, driblingu, dok je poslednja linija izgledala krhko po bokovima.

Iskusan i u pregledu igre ubedljivo najbolji pojedinac Partizana, Natho je jedan takav taktički propust iskoristio u 18. minutu; briljanto je pronašao Rikarda koji je manirski zaobišao nepromišljeno istrčalog Pirića i uprkos tehnički loše izvedenom pasu, loptu je prosledio ka Menigu koji je crno-bele doveo u vođstvo.

Umesto da i dalje poslednju liniju drže visoko i protivnika napadaju u ranoj fazi igre, Partizan se posle vođstva povukao, postepeno popuštajući sa pritiskom na poslednju liniju AEK-a.

Domaćin je sve bolje razvijao igru, uspevao da raširi po krilima i time natera bekove crno-belih na više trčanja i defanzivnih iskušenja.

Da crno-beli imaju problem sa golomanima, ali i markacijom prilikom protivničkih prekida potvrdjeno je u 34. minutu.

Iako je i pre kornera koji je odlično izveo Gustavo, kao i u nastavku meča delovao nesigurno, Stevanović je očajnom procenom leta lopte zbunio svoje štopere; Tomović je na drugoj stativi nadskočio uspavanog Filipovića, a odličan pas nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde, Fiorentine, Spala… Garsija je odličnim volejom pretvorio u izjednačenje.

Pokušao je Partizan u nastavku da pritiskom na poslednju liniju povrati boju i obrise igre kojom je i sitgao do vođstva. Imao je Rikardo odličnu šansu u 53. minutu ali je njegov pokušaj glavom završio na prečki.

Ofanzivniji pristup sa dosta trčanja ipak nije dugo potrajao; domaćin je uspeo da povrati kontrolu igre; uspori ritam i osigura da dubinski pasovi crno-belih ne prolaze iza leđa bekova.

Nije u polju domaćin delovao kao bolja ekipa, ali je nastavio da bude konkretniji iz prekida. Kao pod indigom, u 70. minutu ponovo je Gustavo izveo korner, na drugoj stativi je Gama tako šutirao da je Miličević ispred Vujačića i Saničanina samo postavio nogu i lako matirao hronićno nesigurnog Stevanovića.

Pokušao je Stolica sa izmenama na gotovo na svakoj od pozicija da osveži ekipu, ubrza igru, međutim Partizan ništa konkretnije nije uspevao da uradi, naprotiv.

Delovao je negledljivo, bez konkretnijih akcija u manevru, krajnje neubedljiv po bokovima. AEK je rutinski sačuvao prednost koja nije kapitalna, ali je sigurno opominjuća za Partizan koji bi lako mogao da loš start sezone pretvori u pravi horor na svim nivoima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari