Partizan može na Zvezdu 1Foto: STARSPORT

Istorijskim prvim poluvremenom (65:22), tačnije razlikom koja nikada ranije nije stečena od osnivanja Evrokupa u prvih 20 minuta, košarkaši Crvene zvezde ispratili su kolege iz Breše (103:67), gotovo izvesno i iz samog takmičenja, ujedno pokazavši da su u konkurenciji ekipa u grupi A odavno zaslužili plasman u Top 16 fazu.

Na gostovanju Galatasaraju 18. decembra crveno-beli će se boriti za drugu poziciju, a u novoformiranu grupu mogli bi i sa treće i četvrte. Istovremeno, zahvaljujući bivšem zvezdašu Vladimiru Štimcu Turk Telekom savladao je Trento i tako omogućio Partizanu da u poslednjem kolu 18. decembra u hali „Aleksandar Nikolić“ upravo protiv turskog predstavnika odlučuje o eventualnom prolasku među šesnaest najboljih timova.

Košarkaši Crvene zvezde su upravo u meču sa Brešom na eklatantan način pokazali koliko su zapravo loše igrali na gostovanjima u Italiji i Španiji i da uglavnom zbog toga znatno ranije nisu obezbedili prolaz u Top 16 fazu. Crvena zvezda može da završi grupnu fazu na drugoj, trećoj ili četvrtoj poziciji. Ukoliko pobede Galatasaraj u Istanbulu, a Andora na svom terenu doživi poraz od Monaka, koji je već potvrdio lidersku poziciju, izabranici Milana Tomića obezbediće drugo mesto u grupi A. Tako bi Zvezda bila svrstana u novoformiranu Grupi H, zajedno sa Uniksom iz Kazanja (1D) i Cedevitom (3B). U njoj će se naći i četvrtoplasirani tim grupe C, što bi lako mogao da bude Partizan, ukoliko Zenit savlada Asvel, Valensija nadigra Trento u Italiji, a crno-beli pobede Turk Telekom u Beogradu sa bar šest poena razlike (Turk Telekom slavio u Ankari sa 77:72). Ekipa Andree Trinkijerija može da bude četvrta čak i u slučaju da Zenit izgubi od Asvela, a da Trento ne iznenadi Valensiju. Za to bi bila dovoljna i minimalna pobeda nad Turk Telekomom, dok bi crno-beli bili treći ako u tom slučaju pobede sa pet koševa razlike.

Ukoliko bi Zvezda izgubila od Galatasaraja, a Ulm dobio Brešu kao gost, srpski šampion bi išao dalje sa trećeg mesta zbog bolje koš razlike u celoj grupnoj fazi. Zvezda i Ulm bi tada bili izjednačeni u međusobnom okršaju po broju pobeda (1-1), ali i koš razlici u njihovim duelima, jer su oba tima slavila sa po petnaest poena razlike. Tada bi se gleda ukupna koš razlika za celu grupnu fazu: Crvena zvezda trenutno ima +40, a Ulm -20. Treće mesto na tabeli donosi tešku grupu G u kojoj su već Valensija (1C) i Unikaha (2D), najverovatnije i Limož (4B), koji bi za takav scenario morao da dobije Gdanjsk na svom terenu. Crvena zvezda može na treće mesto i ako trijumfuje nad Galatom, u slučaju da i Andora ostvari pobedu. Crvena zvezda grupnu fazu može da završi i na četvrtom mestu. To bi moglo da se dogodi ukoliko i Crvena zvezda i Andora dožive poraze, a Ulm dobije. Tada bi se stvorio krug od tri ekipe sa identičnim skorom (5-5), u kojem bi crveno-beli bili u najnepovoljnijem položaju. Sve tri ekipe unutar kruga imale bi skor 2-2, što znači da bi raspored na tabeli odlučila koš razlika u međusobnim susretima. Tada bi Andora bila na +5, Ulm na nuli, a Crvena zvezda na -5. To bi onda značilo selidbu u novoformiranu grupu F, u kojoj su već Asvel (2C) i Frankfurt (3D), a trebalo bi da se nađe i prvoplasirani tim grupe B, što mogu da budu Lokomotiva iz Krasnodara ili Alba.

Raspored po grupama u Top 16

Grupa E

Monako

2. grupa B

3. grupa C

Ritas

Grupa F

1. grupa B

Asvel

Frankfurt

4. grupa A

Grupa G

Valensija

Unikaha

3. grupa A

4. grupa C

Grupa H

Uniks

2. grupa A

Cedevita

4. grupa C

* takmičenje u Top 16 fazi trajaće od 1. januara do 6. februara, po dve najbolje plasirane ekipe obezbediće prolaz u četvrtfinale

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari