Partizan napred, Zvezda u rikverc 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Moderna košarka je toliko dobila na ubrzanju da za samo jedan minut možeš da prospeš sve urađeno ili se digneš iz mrtvih, pa opet trideset pet sekundi pre kraja regularnog dela finala Kupa Radivoja Koraća retko ko je u dupke punom „Čairu“ ili u televizijskom auditorijumu pomislio da Crvena zvezda stvarno može ispustiti +6, a već prežaljeni Partizan pronaći slamku spasa zvanu produžetak.

Međutim, večiti derbiji ne bi bili to što jesu da se odvijaju ili završavaju onako kako to logika kaže i nalaže, pa su tako jedan nepotreban/prestrogo dosuđen faul Bilija Berona (zavisi iz kog ugla posmatrate) na jednoj strani i šuterska eksplozija Markusa Pejdža na drugoj strani okrenuli kolo sreće u suprotnom smeru, a MVP meča Ognjen Jaramaz u doigravanju sačuvao „Žućkovu levicu“ u vitrinama crno-belih.

– Bila je to utakmica uzbudljiva za gledanje. Dobra i kvalitetna, s dosta promena rezultata. Čestitam Partizanu, mada je moglo biti drugačije. Kao što smo mi imali sreće u polufinalu (pobeda u poslednjoj sekundi, prim. aut) tako su oni sada. Utisak je da smo sami izgubili – objasnio je Zvezdin trener Dragan Šakota u noći ispuštenog trijumfa, ne želeći da se više bavi (ne)spornim prekršajem, povodom kog je kapiten Branko Lazić konstatovao „čini mi se da odlučuju neki drugi ljudi“, nego kiksevima svojih izabranika.

– Mislim da je igrač stao ispred njega, možda i nepropisno, jer ti ako hoćeš da se krećeš, nemaš izbora. Poprilično je daleko bilo… to je situacija, jedan momenat. Kao što je dogovor bio da se napravi faul, a nije napravljen, to su jako velike greške za utakmicu u kojoj smo dali sve i tu ne može ništa da se zameri, ali te dve greške su nas koštale – smatra iskusni stručnjak, čiji je dolazak na mesto smenjenog Milana Tomića razmrdao ekipu i poveo je u novom pravcu, da bi posle nekog vremena zajedno ušli u ćorsokak.

Na svim klupskim strukturama na Malom Kalemegdanu je da što pre i što realnije proanaliziraju sve ispuštene prilike da se crveno-beli primaknu drugoj fazi Evrolige i prebrinu plasman u završnicu ABA lige.

Odbrana domaće i regionalne titula je još na talonu, samo može biti ozbiljno ugrožena ako Panter, Davidovac, Braun… ne budu igrali timskije, s više vere u sebe i taktički zrelije nego u seriji EL i ABA utakmica u poslednje vreme.

Kada već ne mogu da utiču na zgusnut kalendar i spreče umor.

I Partizan ima obaveza na sve strane, ali nekako uspeva da, kada mu zafali snage i znanja, zbije redove, povuče iz petnih žila i snagom neverovatne volje povrati već izgubljeno.

– Video sam mnogo preokreta u mojoj karijeri, ali ovo: minus šest na 17 sekundi pre kraja – to je bila velika priča. Zašto smo dobili ovaj trofej? Jer moja ekipa nije želela da izgubi, to je najjača stvar koju su večeras imali. Nisu želeli da se predaju… – tako je nedeljnu nišku dramu doživeo strateg novog (starog) prvaka KRK Andrea Trinkijeri.

Suprotno komšijama, Italijanu i njegovim pulenima ide sve po planu, pa je „parni valjak“ osvojio dva trofeja od početka sezone, prvi je na tabeli ABA lige s velikim šansama da tu dočeka plej-of, dok u Evrokupu niže pobede i cilja finale, pa opet to ništa ne garantuje, jer tek slede ključne bitke na svim takmičarskim frontovima.

– Mrtvi smo, na kolenima. Moraćemo da odmaramo, ali sada možemo da uživamo. Stiže najteži deo sezone, ali kako profesor Vladimir Koprivica reče posle utakmice „mi možemo izgubiti od svakog, ali nas je teško dobiti“. Očekivanja su da se borimo, budemo sveži… – jasno je Trinkijeriju da je trnovit put do još važnijih pehara, na kom će Partizanu biti potrebni bolji zdravstveni bilten i forma pojedinaca, sigurnija defanziva takođe.

Niš je bio važna, ne i glavna stanica večitih rivala.

Svi pobednici KRK

2003. FMP

2004. Crvena zvezda

2005. FMP

2006. Crvena zvezda

2007. FMP

2008. Partizan

2009. Partizan

2010. Partizan

2011. Partizan

2012. Partizan

2013. Crvena zvezda

2014. Crvena zvezda

2015. Crvena zvezda

2016. Mega

2017. Crvena zvezda

2018. Partizan

2019. Partizan

2020. Partizan

Volden i Tomas: Nismo još gotovi

– Uzeli smo još jedan pehar, ali nastavljamo da ih jurimo – niška je poruka Partizanovog plejmejkera Korija Voldena, a isto razmišlja i drugi Amerikanac u redovima kluba iz Humske Rašon Tomas.

– Još nismo završili – tvrdi krilni centar crno-belih, koji su poslednji put osvojili ABA ligu 2013, domaće prvenstvo 2014, a prethodni evropski pehar davne 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari