Partizan nije izdržao, poslednja četvrtina koštala pobede crno-bele u Evroligi 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Imali su košarkaši Partizana i dvocifrenu prednost tokom prvog poluvremena, činilo se da će u 3. kolu ostvariti prvu evroligašku pobedu još od 2014, međutim, u nastavku je usledio veliki pad u igri domaćina, jasna bezidejnost i slaba produktivnost spoljne linije što je Armani iskoristio i preko Šildsa, Dejvisa i Pengosa došao do preokreta – 75:80.

U dupke punoj Beogradskoj areni, u kojoj je ambijent zaličio na godine kada je Partizan bio redovan domaćin u Evroligi, motivisani do svodova hale, crno-beli su silovito krenuli.

Posle sekvenci Madara (10p) i Lesora (12p, 10sk) u formi prednosti 10:2 domaćin je delovao kao da je do tančina iskautirao Armani. Ledej (23p,5/6 za tri) je nedugo zatim sa dve trojke, obe iz „pik end popa“ pokazao da bi mogao da odigra košarkašku simultanku sa sporijima Fojtmanom, odnosno Melijem.

I u trenucima kada je Milano stabilizovao odbranu, bolje branio „pik“ i bio koncentrisaniji prilikom izlaska iz postavljenih blokada Pantera Madar je sa par poteza održavao plus od nekih devet razlike.

Doduše, ubačeni poeni bili su iz izuzetno teških situacija, dok je ulaskom Bilija Berona (10p), kojeg su navijači Partizana sočno „počastili“ zbog dvogodišnjeg staža u Zvezdi, Armani dobio bolji spejsing i neophodnu širinu u napadu.

Njegovim dvema trojkama, nadograđenih pogotkom Šildsa sa distance (25p, 3/4 za tri) Italijani su pokazali koliko su sposobni da se u igru vrate posle par poseda.

Uvodni napad, Partizan je do kraja četvrtine odbio pogođenim trojkama Madara i Pantera, nakon lepih minijatura Papapetrua (27:17).

Jasna mobilnost centarske linije gostiju naterala je trenera Obradovića da gotovo sve vreme igra sa Lesorom i Ledejom kao tandemom.

Falili su domaćinu poeni iz tranzicije, kao i „pika“ a poroznost odbrane nazirala se kada je Dejvis (15p) u drugoj deonici sa 10 vezanih poena pokazao kako vešto može da iskoristi konstantan defanzivni pritisak Partizana na loptu izražen visokim iskakanjima i „blicanjima“ Lesora.

Jasni propusti se u tom trenutku nisu odrazili na rezultat zahvaljujući Anđušiću koji je sa devet poena, dvema vezanim trojkama vratio dvocifrenu prednost (46:36).

Ipak, bilo je jasno da se Armani vratio u meč, iskontrolisao ritam koji je bio na strani domaćina i već u uvodnim sekvencama treće deonice pokazao da nije impresioniran ambijenotom u hali.

Za manje od tri minuta, serijom 0:9 oživeo je eho iz Vitorije u kojoj je Partizan pre samo par dana imao dobijen meč.

Sve su teže crno-beli pronalazili adekvatna napadačka rešenja. Jedino je Ledej majstorski korisito individualne prednosti u odnosu na čuvare.

Kašnjenje u izlascima iz blokada, odnosno u pritisku na loptu iskažnjavao je trojkama, dok je u mis-meču, usled preuzimanja na niskom postu, iz poluhoroga lako rešavao situacije.

Nekadašnji košarkaš Milana ubacio je svih 12 poena domaćina pred poslednju deonicu, što su bili jasni znaci pored puta da nešto ne štima u igri pulena Željka Obradovića.

Kada je Ledej pogotkom sa distance, za u tom trenutku perfektnih 5/5 za tri, povisio vođstvo na 66:62 nastao je delirijum u hali. Uspavani i ličnim greškama opterećeni Egzum vezao je potom pet poena međutim od rezultata 71:62 Partizan je nenadano upao u evroligašku maglu u kojoj se potpuno pogubio.

Sve do kraja meča, ispostaviće se, uspeće da ubaci svega četiri poena. Spoljna linija ostaće na učinku od jmizernih pet poena u drugih 20 minuta što je bio luksuz koji su gosti vešto naplatili.

Večeras izvanredni Šilds bio je inicijator serije 0:7 posle koje je Milan došao na samo posed zaostatka. Čitava četiri minuta domaćin nije poentirao, a kada su Pengos i Šilds kombinovano ubacili pet poena, alarm se jasno začuo u Beogradskoj areni.

Obradović je u drugom poluvremenu zaboravio na Anđušića i Madara, previše je verovao neprimetnom Nanaliju i šuterski indisponirano Panteru (nijedan poen u drugom poluvremenu, ukupno svega sedam) što je dovelo do lake čitljivosti napadačkih ideja, odnosno nemanja načina da se preokrene momentum.

Nije ni Armani blistao u samoj završnici ali je od 73:72 uspeo da veže četiri poena i nakon izgubljene lopte Anđušića, koji je ušao u poslednjem minutu da šutem sa distance pokuša da odloži kapitulaciju, znalački je usled prodora Pengosa matirao domaćina, ostavivši ga bez pobed i posle trećeg kola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari