Partizan pobedio Fenerbahče, Avramović doneo trijumf crno-belima 1Foto: Starsport

Košarkaši Partizana pobedili su u gostima Fenerbahče rezultatom 73:72 u 15. kolu Evrolige. Ovo je crno-belima bio šesti trijumf u najkvalitetnijem evropskom košarkaškom takmičenju.

Sredinom treće četvrtine turska ekipa imala 11 poena prednosti, a tada je trener Partizana u igru uveo Aleksu Avramovića i reprezentativni plejmejker je, pre svega dobrom odbranom, doneo neophodnu energiju svom timu. U svom prvom nastupu ove sezone Avramović je i doneo pobedu svom timu jer je tri sekunde pre kraja, pri rezultatu 72:72, pogodio slobodno bacanje za trijumf.

Tim iz Istanbula, koji je crno-bele dočekao posle serije od četiri poraza u svim takmičenjima, bolje je ušao u utakmicu i tokom cele prve četvrtine imao rezultatsku prednost.

Ipak, Partizan je držao rezultatski priključak zahvaljujući dobroj odbrani, tako da su posle prvih deset minuta oba tima bila ispod svog poenterskog učinka (19:16).

Partizan je prvi put došao u vođstvo na početku druge četvrtine nakon što su Panter i Lesor pogodili četiri slobodna bacanja (23:19) i činilo se da gosti imaju priliku da steknu i ozbiljniju prednost.

Turska ekipa je igrala oslabljena na poziciji centra i crno-beli su imali priliku da iskoriste prednost pod košem, ali je nekoliko sudijskih odluka iznerviralo temperamentnu domaću publiku, pritisak na arbitre napravio je i trener Fenera Itudis i oni su potpuno izgubili kriterijum.

To je iskoristila domaća ekipa, preokrenula rezultat u finišu prvog poluvremena. Međutim, u tom periodu Panter je preuzeo na sebe odgovornost u napadu i onemogućio Turke da se rezultatski odlepe, pa su na odmor otišli sa samo četiri poena prednosti (37:33).

Na početku trećeg perioda Partizan je zaigrao mnogo agresivnije u odbrani i uspeo da odbrani nekoliko napada rivala. Međutim, igrači Željka Obradovića su sa nekoliko grešaka i loših rešenja u napadu omogućili Fenerbahčeu da posle tri minuta dođe i do prve dvocifrene prednosti (47:37).

To je nateralo trenera crno-belih da na parket pošalje Aleksu Avramovića, kome je ovo bila prva utakmica u ovoj sezoni. Domaći su zatim stigli i do 11 poena prednosti i činilo se da će čak i prelomiti utakmicu, ipak, ispostavilo se da je ulazak Avramović doneo nešto bolju igru Partizana u odbrani.

Uz puno muke crno-beli su smanjili zaostatak i imao napad, ali Lesor nije uspeo da pred poslednjih deset minuta donese svom timu manji zaostatak od šest poena (57:51).

Serijom od 11-2 Partizan je na početku poslednjeg perioda napravio preokret i poveo sa 60:59 posle trojke Papapetrua. Takođe, Buker i Džekiri su imali po četiri lične greške i šanse crno-belih da meč u Istanbulu uvedu i neizvesnu završnicu naglo su porasle.
Zahvaljujući Lesoru crno-beli su imali prednost u skoku, a u finišu je počeo da pogađa i Naneli.

Koristeći visinsku prednost u reketu Zek Ledej je sa četiri uzastopna poena doneo crno-belima izjednačenje (70:70) 80 sekundi pre kraja, ali je zatim Buker ubacio dva penala.

Avramović je izjednačio, da bi u sledećem napadu Lesor zaustavio Bukera i omogućio Aleksi Avramoviću da sa penala, tri sekunde pre kraja donese pobedu.

Reprezentativni plejmejker ubacio je jedan penal i tako doneo veliki trijumf svom timu.

Najefikasniji kod crno-belih bili su Panter i Lesor sa po 12 poena, dok je Egzum ubacio deset, dok su najviše poena u domaćem timu postigli Vilbekin (14) i Pjer (13).

Naredni meč u Evroligi Partizan igra u četvrtak 29. decembra, kada u Beogradu gostuje Bajern.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari