Partizan "prešao" preko Asvela: Živi san o Top osam Evrolige 1Photo: © 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Najboljom partijom od početka povratničke sezone u elitnom takmičenju, košarkaši srpskog kluba ubedljivo su savladali Asvel – 92:71 (25:16, 25:20, 26:15, 16:20) u 22. kolu i zadržali šansu da se probiju u drugu rundu EL.

Domaćin je u klinč ušao osokoljen prošlonedeljnim evroligaškim slavljem u večitom derbiju sa Crvenom zvezdom, ali je prvi morao da vadi loptu iz koša. Međutim, usledio je momentalan odgovor.

U sledećem napadu Kevin Panter je poništio tu trojku, pa novim šutem da 6,75 metara doneo prednost crno-belima. Najavivši odličnu rolu do kraja prve četvrtine, jer je skupio 13 poena u njoj.

Na krilima kapitena, „parni valjak“ je žurio da se revanšira francuskom rivalu za decembarski poraz u predgrađu Liona (91:87). I 11. pobedom priđe plasmanu u plej-of deo trke za kontinentalnu krunu.

Do 11:11 je ta borba bila izjednačena, a onda su izabranici Željka Obradovića preuzeli konce igre u oba pravca. Serijom od 8:0 pobegli su na plus 8  (19:11), da bi u jednom trenutku vodili sa +10 (23:13).

Odnos snaga nije se menjao ni u drugoj dekadi utakmice u punoj „Štark areni“. Defanziva i ofanziva ostali su na zavidnom nivou, a lista strelaca proširena je na šestoricu prvotimaca beogradskog sastava.

A kada vlasnik najviše trenerskih trofeja EL nema razloga za previše vike i gestikulacije to znači da Partizan gura po planu. U tim trenucima je to činio mahom po košgeterskim taktovima Dantea Egzuma

Dva puta su crno-beli imali 12 poena više (35:23, 37:25) pre nego što je u krupan kadar ušao Džejms Naneli. Sa dve vezane trojke iscrtao je najveću rezultatsku razliku u 18. minutu važnog meča (43:27).

Alen Smailagić nije se „razmetao“ poenima, ali je odličnim reakcijama u odbrani i sa nekoliko pametnih dodavanja u napadu zaslužio gromki aplauz publike prilikom jedne od izmena u prvom poluvremenu.

Mada je u drugih 600 sekundi primio nešto više poena i u ukupnom skoru imao manje skokova od Asvela, naročito pod obručem Francuza, Partizan nije ispuštao kormilo. Zahvaljujući dobrim procentima šuta.

Di Bost je pružao najžešći otpor, sa druge strane, ali nije imao dovoljnu podršku ostalih pulena Terensa Parkera. Sve je slutilo na 14. izgubljen duel i prekid njihovog mini niza od dva evroligaška trijumfa.

Sedam vezanih poena, u kooperaciji Uroša Trifunovića i Alekse Avramovića, samo su pojačali taj utisak, a tih 57:38 u 23. minutu pogoršali Asvelovu ionaku lošu situaciju. Panter i Zek Ledej su je dodatno otežali.

Prvi Amerikanac je nastavio tamo gde je stao sa sipanjem poena, a drugi mu se priključio u toj raboti. Kada je Ledej zakucao za fenomenalnih +24 (70:46) Grobari su već u 27. minutu „videli“ novu pobedu.

Ovog puta ni tesnu ni stresnu nego ubedljivu i na vreme kaparisanu. „Zaslađenu“ povremeno atraktivnim potezima, čiji je tajming imao smisao. Manje izgubljenih i više ukradenih lopti potvrdili su nivo pažnje.

Nešto tromije otvaranje zadnje četvrtine i Asvelovih 6:0 usporili su malčice Valjak, ali ništa više nije moglo ozbiljnije da okrnji a kamoli ugrozi trijumf protiv jednog od lošije rangiranih aktera elitnog takmičenja.

Jesu Francuzi zasluženo dobili taj deo utakmice, ali domaćin se na kraju zadnji smejao. I obezbedio sebi pozitivnu rezultatsku uvertiru i atmosferu pred gostovanje ekipi Žalgirisa, 3. februara u Kaunasu.

U prvom redu zahvaljujući Panteru, strelcu 22 poena (3/5 za tri), sa 4 skoka i 2 asistencije. Egzum ga je ispratio sa 13 poena, Lesor im je dodao 12 (uz 4 skoka i 2 asistencije), Naneli 10, Ledej 9 (7 sk)…

Od timskih brojki najvažnije su: osam trojki iz 21 pokušaja, 25/41 uspelih pokušaja za dva poena (61%), sedam izgubljenih lopti i 11 ukradenih. U poraženoj ekipi istakli su se Fal, Pons (po 14 poena) i Bost (11).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari