Partizan prodao Strahinju Pavlovića, sledeća "zlatna koka" Filip Stevanović 1Foto: STARSPORT

U vikendu za nama desile su se dve velike stvari u Partizanu i oba puta su glavni junaci bili klinci.

Osamnaestogodišnji štoper Strahinja Pavlović uneo je 5,5 miliona evra u kasu kluba, čiji poslednji evidentirani dug iznosi 20 i kusur miliona evra, dok je jedno leto mlađi krilni igrač sredine terena Filip Stevanović golovima i vratolomnim driblinzima u superligaškoj pobedi nad Radom naterao navijače da mu skandiraju ime, a upravu da ubrza pripremu terena za prodaju najmlađeg strelca u evropskim takmičenjima sa prostora ex Jugoslavije, jer su prerani odlasci dečaka iz Omladinske škole crno-belih više od deceniju najsigurniji, najunosniji i najjednostavniji izvor prihoda.

Mada je u prvi tim ušao pre samo šest meseci supertalentovani centralni defanzivac je još pre kraja prošlog prvenstva označen kao „zlatna koka“ letnjeg prelaznog roka, a ponude Juventusa i Benfike samo su učvrstile nameru predsednika Milorada Vučelića i njegove ekipe da ga „utope“ pre starta sezone 2019/2020, samo što je prvobitni zahtev od osam miliona evra spušten na navedenu cifru, a Pavlović završio na trećoj adresi – u Laciju.

S tim što će dres rimskog kluba zadužiti narednog leta, jer je dogovoreno da u međuvremenu nastavi da sazreva u Humskoj i pomogne „parnom valjku“ da prođe u Ligu Evrope i uzme neki domaći trofej. Vezista iz Arilja ima još manje mečeva u seniorskoj postavi od drugara iz beogradske Sportske gimnazije, mada je debitovao u decembru, međutim u to malo prilika je demonstrirao raskošan tehnički i šuterski potencijal, začinjen izrazitom ambicijom i odsustvom treme (kao u slučaju Strahinje), pa ko voli da se kladi može odmah mirne duše da stavi pare na njegov transfer za 12 do 18 meseci – samo da ostane zdrav i postane punoletan.

Najviše dve godine, koliko je „kuvana“ prodaja 19-godišnjeg štopera Svetozara Markovića, ovog leta prepuštenog grčkom Olimpijakosu za obeštećenje od 1,5 miliona evra i 10 odsto zarade od njegovog sledećeg transfera.

Transferi mladih igrača su često Partizanu donosili više para nego prodaje stranaca, pa se prilično visoko kotiraju na listi Top zarada u poslednjih 15 sezona – na čijem vrhu je današnja Atletikova zvezda Stefan Savić, čiji je odlazak u Mančester siti, posle samo 20 mečeva naplaćen sa 12 miliona evra.

Partizanovo dete Lazar Marković obogatilo je crno-bele s 10 miliona od selidbe u Benfiku, a slede ga: Stevan Jovetić (8, Fiorentina), Adem LJajić (Fiorentina, 6,8), Aleksandar Mitrović (5, NJukasl), Nikola Milenković (5,1, Fiorentina), Simon Vukčević (4, Saturn), Marko Šćepović (3,5, Olimpijakos), Ivan Obradović (3,5, Saragosa), Milan Smiljanić (3, Espanjol), Ivan Šaponjić (3, Benfika), Matija Nastasić, Nikola Gulan (2,5, Fiorentina), Miloš Jojić (2,2, Borusija Dortmund), Saša Lukić (1,5, Torino)…

UEFA odlučuje o žalbi

Evropska fudbalska federacija danas će odlučivati o žalbi Partizana na kaznu UEFA od dve utakmice igranja bez publike, zbog rasizma navijača srpskog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope na nedavnom meču sa Malatijasporom. Potpredsednik crno-belih i profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vuletić nada se da će oboriti tvrdnje da je pokazivanje keltskog krsta bila provokacija te vrste i ubediti ljude iz Niona da je Mičel Donald vređan „samo“ zbog svog ranijeg igranja za večitog rivala Crvenu zvezdu.

Novac preusmeren na Natha

Uspešan kraj pregovora sa Lacijom doneo je srećan kraj priče sa Bibrasom Nathom, jer je izraelski vezista prihvatio uslove Partizana i za 600.000 evra po sezoni potpisao trogodišnji ugovor, ušavši u krug najplaćenijih igrača crno-belih (Suma, Asano, Tošić, Stojković). Prethodni klubovi 31-godišnjeg univerzalca sa sredine terena su Hapoel Tel Aviv, Rubin iz Kazanja, PAOK, moskovski CSKA i Olimpijakos (odakle je došao), a ovog leta nesuđeni Sivas, Ankaragudžu, Gacijantep, Genčlerbirligi i Rubin, koji su svom jatu pokušali da privole iskusnog centralnog ofanzivca sjajnog pregleda igre i pasa, jednako korisnog na obe strane terena.

Samo nekoliko sati posle potvrđenog dolaska Natha u Partizanu se desio jedan neočekivan i zvučan odlazak. Ognjen Ožegović karijeru će nastaviti u Rozenborgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari